Kokoomuksen Orpo ja Mykkänen: EU:n on perustettava ulkorajakeskuksia Kreikkaan

Uutiset

Turkin presidentti Erdogan vahvisti 29.2., että Turkki on avannut rajansa Kreikkaan pyrkiville siirtolaisille.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen ovat huolestuneita tilanteesta ja hädässä olevien ihmisten selviämisestä.

“EU:n tulee nopeasti perustaa ulkorajakeskuksia Kreikkaan. Keskuksissa selvitetään siirtolaisten tarve turvapaikkaan sekä hoidetaan turvapaikka-asioiden käsittely. Näin apu ja resurssit kohdistuvat parhaiten hädänalaisille ihmisille”, he toteavat.

Kreikan rajalla tarvitaan määrätietoisia toimia Euroopan unionilta.

“Vuoden 2015 tilanne ei saa enää toistua. Yhdenkään jäsenmaan ei pidä joutua turvapaikanhakijoiden määrän odottamattoman kasvun takia kohtuuttomaan tilanteeseen. Kreikkaa on autettava pakolaisten ja siirtolaisten vastaanottamisessa”, Orpo ja Mykkänen toteavat.

Pakolaissopimuksen rikkominen aiheuttaisi paljon vahinkoa sekä EU:lle ja että Turkille.

“EU:n ja Turkin välisestä pakolaissopimuksesta on kaikin keinoin pidettävä kiinni”, toteavat Orpo ja Mykkänen.

Euroopan kansanpuolue, EPP sekä Renew Europe ovat peräänkuuluttaneet vastaanottokeskusten perustamista.

“Meidän on oltava oikeudenmukaisia niille, jotka tarvitsevat suojelua ja ankaria niille, jotka käyttävät tilannetta ja heikompiaan hyväkseen. Turvapaikkahakemusten käsittely on oltava nopea ja tehokas”, Orpo ja Mykkänen toteavat.

“Vapaan liikkuvuuden Eurooppa ilman sisärajatarkastuksia uhkaa jäädä kahdenkymmenen vuoden väliaikaiseksi kokeiluksi, jos EU ei kykene toimimaan. Mitä tekee EU ja Suomen hallitus?”, he kysyvät.