Wallinheimo: Alkoholilakiin korjaussarja, näillä muutoksilla alkuun

Uutiset

Sinuhe Wallinheimo, kokoomus

Helsingissä käynnissä oleva tapahtuma ”Suuret Oluet, Pienet Panimot” on jo vakiintuneen aseman saavuttanut tapahtumakonsepti. Se tarjoaa mahdollisuuden tutustua etenkin viime vuosina hurjaan nousuun lähteneen suomalaisen olutkulttuurin moninaisiin saavutuksiin. Esillä ovat pienten ja vähän suurempien valmistajien erikoisuudet perinteisestä sahdista viimeisimpiin kansainvälisten oluttrendien kotimaisiin tulkintoihin.

Viime kaudella uudistettu alkoholilaki on ollut voimassa runsaat puolitoista vuotta. Vaikka sen mukanaan tuomat muutokset olivat suurimmaksi osaksi hyvin maltillisia, ne ovat näkyneet monella tavalla ihmisten arjessa ja juhlassa. Ruokakauppojen valikoimat ovat monipuolistuneet, tapahtumatoiminta on helpottunut, ravintolat saaneet lisää vapauksia, ja panimoiden toimintamahdollisuudet ovat laajentuneet.

Kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo pitää alkoholiuudistusta pääosin onnistuneena mutta kiinnittää samalla huomiota muutamiin korjausta kaipaaviin yksityiskohtiin.

– Jos luostari haluaa käyttää ehtoollisella itse tekemäänsä viiniä, se ei voi ottaa sitä omasta varastostaan, vaan pullot on kierrätettävä Alkon keskusvaraston kautta. Oluisiin erikoistunutta kauppaa ei voi pitää, ellei myymälässä ole joko baaritiskiä anniskelulupineen tai sitten vähintään puolet myynnistä elintarvikkeita. Viinipulloa ei edelleenkään saa ostaa ravintolasta mukaan, ja markkinoinnin rajoitukset ovat aivan absurdilla tasolla, Wallinheimo luettelee esimerkkejä.

– Myös alkoholijuomien etämyyntiä koskeva sääntely jäi viime kaudella selkeyttämättä. Se on jättänyt viranomaisille liikaa mahdollisuuksia mielivaltaisiin tulkintoihin. On aika lakata venkoilemasta sisämarkkinoiden perusvapauksia vastaan. Suomen pitää ottaa käyttöön joko Ruotsin malli suorilla kotitoimituksilla tai sitten komission keväällä suosittama toimituspistemalli, Wallinheimo linjaa.

– Isompiin periaatteellisiin uudistuksiin kuten Alkon monopolin purkuun hallituksella tuskin riittää rohkeutta, mutta ainakin selvimmät pikkuviat pitäisi pystyä korjaamaan. Suurin osa näistä korjauksista olisi todella pienillä muutoksilla tehtävissä, Wallinheimo huomauttaa.

Lisätiedot:

Sinuhe Wallinheimo, p. 050-5120 873