Kai Mykkänen: Turpeen veroetu on poistettava budjettiriihessä

Uutiset

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen esittää, että hallitus korvaisi kaavailemansa bensan ja dieselin veronkorotukset polttoturpeen veroedun poistolla.

Fossiilisia polttoaineita koskevan päästöverotuksen ulottaminen turpeeseen tuottaisi valtiolle suunnilleen saman verran kuin kaavailut bensan ja dieselin veronkorotukset.

”Turpeenpolton päästöt vastaavat koko Suomen henkilöautoliikenteen päästöjä. Polttoturpeen veronkorotus aiheuttaisi selvästi vähemmän kipua suomalaisille, mutta olisi suurempi ilmastoteko kuin bensaveron korotus”, Mykkänen toteaa.

Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisi torstaina maankäyttöraportin, jonka mukaan turvemaita olisi suojeltava. Turpeen polton ja turvetuotantoalueiden päästöt muodostivat vuoden 2017 laskujen mukaan yli 13 prosenttia Suomen kokonaispäästöistä. Valtiovarainministeriön mukaan turpeen verotuki oli tänä vuonna suuruudeltaan 189 miljoonaa euroa.

”Suomen on kyettävä luopumaan polttoturpeesta vuoteen 2035 mennessä. Muuten lupaus hiilineutraalista Suomesta 2035 on mahdoton. Polttolaitoksia korvaavat keinot kaukolämmön tuottamiseen ovat kehittyneet viime vuosina nopeasti ja nyt kannattaisi antaa verotuksella selvä viesti energiayhtiöille, mihin kannattaa satsata. Turpeen käytön korvaaminen olisi yhdessä jo säädetyn hiilikiellon kanssa seuraavan 15 vuoden jaksolla merkittävin ilmastoteko”, Mykkänen visioi.

Turpeenpolton päästöt vastaavat koko Suomen henkilöautoliikenteen päästöjä.

Enemmistö hallituspuolueista kannatti vielä ennen vaaleja turpeen polton alasajoa. Nyt hallitusohjelma ei taipunut keskustan painostuksesta edes siihen, että polttoturve maksaisi samaa päästöveroa kuin muutkin saastuttavat lämmityspolttoaineet. Keskustan kansanedustaja ja ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Hannu Hoskonen on jopa kehunut turvetta uusiutuvaksi luonnonvaraksi.

”Vielä ei ole liian myöhäistä tehdä järkiratkaisua, sillä hallitus voisi huomioida ehdotuksemme jo lähestyvässä budjettiriihessä”, Mykkänen päättää.

Kokoomusvisa, ympäristövisa

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.