Eduskunta tukee sivistystä, koulutusta ja liikuntaa

Kansanedustajien blogit

Valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaosto sai valmiiksi ehdotuksensa vuoden 2019 valtion budjettiin.

Kokoomuksen Raija Vahasalo on erityisen tyytyväinen siitä, että jaosto teki uuden avauksen liikkuvan varhaiskasvatuksen osalta. Sitä edeltänyt Liikkuva koulu -hanke onnistui erittäin hyvin ja saavutti jopa 90 prosentin kattavuuden peruskoululaisista. Nyt Liikkuvan varhaiskasvatuksen pilottihanke saa tarvitsemansa rahoituksen (1 miljoonaa euroa).

-Liikunnan roolia on tärkeää lisätä varhaiskasvatuksessa, sillä lasten liikuntatottumukset alkavat vakiintua jo kolmevuotiaana. Siksi oli erinomaista, että saimme tehtyä uuden avauksen varhaiskasvatuksen puolelle, jossa vaikuttavuus on suurta, Vahasalo iloitsee.

Vahasalo pitää tärkeänä, että ehdotuksessa koulujen perinteisiin kerhoihin ollaan myöntämässä tarvittava 3 miljoonan euron lisämääräraha. – Koulujen kerhot edistävät lasten hyvinvointia, tukevat oppimista sekä matalan kynnyksen toimintana ehkäisevät syrjäytymistä ja antavat helpon tavan harrastaa, hehkuttaa Vahasalo.

-Peruskouluissa on paljon kaivattu myös tukea haasteellisissa ympäristöissä toimivien koulujen toimintaan. Halusimme vastata tähän tarpeeseen ja siksi lisäsimme perusopetuksen koulutuksellisen tasa-arvon ja laadun edistämiseen 2 miljoonaa euroa, Vahasalo toteaa.

Yksityisestä kopioinnista maksettavaa hyvitysmaksua ollaan ehdotuksessa nostamassa entiselle tasolle. – Sivistys- ja tiedejaostomme pitää tärkeänä, että hyvitysmaksujärjestelmää pikaisesti uudistetaan ja että se saadaan kestävälle pohjalle, muistuttaa Vahasalo

Muina tärkeinä lisäyksinä mm. Lukukeskus saa 150 000 e lukutaidon edistämiseen.