Petteri Orpo: “Yhteinen tehtävämme on rakentaa tulevaisuus uudelleen”

Uutiset

”Tämä pirulainen on voitettavissa, me nujerramme sen”, sanoi presidentti Niinistö muutama päivä sitten. Se antoi varmasti moneen kotiin toivoa epätoivoisessa tilanteessa.

Koronatoimet ovat tähän mennessä purreet. Suomalaiset ovat noudattaneet rajoituksia. Tartuntojen määrä laskee. Tästä kiitos kuuluu jokaisella suomalaiselle.

Edessä ovat vielä vaikeammat ajat. On oltava viisautta löytää polku kriisistä ulos. Hallituksen on oltava täydessä iskussa.

Ongelmia on ollut tilannekuvan muodostamisessa, toimenpiteiden valmistelussa, suojavarusteiden hankinnassa sekä testausten järjestämisessä. Lisäksi tiedonkulussa eduskunnan ja hallituksen välillä on ollut puutteita, mihin perustuslakivaliokuntakin on kiinnittänyt huomiota.

Eduskunnassa on aito huoli siitä, hoidetaanko koronakriisiä ja kansalaisten terveyteen liittyviä asioita riittävän hyvin.

Emme halua esittää välikysymystä. Juuri nyt maa tarvitsee toimintakykyisen hallituksen.

Jotta voimme toimia yhdessä ja päättäväisesti ilman hallitus- ja oppositiorajoja kansallisessa hätätilassa, meidän on saatava selvyys asioiden hoidon tilaan erityisesti sosiaali- ja terveysministeriön osalta. Se on tärkeää siksi, että eduskunta voi luottaa hallituksen toimintakykyyn, kun kriisin vaikeammat vaiheet alkavat.

Siksi pyydämme pääministeriltä ilmoitusta koronakriisin hoidosta sekä STM:n poliittisessa johtamisessa tehdyistä virheistä koronakriisissä.

Tärkeää on myös kuulla hallituksen suunnitelmia kriisin hoidon seuraavista askeleista ja päästä keskustelemaan niistä etukäteen.

Kodeissa tuska kasvaa. Eräs isä oli minuun yhteydessä, kun lapsen etäkoulu ei toimi, ja harrastukset on loppu. Lähisuhdeväkivalta lisääntyy. Kymmenet yrittäjät ovat olleet hätäännyksissään yhteydessä, kun elämäntyö on menossa nurin. Hoitohenkilöstöä painaa suuri huoli terveydestään ja jaksamisestaan.

Lähes puoli miljoonaa suomalaista on yt-neuvotteluiden piirissä, kymmenet tuhannet yritykset ovat konkurssin partaalla.

Koronakriisistä pitää päästä ulos niin nopeasti kuin mahdollista. Yhteiskunnan sulku maksaa Suomelle noin miljardin joka viikko. Tarvitsemme suunnitelman, johon sitoutumalla valo häämöttää tunnelin päässä: testaus, jäljitys, eristäminen, suojavarusteet ja rajoitukset.

Kaikki yhteiskunnan toimijat on otettava mukaan koronan taltuttamiseen. Nyt niin ei ole tehty. Hallitus hoitaa kriisiä valtiouskoisesti. Kunnat ja kaupungit, järjestöt ja elinkeinoelämä – me tarvitsemme kaikki toimijat mukaan.

Julkisen talouden suunnitelma perustuu ennusteeseen, joka on karmaisevaa luettavaa. Olin huolissani hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikasta jo ennen koronakriisiä ja olen siitä nyt vielä enemmän huolissani.

Hallitus siirsi pitkän aikavälin talouspäätökset budjettiriiheen. On selvää, että hallitusohjelma on kirjoitettava riihessä uudelleen.

Velkaa on nyt pakko ottaa, jotta pääsemme akuutista kriisistä eteenpäin. Rahanjaon on loputtava yhtä nopeasti, kun se alkoi.

Vanhentuneen hallitusohjelman lisämenot pitää unohtaa, koska niiden rahoittamiseen tarkoitettuja kasvu- tai omaisuustuloja ei ole eikä tule. Kunnille ei saa antaa uusia velvoitteita.

Elvytyksestä on hyötyä vasta, kun rajoitteita on saatu purettua ja ihmiset ovat päässeet takaisin arkeen. Ne keinot on mietittävä tarkkaan.

Me emme voi ottaa JTS:n katastrofaalista uraa annettuna. Hallituksen ja meidän kaikkien tehtävänä on muuttaa se. Rakentaa tulevaisuus uudelleen.

On tehtävä suuria uudistuksia työelämään, jatkuvaan oppimiseen, palveluihin, verotukseen, sosiaaliturvaan. Ilmastonmuutokseen on reagoitava ja ikääntymisen haasteet voitettava.

Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta on pelastettava!

Nyt olemme poikkeuksellisen haasteen keskellä ja edessä ei ole yhtään helpompaa.

Me kukistamme tämän pirulaisen. Kun se on tehty, alkaa massiivinen työ Suomen nostamiseksi suosta.

Kokoomuksen ryhmäpuheenvuoro
Valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2021-2024, lähetekeskustelu tiistaina 21.4.2020 
Muutokset puhuttaessa mahdollisia