Arto Satonen: Mahdollisuus nopeaan lomauttamisen pitää kuulua kaikille

Uutiset

Kokoomuksen kansanedustaja, työ- ja tasa-arvovaliokunnan jäsen Arto Satonen on ihmeissään hallituksen suunnanmuutoksesta.

Hallitus on aiemmin tiedottanut, että työlainsäädännön muutokset koskevat kaikkia yrityksiä ja järjestöjä. Tänään annetun hallituksen esityksen mukaan lomautusilmoitusajan osalta näin ei kuitenkaan ole.

”Näyttää siltä, että hallitus on jälleen ulkoistanut ratkaisunsa työmarkkinajärjestöille. Eduskunnan on lailla säädettävä, että lomautusilmoitusajan lyhentäminen viiteen päivään koskee kaikkia yrityksiä työehtosopimuksista huolimatta”, Satonen toteaa.

Määräaikainen muutos työsopimuslakiin on toteutettava tasapuolisesti. On tärkeää, että kaikkia yrityksiä ja työntekijöitä kohdellaan tasapuolisesti toimialoista riippumatta. Hallituksen antaman esityksen mukaan mahdollisuus viiden päivän lomautusaikaan koskisi vain niitä aloja, joissa asiasta on työehtosopimuksilla sovittu.

”Laki on säädettävä siten, että näissä poikkeusoloissa se menee työehtosopimusten yli. Vain tällä varmistetaan, että oikeus nopeaan lomauttamiseen koskee kaikkia aloja ja kaikkia yrityksiä”, Satonen jatkaa.

Poikkeusoloissa on turvattava yritysten toimintakyky. Lomauttaminen on niin työnantajalle kuin työntekijällekin parempi vaihtoehto kuin irtisanominen. Nyt on ryhdyttävä kaikkiin toimenpiteisiin, joilla työsuhteiden jatkuvuus voidaan varmistaa. Lisäksi tarvitaan täsmätoimia yrityksille.

”Kannan suurta huolta niin työntekijöiden kuin yritysten tilanteesta. Hallituksen on toteutettava muutokset pakottavalla lainsäädännöllä, jotta kaikkien yritysten tilannetta voidaan edes hieman helpottaa”, päättää Satonen.