Petteri Orpo: Koronan toinen aalto on jo kulman takana – hallitus, nyt on aika toimia!

Uutiset

Kokoomuksen puheenjohtaja, kansanedustaja Petteri Orpo on huolissaan koronatartuntojen kasvusta Suomessa ja muualla Euroopassa.

”Nyt on aika toimia, kun koronan toinen aalto on jo kulman takana. Etenkin pääkaupunkiseudulla tartuntakäyrät näyttävät ylöspäin ja asiantuntijat sanovat, että päätöksiä mahdollisista rajoituksista pitäisi tehdä kaksi viikkoa etuajassa. Olemmeko jo myöhässä”, Orpo kysyy.

”Kokoomus on tukenut testaa, jäljitä, eristä -strategiaa. Hallituksen ote strategian toimeenpanosta näyttää kuitenkin kirvonneen kesän aikana. Testeihin ei pääse riittävän nopeasti. Tartuntaketjuja ei saada jäljitettyä. Suositus omaehtoisesta karanteenista on epämääräinen. Ulkomailta palaavien ohjeistaminen ontuu”, Orpo ihmettelee.

Petteri Orpo huomauttaa, että mitä nopeammin ennaltaehkäisevät toimet, kuten testausmäärien merkittävä kasvattaminen ja maskisuositus otetaan käyttöön, sitä nopeammin tartuntojen kasvu saadaan kuriin. Yhteiskunnan ja talouden pyörät on yritettävä pitää pyörimässä mahdollisimman normaalisti niin pitkään kuin mahdollista.

”Vaadimme jo huhtikuussa, että testauskapasiteetti on nostettava maksimiin. Ei voi olla niin, että ihmiset joutuvat odottamaan testiin pääsyä useita päiviä. Esimerkiksi yksinyrittäjä ei voi odottaa testiin pääsyä päiviä, koska hän joutuu perumaan työnsä ajalta, jolloin odottaa tietoa testituloksesta. Testeihin on päästävä viimeistään seuraavana päivänä. Maskisuositus julkisissa kulkuvälineissä ja julkisilla paikoilla asioitaessa on otettava käyttöön saman tien”, Orpo toteaa.

Petteri Orpo peräänkuuluttaa alueellisesti oikein mitoitettuja toimia ja ennakoivaa viestiä siitä, missä tilanteissa rajoituksia aletaan uudelleen asettaa. Matkailijoiden täytyy kiinnittää entistä enemmän huomiota turvallisuuteen.

”Ohjeet ja suositukset pitää päivittää ennakoivasti niin, että esimerkiksi työntekijöille ja yrityksille on selvää, missä tilanteissa rajoituksia otetaan uudestaan käyttöön. Lentoasemilla ja matkustajasatamissa ihmisiä täytyy ohjeistaa ja ohjata pitämään tarvittava karanteeni Suomeen paluun jälkeen, jotta matkoilta saadut tartunnat saadaan kuriin”, Orpo painottaa.

Kokoomus esitti jo huhtikuussa kahdeksan kohdan keskustelunavauksen koronastrategiasta, joka sisältää esimerkiksi testausten kasvattamisen ja maskisuosituksen. https://www.kokoomus.fi/kokoomuksen-keskustelunavaus-koronastrategiasta/