Kokoomuksen Orpo vaatii hallitukselta uudistuksia työelämän oikeudenmukaisuuteen ja työllisyyteen

Uutiset

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vaatii kokoomuksen puolue- ja ryhmäjohdon kesäkokouksessa Jyväskylässä hallitukselta toimia työelämän oikeudenmukaisuuden ja työllisyyden edistämiseksi.

Työelämän oikeudenmukaisuutta Orpo edistäisi laajentamalla ansiosidonnaisen työttömyysturvan kaikille, tekemällä yrittäjien sosiaaliturvasta pysyvän, päättämällä terapiatakuusta ja keventämällä työn verotuksen progressiota.

“Kaikki työssäkäyvät maksavat työttömyysvakuutusmaksua, jolla pääosin rahoitetaan ansiosidonnainen työttömyysturva. Ammattiliiton työttömyyskassaan kuuluva Jari saa työttömäksi jäädessään ansiosidonnaista turvaa. Kassaan kuulumaton Sirpa ei. Kokoomus vaatii, että budjettiriihessä tehdään päätös ansiosidonnaisen työttömyysturvan ulottamisesta kaikille”, Orpo sanoo.

“Kasvava pienyrittäjien ja ammatinharjoittajien joukko on käytännössä täysin ilman turvaverkkoa. Saimme asian korjattua väliaikaisesti osana koronatoimia. Se ei kuitenkaan riitä. Oikeudenmukaisuus edellyttää, että myös pienyrittäjien ja ammatinharjoittajien sosiaaliturvasta tehdään pysyvä”, Orpo jatkaa.

Orpon mukaan kasvavat mielenterveysongelmat ovat aikamme pahimpia vitsauksia. Jopa joka neljäs suomalainen kertoo kärsineensä mielenterveyden ongelmista. On selvää, että tällä on merkittäviä vaikutuksia myös ihmisten elämänhallintaan, työkykyyn ja jaksamiseen.

“Tärkein keino auttaa ihmisiä on taata nopea hoitoon pääsy. Tarvitsemme terapiatakuun. Hyvä hallitus, tämä on arvovalinta. Käyttäkää 35 miljoonaa terapiatakuun toteuttamiseen, kuten kokoomus on esittänyt ja kuten kansalaisaloitteen tekijät vaativat. Kokoomus tukee aloitetta terapiatakuusta. Tuetteko te”, Orpo kysyy.

Orpon mukaan työ on asetettava etusijalle kaikissa päätöksissä, jotta koronakriisistä toipuminen olisi nopeampaa. Orpo vaatii kevennyksiä ansiotuloverotuksen progressioon.

“En malta olla sanomatta: oikeudenmukaista olisi myös se, että ihmisille jäisi palkastaan enemmän käteen. Työn verotusta ei saa kiristää, kuten hallitus on nyt tekemässä. Miksi palkansaajan kukkaro tuntuu olevan se, josta nykyhallitus ajattelee aina voivansa viedä vähän lisää? Me haluamme, että ihmisille jää enemmän käteen heidän omista rahoistaan ja että työnteosta palkitaan”, Orpo sanoo.

Orpo kertoo olevansa huolissaan hallituksen työllisyystoimien puutteesta. Kokoomus esittelee keskiviikkona työllisyyspaketin, jonka tarkoituksena on tuottaa 100 000 uutta työpaikkaa.

“Hallitus ei ole tähän päivään mennessä tehnyt yhtä ainoaa päätöstä, joka toisi suomalaisille uusia työpaikkoja. Keinoja on kyllä hartaasti haudottu erilaisissa työryhmissä, mutta yksituumaisuutta ei ole kuulunut. Päinvastoin. Harva se viikko olemme saaneet lukea hallituksen riitaisuudesta”, Orpo sanoo.

“En pysty ymmärtämään tekemättömyyttä työllisyystoimien kanssa. Minua suututtaa satojen tuhansien työtä vailla olevien ihmisten puolesta. Hallituksen viesti heille on, ettei työllisyyden edistämisellä mikään kiire ole. Miten niin ei ole? Koronakriisi ei saa olla veruke sille, ettei päätöksiä tehdä. Koronakriisi on syy, miksi päätökset pitää tehdä juuri nyt”, Orpo sanoo.