Petteri Orpo: Parempaa Eurooppaa ei rakenneta voimilla, jotka haluavat hajottaa EU:ta

Uutiset

EU-parlamentti tarvitsee nyt Eurooppa-myönteisiä päättäjiä, sillä parempaa Eurooppaa ei rakenneta niillä voimilla, jotka haluavat hajottaa unionia, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo.

Helsingin Narinkkatorilla lauantaina puhunut Orpo korosti eurovaalien tärkeyttä. Nyt päätetään Euroopan unionin suunta seuraavaksi viideksi vuodeksi.

”Näistä vaaleista pitää ja saa olla innostunut, sillä niiden tulos vaikuttaa jokaisen meistä arkeen. EU:ta haastetaan nyt joka suunnasta. Populistit hajottavat ja luovat kaaosta, mutta eivät tarjoa oikeita ratkaisuja”, Orpo sanoo.

Orpo painottaa, että EU:n hajaantuminen olisi Suomelle haitallista.

”EU:n vertaaminen natsi-Saksan tai Neuvostoliiton kaltaisiin sortovaltioihin on väärin. Niin tekemällä osoittaa vain oman näköalattomuutensa. Ja tulee vahingoittaneeksi Suomea.”

Orpon mielestä EU:n pitää olla suuri suurissa ja pieni pienissä asioissa. Hänestä jäsenmaiden yhteistyötä pitäisi syventää ilmastotoimissa, maahanmuuton hallinnassa, turvallisuudessa, puolustuksessa ja tutkimuksessa. Erityisesti hybridi- ja kyberuhkien torjunnassa vain kansallisen kyvyn kasvattaminen ei Orposta ole järkevää.

EU-jäsenyys on vaikuttanut myönteisesti suomalaisten arkeen. Yhteinen valuutta on helpottanut matkustamista ja kauppaa EU-alueella. Kymmenet tuhannet suomalaisopiskelijat ovat olleet mukana vilkkaassa opiskelijavaihdossa. Myös esimerkiksi asuntolainojen korot ovat pysyneet maltillisina.

Orpo muistuttaa, että ennen kaikkea EU on kuitenkin rauhan ja vakauden projekti. Ihmisoikeuksien, demokratian ja oikeusvaltion puolustaminen Euroopassa ja maailmassa on EU:n tärkein tehtävä.

”Kokoomukselle EU-jäsenyys on valinta kuulua länteen ja puolustaa sen arvoja. Myös EU-parlamentissa olemme tehneet ja teemme vastuullista politiikkaa. Uskomme Eurooppaan”, Orpo sanoo.

Lisätiedot:
Elisa Tarkiainen p. 040 077 4789