Kai Mykkänen: Rinteen riihessä työllisyysrima alhaalla

Uutiset

Hallitus sai budjettiriihessä valmista päivää aikomaansa aiemmin.

“Rinteen riihestä tuli jo tänään valmista, kun rima laskettiin riittävän alas. Toinen riiheen varattu päivä olisi kannattanut käyttää vaikka työllisyyttä tehokkaasti vahvistavien keinojen löytämiseen ja vaikuttavuusarvioiden tekemiseen. Nyt työ jäi pahasti kesken. Tarvittavia ratkaisuja vain siirrettiin eteenpäin”, kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen toteaa.

Mykkänen piti pääministeri Rinteen eduskunnalle kesäkuussa esittelemää lähtökohtaa budjettivalmistelulle hyvänä.

“Kun pääministeri Rinne kesäkuussa sanoi, ettei pysyviä menoja lisätä ilman tietoa pysyvistä tuloista, toivo vastuullisesta talouspolitiikan virityksestä heräsi. Siihen nähden Rinteen riihi on selkeä pettymys”, Mykkänen sanoo.

Rinne sanoi kesäkuussa myös, ettei ”rakenneta tuulentupaa sillä tavalla, että työllisyysastepäätökset perustuvat joihinkin epämääräisiin oletuksiin, vaan niiden pitää olla valtiovarainministeriön laskelmien pohjalta varmistettuja lukuja”. Hallitus ei kuitenkaan tuonut mitään lukuja työllisyystoimien vaikuttavuudesta, vaikka menolisäyksiä esitetään yli miljardin euron edestä.

“Pelkään, että nyt esimerkiksi kertaluontoisilla rahoilla palkatuille opettajille tai pysyvistä menolisäyksistä rahaa saaville yliopistoille tulee aikanaan petetty olo, kun näitä nyt silti tehtyjä menolisäyksiä joutuvat valtiovarainministeri Lintilä tai hänen seuraajansa perumaan”, Mykkänen toteaa.

Hallitus puhuu elvyttämisestä, mutta tekee pitkästä aikaa ensimmäisen budjetin, joka kiristää keskituloisen palkansaajan verotusta.

 

“Ensi kesänä kahden palkansaajan perheellä jää käteen noin 300 euroa vähemmän verokiilan kiristämisen vuoksi. Joutuuko kaksilapsinen perhe jättämään esimerkiksi huvipuistoreissun väliin siitä syystä, ettei hallitus pystynyt pitämään palkkaveroja aisoissa”, Mykkänen kysyy.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä kertoi kesäkokouksessaan jättävänsä välikysymyksen, jos hallitus ei budjettiriihen yhteydessä päätä sellaisista työllisyystoimista, jotka valtiovarainministeriön arvion mukaan kattavat budjetin menolisäysten vaikutukset. Kokoomus arvioi välikysymyksen jättämistä ryhmäkokouksessaan torstaina.

Alla linkit Kokoomuksen työllisyyspakettiin ja ehdotuksiin investointien vauhdittamiseksi:

 

Ehdotuksia investointien vauhdittamiseen

Kohti 60 000 uutta työpaikkaa

Lisätietoja: Suvi Aherto, 050 349 6121