Jonoista hoitoon: kokoomuksen linjaukset sote-palveluiden uudistamiseksi

Uutiset

Kokoomus haluaa käynnistää suomalaisten sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisen heti. Enää ei ole varaa jäädä odottelemaan uusia lainsäädäntöhankkeita, vaan ihmiset pitää saada jonoista hoitoon. Palveluiden uudistamisen lähtökohta on ihminen, ei hallinto. Siksi kokoomus haluaa keskittyä ratkaisemaan sosiaali- ja terveyspalveluiden ongelmia.

Kokoomuksen ratkaisu on uudistaa ja kehittää palveluita nykyiseltä kaupunki- ja kuntapohjalta. Suomen alueet ovat hyvin erilaisia. Siksi erilaisten ratkaisujen on oltava mahdollisia eri puolilla Suomea. Näin palvelujen kehittäminen saa alkaa saman tien, ja sote-uudistuksen valmistelussa jo syntyneet vapaaehtoiset yhteistyömallit ja parhaat käytännöt voidaan hyödyntää. Palveluiden kehittäminen nykylainsäädännön pohjalta estää uudistusten törmäämisen perustuslakiin.

”Niin sosiaali- kuin terveyspalveluita pitää tarvittaessa olla saatavilla nopeasti. Pitkittyvä sairaus tai ongelmatilanne esimerkiksi perheessä tulee kalliiksi niin yksilöille kuin yhteiskunnalle. Jo lähitulevaisuudessa meidän on pystyttävä tarjoamaan suomalaisille nykyistä paremmin saatavilla olevat ja yhdenvertaiset palvelut”, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo.

”On myös tärkeää, että pystymme torjumaan uuden verotason, maakuntaveron. Se johtaisi kovin todennäköisesti suomalaisten verotuksen kiristämiseen”, kokoomuksen varapuheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen sanoo.

Kokoomus korostaa, että sosiaali- ja terveyspalveluilla pitää olla vahvat järjestäjät. Puolue tukee suurten kaupunkien jo esittämiä ratkaisuja. Pienille kunnille on etsittävä erilaisia, vapaaehtoisuuteen perustuvia ratkaisuja.

Kokoomus uskoo, että vapaaehtoisesti syntyvät riittävän vahvat aluetasoiset perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymät tai muut yhteistyöjärjestelyt. Riittävän leveiden hartioiden syntyminen voidaan viime kädessä varmistaa valtion ohjauksella.

Hoitotakuuta kiristettävä

Ihmisten oikea-aikainen pääsy hoitoon ja palveluiden piiriin estää jonojen syntymistä ja hillitsee kustannusten kasvua.

Osana sote-ratkaisuaan kokoomus esittää hoitotakuun kiristämistä nykyisestä. Jos hoitoon ei pääse määräajassa, palveluiden järjestäjällä on lakisääteinen velvoite tarjota asiakkaalle palveluseteliä. Esimerkiksi vammaispalveluissa pitää olla mahdollisuus ottaa käyttöön henkilökohtainen budjetointi.

Palvelujen järjestämisvastuu on jatkossakin julkisella sektorilla. Palveluiden tuottamisessa kokoomuksen ratkaisu on vastuullinen markkinatalous, jossa palveluita tuottavat julkisen sektorin toimijoiden rinnalla kaikenkokoiset yritykset ja kolmannen sektorin toimijat, eivät vain suuret toimijat.

Suomen väestö vanhenee ja palveluiden tarve kasvaa. Kustannusten kasvua on hillittävä, jotta palvelut pystytään turvaamaan jatkossakin. Kokoomuksen ratkaisussa kustannusten kasvua hillitsevät muiden muassa oikea-aikainen pääsy hoitoon ja hoivaan, vahvat järjestäjät, hyvä johtaminen, kustannusten avoimuus ja vertailtavuus sekä valtion ohjaskeinot.

Kokoomuksen linjaukset ovat luettavissa: https://www.kokoomus.fi/kokoomuksen-nakemys-sote-palveluiden-kehittamiseksi

Lisätiedot:

Valtiosihteeri Anssi Kujala, p. 0400 567 925

Erityisavustaja Lyydia Ylönen p. 044 591 0812

Erityisavustaja Lauri Koskentausta p. 040 086 8421

Poliittinen sihteeri Maija Uusi-Oukari p. 050 574 1526