Kokoomuksen Petteri Orpo: EU:n pitää siirtyä kestävän kehityksen budjetointiin

Uutiset

Tiedote
8.11.2018

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo peräänkuuluttaa seuraavalta EU-komissiolta yhä vahvempaa otetta kestävän kasvun ja eurooppalaisten hyvinvoinnin edistämiseen.

Euroopan kansanpuolueen EPP:n kongressissa Helsingissä puhunut Orpo sanoo, että uuden kasvun on perustuttava puhtaisiin teknologioihin, mataliin päästöihin sekä kestävien ja uusiutuvien materiaalien käyttöön.

“EU:n päästövähennystavoite pitäisi olla 50 prosenttia 40 prosentin sijaan. Kestävyys ei ole kasvun este, vaan mahdollisuus”, Orpo sanoo.

Suomi on yhtenä ensimmäisistä maailmassa ottanut käyttöön kestävän kehityksen budjetoinnin. Orpon mielestä myös Euroopan unionin pitäisi siirtyä kestävän kehityksen budjetointiin.

Puheessaan Orpo korosti myös koulutuksen merkitystä. Teknologisesta murroksesta ja tekoälystä ei Orpon mielestä ole syytä puhua vain työpaikkojen vähenemisenä. Orpon mukaan EU voi johtaa digitaalista vallankumousta, jos se keskittyy ihmisten osaamisen ja koulutustason vahvistamiseen. Hän korostaa, että koulutuksella taistellaan köyhyyttä ja näköalattomuutta vastaan.

Koulutus on eurooppalaisten hyvinvointivaltioiden perusta.

“Tiedän, että koulutus ja osaaminen kuuluvat jäsenmaiden oman päätöksenteon piiriin. Meidän on silti tunnistettava, että koulutus vaikuttaa merkittävästi EU:n kilpailukykyyn”, Orpo sanoo.

Orpo sanoo, että EPP-kongressin saaminen juuri Suomeen merkitsee Eurooppa-myönteiselle kokoomukselle paljon.

“Näin pääsemme osoittamaan sitoutumistamme EU:hun ja eurooppalaisiin ystäviimme sekä tekemään Euroopan kansanpuoluetta tutuksi suomalaisille. Suomen kaltaiselle pienelle maalle on tärkeää, että Eurooppa-politiikan keskipiste on kaksi päivää ollut Helsingissä. Olen siitä erittäin ylpeä”, Orpo sanoo.

Orpon puhe EPP-kongressissa on luettavissa kokonaisuudessaan:

Petteri Orpo: EU should be the leader of sustainable development

Lisätiedot:

Elisa Tarkiainen, erityisavustaja, p. 040 077 4789

Artikkeli Kokoomuksen Petteri Orpo: EU:n pitää siirtyä kestävän kehityksen budjetointiin näkyi ensin kokoomus.fi.