Kokoomuksen Virolainen: Amazonin metsätuhot on tuomittava

Uutiset

kokoomus ympäristöohjelma

Kokoomuksen kansanedustaja Anne-Mari Virolainen vaatii, että hallitus nostaa Amazonin metsäpalot keskusteluun EU:ssa.

Monet Euroopan maat ovat jo pyrkineet painostamaan Brasiliaa lopettamaan metsien polttamisen. Ulkoministeri Pekka Haavisto sekä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Skinnari ovat ainoastaan todenneet, että Suomi seuraa tilannetta. Virolainen vaatii, että Suomen hallitus ehdottaisi EU:n ja Brasilian välisten kauppaneuvotteluiden jäädyttämistä siihen asti, kunnes sademetsien tuhopoltot on keskeytetty.

Euroopan maista ainakin Saksa ja Norja ovat painostaneet Brasiliaa tekoihin. Ranskan presidentti Emmanuel Macron kutsui sademetsien tuhoa kansainväliseksi kriisiksi ja on vaatinut asiaa käsiteltäväksi G7-maiden kokoukseen.

”Ilmastonmuutos ei tunne valtioiden rajoja. Ne ilmastotoimet, joilla kansallisella tasolla yritämme torjua ilmastonmuutosta, jäävät näpertelyksi tällaisen katastrofin rinnalla. EU:n on otettava paikkansa ilmastonmuutoksen vastaisen työn eturintamassa ja tuomittava Brasilian teot. Suomella ja hallituksellamme on nyt EU:n puheenjohtajamaana näytön paikka asian hoitamisessa”, Virolainen toteaa.

“Ilmastonmuutos ei tunne valtioiden rajoja.”

Amazonin sademetsä on avainasemassa ilmaston lämpenemisen hillitsemisessä. Sademetsiä ei kutsuta syyttä maailman keuhkoiksi, sillä Amazon tuottaa jopa viidesosan maailman hapesta. Tästäkin huolimatta sademetsää poltetaan nyt ennätystahdilla soijan- ja naudankasvatuksen tieltä. Brasilian presidentti Bolsonaro on jopa kannustanut metsien polttamiseen, sillä hän ei pidä metsien polttamista maanviljelysmaan raivaamiseksi ongelmana. Lisäksi Bolsonaro uhkaili vielä vaalien alla, että Brasilian irtautuisi Pariisin ilmastosopimuksesta.

”Maailman keuhkot yskivät nyt vakavasti. Mikäli emme toimi nyt, niin saatamme menettää suunnattoman osan luonnon monimuotoisuudesta ikuisiksi ajoiksi. Toistaiseksi hallituksemme ministerit ovat todenneet seuraavansa metsäpaloja lupauksetta tarkemmista toimenpiteistä”, Virolainen päättää.

Lisätietoja:
Anne-Mari Virolainen
09 432 3014