Pohjois- ja Baltian maat tukevat Petteri Orpoa EPP:n varapuheenjohtajakisassa

Uutiset

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo asettuu ehdolle Euroopan kansanpuolue EPP:n varapuheenjohtajaksi.

Yhdeksän EPP:n jäsenpuoluetta Suomesta, Ruotsista, Virosta, Tanskasta, Liettuasta, Latviasta ja Norjasta ilmoittivat tukevansa Orpon ehdokkuutta puolueiden yhteiskokouksessa Vilnassa. Puoluevaltuuston puheenjohtaja Aura Salla edusti kokoomusta kokouksessa.

”EPP on vaikuttavin poliittinen voima Euroopassa. EPP:n puheenjohtajisto johtaa EPP:n toimintaa ja kannanmuodostusta. On tärkeää, että pohjoisilla Euroopan mailla on siellä edustus. Petteri on kokemuksensa puolesta erinomainen ehdokas tehtävään”, Aura Salla sanoo.

EPP:lle valitaan uusi puheenjohtaja ja varapuheenjohtajat EPP:n kongressissa Kroatian Zagrebissa 21. marraskuuta. Valinnan tekevät EPP:n jäsenpuolueiden kansalliset delegaatit ja EPP:n mepit.

”On tärkeää olla mukana EPP:n puheenjohtajiston kokoonpanossa muodostamassa EU-yhteistyön poliittisia suuntaviivoja. Petteri pystyy kokemuksellaan ja sitoutuneisuudellaan tuomaan selkeästi esiin yhteiset tavoitteemme”, Ruotsin moderaattien puheenjohtaja Ulf Kristersson sanoo.

EPP:n kongressiasioiden lisäksi puolueiden edustajat keskustelivat Vilnan kokouksessa esimerkiksi EU:n monivuotisen rahoituskehyksen neuvotteluiden etenemisestä.

”Suomen hallituksen tapa hoitaa EU-budjettineuvotteluita on saanut laajaa kritiikkiä muilta jäsenmailta. Kokoomus on erityisesti huolissaan Suomen esityksestä, jolla leikattaisiin kipeästi tarvittavia tulevaisuusinvestointeja digitaaliseen Eurooppaan. Euroopan talous on jäänyt auttamattomasti jälkeen muiden mantereiden panostuksista uusien teknologioiden kehittämiseen ja markkinoiden avaamiseen. Digitaalinen Eurooppa -ohjelmalla panostetaan myös turvallisuuden vahvistamiseen unionissa. Lyhytnäköinen ja menneisyyteen nojaava ajattelu EU:n budjettineuvotteluissa on erityisen huolestuttavaa ja vahingollista unionin kehitykselle”, Salla toteaa.

Kokouksessa edustajat keskustelivat myös yhteisistä turvallisuushaasteista.

”Ympäri maailmaa nousee jatkuvasti esiin uusia ja uudelleen muotoutuvia turvallisuushaasteita, joiden vuoksi Euroopan unionin on vahvistettava toimia hybridiuhkien torjumiseksi, olipa kyse sitten kyberuhkista, disinformaatiosta tai vihamielisestä tiedustelutoiminnasta. Tiedonvaihdon ja erilaisten yhteistoimintamallien toimivuuden varmistaminen on ensisijaisen tärkeää niin EU:n kuin Naton toiminnan puitteissa”, Salla jatkaa.

Lisätiedot:
Aura Salla, puoluevaltuuston puheenjohtaja, +358 40 088 6803
Matilda af Hällström, kansainvälisten asioiden sihteeri, 0400 363132