Kokoomuksen Wallinheimo: Vaihtoehdossamme viinit ruokakauppoihin

Uutiset

Kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo on tyytyväinen kokoomuksen vaihtoehtobudjettiin sisältyvästä linjauksesta, jonka mukaan viinien myynti pitäisi vapauttaa ruokakauppoihin.

”Uusi alkoholilaki on ollut nyt voimassa kohta kaksi vuotta ja kokemukset siitä ovat olleet rohkaisevia. Monien tahojen maalailemat uhkakuvat kulutuksen räjähtämisestä eivät ole toteutuneet vaan suomalaiset ovat – kuten tiedetään – vastuullisia ja järkeviä myös alkoholin suhteen. Siksi suomalaisessa alkoholipolitiikassa on aika ottaa seuraava askel ja tuoda myös viinit ruokakauppojen valikoimiin. Sitä myös enemmistö suomalaisista haluaa”, edustaja Wallinheimo muistuttaa.

Kokoomuksen vaihtoehtobudjettiin sisältyvän ehdotuksen ehtona tosin on se, että samalla viinin vahvuisten alkoholijuomien verotusta kiristettäisiin niin, että valtion verotulot samalla kasvaisivat 100 miljoonalla. Tätä Wallinheimo pitää vastuullisena linjauksena.

Lopullinen päämäärä pitää olla muualta Euroopasta tuttu tilanne, jossa kaupan hyllyltä on ostettavissa kaikki juomat

”Vaikka viinien verotusta kiristettäisiinkin, on todennäköistä, että viinien vapauttaminen ruokakauppoihin ei näkyisi viinien kuluttajahinnoissa. Siitä kiristyvä kilpailu pitäisi huolen. Samalla viinin myynnin vapauttaminen tukisi myös syrjäseutujen kauppojen ja kioskien elinvoimaa”, Wallinheimo katsoo.

Viinien vapauttamisen yhteydessä Wallinheimo myös peräänkuuluttaa keskustelua suomalaisesta alkoholipolitiikasta, mukaan lukien Alkon tulevaisuus.

”EU-jäsenyyden alussa voimassa olleet perusteet nykyisen Alkon monopolin takana ovat hiljalleen murtuneet ja tätä nykyä Alkosta ostettujen alkoholituotteiden osuus suomalaisten kuluttamasta alkoholista on enää noin 30 prosenttia. Siksi sitä ei voida pitää enää samalla tapaa tehokkaimpana välineenä alkoholihaittojen vähentämisen kannalta”, Wallinheimo linjaa.

”Tästä syystä tulisi vakaasti pohtia sitä, miten Alkon nykyinen monopoli voidaan vastuullisesti ja hallitusti purkaa. Lopullinen päämäärä pitää olla muualta Euroopasta tuttu tilanne, jossa kaupan hyllyltä on ostettavissa kaikki juomat”, Sinuhe Wallinheimo päättää.

Lisätietoja:
Sinuhe Wallinheimo puh. 0505120873