Pia Kauma: Suomi on naisten kokeman lähisuhdeväkivallan suhteen lähes kehitysmaa

Uutiset

Kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma nosti eduskunnan kyselytunnilla esille huolenaiheen naisten kokemasta lähisuhdeväkivallasta. Vuoden 2016 EU-tutkimuksesta kävi ilmi, että Suomi oli naisille EU:n toiseksi turvattomin maa.

”Naisten kokema lähisuhdeväkivalta on huolestuttava ja vakava ilmiö. Vuoden 2016 EU-tutkimuksesta kävi ilmi, että Suomi oli naisille EU:n toiseksi turvattomin maa. Tutkimuksen mukaan Suomessa tapahtuvista väkivaltarikoksista 30 prosenttia oli nykyisen tai entisen kumppanin tekemiä”, Kauma sanoo.

Kauman mukaan maahanmuuttajanaiset kokevat merkittävästi valtaväestöä enemmän väkivaltaa ja sen uhkaa.

”Perheväkivalta jää piiloon monta kertaa muun muassa koetun häpeän takia. Myös taloudellinen riippuvuus väkivallantekijästä lisää asiasta vaikenemista. Mitä heikompi on naisen taloudellinen asema perheessä, sitä vaikeampi hänen hakea apua tilanteeseensa. Maahanmuuttajanaiset kokevat väkivaltaa 2-3 kertaa enemmän kuin valtaväestöön kuuluvat naiset”, Kauma sanoo.

Kauman mukaan hälyttävää tilanteessa on se, että lähisuhdeväkivaltaa ei aina mielletä samalla tavalla rikokseksi kuin esimerkiksi tuntemattoman tekemää väkivaltaa.

”Huomenna vietetään naistenpäivää. Suomi on monella tapaa erittäin hyvä paikka syntyä tytöksi. Meidät tunnetaan maailmalla koulutuksen ja mahdollisuuksien tasa-arvon maana. Suomi on usein listattu maailman parhaaksi maaksi äideille. Seuraavana tavoitteenamme tulee olla maailman paras ja turvallisin maa perheille”, Kauma päättää.

Lisätietoja: Pia Kauma, puh. 050 574 6764