Sanni Grahn-Laasonen: Vanhustenhoidossa tarvitaan vahvaa ammattiosaamista

Uutiset

Enemmän arvostusta hoitajien ammattitaidolle, vaatii opetusministeri, Kokoomuksen varapuheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen. Kokoomus haluaa pitää kiinni kiinni laadukkaasta hoidosta ja potilasturvallisuudesta vanhustenhoidossa.

– Ei kuka tahansa voi toimia hoitoalalla! Se on erittäin vaativaa ja tärkeää työtä. Se vaatii kovaa ammattitaitoa. Ihailen Suomessa hoitoalalla työskentelevien ihmisten ammattitaitoja ja heidän tekemäänsä arvokasta työtä – tätä emme saa romuttaa tinkimällä koulutusvaatimuksista, Grahn-Laasonen sanoo.

Grahn-Laasonen vastaa kannanotollaan SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteelle, joka esitti STT:n haastattelussa, että pitkäaikaistyöttömiä voitaisiin käyttää apuna vanhustenhuollon töissä. Myös Terveys- ja sosiaalialan ammattijärjestö Tehy ry on arvostellut Rinteen ehdotusta.

Grahn-Laasosen mukaan hoitajiksi tarvitaan koulutettuja ammattilaisia. Hän kertoo olevansa samaa mieltä Tehyn kanssa.

– En missään nimessä kannata Rinteen ehdotusta. Meidän on pystyttävä varmistumaan siitä, että ikäihmiset saavat laadukkainta mahdollista hoitoa. Ihmisten on voitava luottaa henkilökunnan ammattitaitoon. Huono ajatus tinkiä hoitajien koulutustasosta. Hoitajia tarvitaan vanhuspalveluihin lisää, mutta näin ei voida toimia.

Kokoomus palautti soveltuvuuskokeet sote-alan koulutukseen.

– Hoitoalalla työskentely ei sovi kaikille. Työ on vaativaa ja raskasta. Kuka tahansa ei voi sitä tehdä. Kyse on meidän isien ja äitien, mummojen ja pappojen hoidosta ja turvallisuudesta. Opetusministerinä palautin hoitoalan koulutuksiin mahdollisuuden soveltuvuuskokeiden käyttöön opiskelijavalinnassa.

Kokonaisvaltainen hoito vaatii aina ammattitaitoisen hoitajan osaamisen. Ilman alan koulutusta on vaikeaa huomioida ikäihmisen tarpeita. Pahimmassa tapauksessa puutteet hoitavan henkilökunnan osaamisessa ja koulutuksessa voivat johtaa vanhusten turvallisuuden vaarantumiseen.