Petteri Orpo: Pääministerin valitsee eduskunta avoimen prosessin kautta

Uutiset

Orpo: “Pääministerin vaihtuminen ei ole ilmoitusasia, eikä siitä voida päättää vain SDP:n kabineteissa.”

“On käynnistettävä perustuslain järjestyksessä tapahtuva prosessi, jossa eduskunta keskustelee avoimesti hallituksen muodostamisesta kaikkien eduskuntaryhmien kesken”, sanoo Petteri Orpo.

“Tässä tilanteessa ei ole enää kysymys vain pääministeri Rinteestä. Kysymys on suomalaisen demokratian uskottavuudesta. Kysymys on suomalaisten uskosta hallituksen kykyyn hoitaa asioita. Kysymys on siitä, voiko poliittiseen päätöksentekoon luottaa”, sanoo Orpo.

Orpo muistuttaa, että perustuslain mukaan eduskuntaryhmät on kutsuttava koolle keskustelemaan uuden hallituksen muodostamisesta.

Keskustan on valittava, jatkaako se vasemmistolaisen politiikan tukipilarina vai katsooko se vaihtoehtoja avoimelta pöydältä

“Kokoomus haluaa aidot, avoimet ja demokratiaa kunnioittavat tunnustelut hallituksen muodostamisesta kaikkien eduskuntaryhmien kesken. Prosessin pitää olla sellainen, että se vahvistaa demokratiaa ja luottamusta asioiden vastuulliseen hoitamiseen”, sanoo Orpo.

“Keskustan on valittava, jatkaako se vasemmistolaisen politiikan tukipilarina vai katsooko se vaihtoehtoja avoimelta pöydältä”, sanoo Orpo.