Timo Heinonen: Raha nuorten terapiatakuuseen löydettävä

Uutiset

Kokoomuksen kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan vastaava Timo Heinonen vaatii Antti Rinteen hallitusta osoittamaan riittävän rahoituksen terapiatakuun toteuttamiseen jo vuoden 2020 talousarvioon. Eduskunnassa kansalaisaloitetta käsiteltäessä kaikki vastuuministeriä myöten kertoivat kannattavansa terapiatakuutta.

-Eduskunnassa tuntui siltä, että kaikki kannattavat terapiatakuuta. Myös ministeri Krista Kiuru (sd) puhui jälleen kerran kauniisti ja kertoi itse ja myös hallituksen kannattavan terapiatakuuta. On kyllä nuorten pettämistä puhua ja luvata näin ja samaan aikaan itse estää tarvittavan 35 miljoonan euron saaminen ensi vuoden budjettiin, toteaa Timo Heinonen.

Heinonen muistuttaa, että terapiatakuu ei toteudu ilman rahaa tyhjillä puheilla ja lupauksilla. Mielenterveyspotilaiden riittävä ja oikea-aikainen varhainen hoito edellyttää lisärahoitusta jo ensi vuoden budjettiin. Raha on löydettävissä ensi vuoden budjetista jos asiaa aidosti ja oikeasti halutaan.

-Kokoomus on esittänyt terapiatakuulle pysyvän 35 miljoonan euron rahoituksen jo ensi vuoden budjettiin. Se raha löytyi niin että budjetin loppusumma ei edes Rinteen hallituksen esityksestä kasva. Tämä on aivan puhtaasti arvovalinta halutaanko nuorille terapiatakuu vai puhutaanko vain, toteaa Heinonen.

Terapiatakuulla halutaan korjata se, että nykyisin vain puolet mielenterveyden häiriötä sairastavista pääsee tarvitsemaansa hoitoon. Jopa puolet suomalaisista kärsii mielenterveyden ongelmista jossain elämänsä vaiheessa. Mielenterveyslakiin kirjattavalla tiukennuksella parannettaisiin mielenterveyshoidon saavutettavuutta ja myös yhdenvertaisuutta. Tavoite on, että kaikki mielenterveyden häiriöstä kärsivät saisivat apua ja tukea mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

-Kokoomus kannattaa sitä, että terapiatakuun myötä mielenterveysavun piiriin pääsisi heti ensimmäisen terveyskeskuskäynnin jälkeen. On tärkeää, että apua saa mahdollisimman varhain ja heti perusterveydenhoidossa todetun tarpeen perusteella. Terapiatakuun myötä hoitoon pääsy ei enää edellyttäisi erikoislääkärin diagnoosia, muistuttaa Heinonen.

Hallituspuolueista myös Vihreät ovat puhuneet terapiatakuun puolesta.

-Viime kädessä joulukuussa myös vihreät pääsevät eduskunnassa äänestämään tarvittavasta 35 miljoonasta ja terapiatakuun toteuttamista. Uskon, että he ainakin tukevat äänestyksessä tätä äärimmäisen tärkeää määrärahaa, toteaa Heinonen.

Terapiatakuu sisältyy Kokoomuksen eduskunnassa esittelemään vaihtoehtobudjettiin jo vuodelle 2020.

Lisätietoja: Timo Heinonen, 050 512 2760