Kokoomuksen Salolainen: EU-jäsenyys on sotiemme jälkeen ratkaisevin Suomen asemaan vaikuttanut tapahtuma

Uutiset

Euroopan unionin jäsenyys on sotiemme jälkeen ratkaisevin Suomen asemaan vaikuttanut tapahtuma, ministeri Pertti Salolainen sanoo Turun Eurooppa-foorumissa.

Puheessaan Salolainen nostaa esiin Suomen 25-vuotisen EU-jäsenyyden taustoja, mutta ottaa kantaa myös Euroopan nykyhetkeen.

Salolainen sanoo, että EU-jäsenyydellä oli Suomelle valtava ulko- ja turvallisuuspoliittinen merkitys, vaikka siitä ei jäsenyysneuvottelujen aikana paljoa julkisesti puhuttu.

”Missä olisimme olleet EU:n ulkopuolella? Neuvottelijana sanoin aina, että EU ei ole paratiisi, mutta ulkona odottaisi se toinen mahdollisuus. Suomi siirtyi poliittisesti selkeästi niiden länsieurooppalaisten valtioiden yhteyteen, joiden kanssa meillä on samat arvot ja talousjärjestelmä”, Salolainen sanoo.

Salolainen muistuttaa, että vaikka Suomessa oli 1990-luvun alkuvuosina yleisesti ottaen markkinatalousjärjestelmä, maassa vallitsi laaja säännöstelytalous niin maatalous-, pankki- kuin yritystoiminnassakin. Kuluttaja-asioista vastaavana ministerinä toiminut Salolainen muistaa, että ministerin tehtäviin kuului tuolloin muiden muassa Nokian kumisaappaiden hinnan vahvistaminen.

Ennen Neuvostoliiton romahdusta Suomi oli aloittanut neuvottelut Euroopan talousalueeseen, Etaan liittymisestä. Kun Neuvostoliitto sitten hajosi ja EU-jäsenhakemuksen jättäminen alkoi näyttää mahdolliselta, Suomella oli vielä edessään Eta-neuvottelujen loppuunsaattaminen. Kokoomuksen tuolloinen puheenjohtaja Salolainen oli Eta-sopimuksen pääneuvottelija.

”Eta-sopimuksen suurta tärkeyttä ei ole Suomessa oikein ymmärretty, vaikka siinä sovitut asiat olivat pohjana sittemmin myös EU-jäsenyysneuvotteluissa”, Salolainen toteaa.

Salolaisen mukaan niin kokoomuksen, Sdp:n kuin ammattiyhdistysliikkeen selvä tuki Eta- ja EU-jäsenyysneuvotteluille oli ratkaisevaa tilanteessa, jossa pääministeripuolue keskusta oli jakautunut EU:n suhteen kahtia.

Salolainen sanoo, että EU:sta on tullut maailman paras rauhanjärjestelmä. Hänen on lähes mahdotonta ymmärtää jäsenmaissa alkanutta oikeistopopulistista ja uusnationalistista liikehdintää, joka on johtanut EU-vastaisten puolueiden syntymiseen.

Salolainen suomii erityisesti Puolan ja Unkarin sisäpolitiikkaa EU-arvojen vastaisuudesta.

”On ihmeellistä, että maat, jotka kärsivät vuosikymmeniä kommunismin ikeestä ja ovat saaneet EU:lta miljarditukia, ottavat käyttöön vanhoja menetelmiä esimerkiksi vapaan tiedonvälityksen estämisessä. Tätä kehitystä ei voi hyväksyä. EU:n arvojen vastainen toiminta saadaan loppumaan ottamalla käyttöön sanktiot. Näiden maiden osalta raha on paras konsultti”, Salolainen toteaa.

Lisätiedot:

Ministeri Pertti Salolainen, p. 050 512 2270