Verotus oikeudenmukaiseksi – kohtuutta eläkeläisille ja perillisille!

Kansanedustajien blogit

Hyvä veropolitiikka on reilua, pitkäjänteistä ja ennustettavaa. Kaikilta osin siinä ei ole onnistuttu. Nostan esiin kaksi erityistä epäkohtaa: eläkkeiden ja perintöjen verotus.

Suomessa on pitkään ollut tavoitteena, että eläkkeitä tulee verottaa samalla tavalla kuin palkkatuloja. Tällä hetkellä keskimääräisestä, noin 1700 euron eläkeestä maksetaan 40 euroa suurempaa veroa kuin vastaavasta palkasta. Eläkkeiden veron laskeminen palkan tasolle olisi huomattavasti nopeampi ja reilumpi vaihtoehto parantaa eläkeläisten ostovoimaa kuin vaalilupauksina ilmaan heitetyt ja sittemmin perutut vappusataset.

Toinen epäkohta liittyy perintöjen verottamiseen.

EU-maista jo 15 on luopunut perintöverosta. Myös meillä Suomessa on tavoitteena päästä siitä eroon.

Puolelle suomalaisista on tuttu tilanne, jossa toinen vanhemmista kuolee ja lapsille tulee maksettavaksi heidän perimänsä 50% osuus yhteisestä kodista. Tyypillisesti leskeksi jäänyt puoliso jää asumaan yhteiseen kotiin, jolloin perintöä ei voida muuttaa rahaksi. Valtio sen sijaan vaatii perinnöstä välittömästi oman osuutensa. Valmiiksi asuntovelkaisten perillisten on siinä vaiheessa suunnattava pankkiin hakemaan lainaa veron maksamiseksi.

Perintöverosta voidaan päästä helpoimmin eroon pienin askelin. Aloitetaan vaikka siitä, että perintövero pitää maksaa vasta siinä vaiheessa, kun perinnön saa tosiasiallisesti.

Raija Vahasalo
Kansanedustaja