Oppositio jättää välikysymyksen hallitusohjelman talous- ja työllisyystavoitteiden hylkäämisestä

Uutiset

Kokoomuksen, Perussuomalaisten, KD:n ja Liike Nytin eduskuntaryhmät jättävät välikysymyksen hallitusohjelman talous- ja työllisyystavoitteiden hylkäämisestä. Eduskuntaryhmien mielestä hallituksen talouspolitiikka ei ole hallitusohjelman mukaista. Niiden mukaan hallituksen politiikka vaarantaa hyvinvointiyhteiskunnan palvelut, ylläpitää työttömyyttä ja johtaa veronkorotuksiin.

”Olemme pakotettuja käyttämään opposition raskainta välinettä, koska hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikka on mennyt täysin vastuuttomaksi. Hallitus ei voi siirtää työllisyystavoitettaan vuosikymmenen loppuun. Tämä on vastuun välttelyä ja sotkun sysäämistä seuraavien hallitusten siivottavaksi”, Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo.

”Budjettiriihen odotukset olivat suuret, tulokset heikot. Hallitus ei kyennyt tekemään päätöksiä velkakierteen pysäyttämisestä, riittävistä työllisyyspäätöksistä ja kilpailukyvyn uskottavasta parantamisesta. Keinoja työllisyyden vahvistamiseksi kyllä on. Nyt olisi tarvittu hallitukselta tahtoa niiden toteuttamiseksi”, Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sanoo.

“Suomalainen hyvinvointi voi rakentua vain suomalaiselle työlle. Hallitus ei toimillaan paranna työn ja yrittämisen edellytyksiä vaan rapauttaa niitä”, Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoo.

”Korona ei ole mikään tekosyy tehdä vähemmän ja velkaantua enemmän. Velkaantumisen ja veronkorotusten tie alkaa olla Suomessa loppuun kuljettu” Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio sanoo.

”Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä on mukana työllisyysvälikysymyksessä, koska Marinin hallitus ei kyennyt budjettiriihessään tekemään työllisyyspäätöksiä, vaan jätti kaikkein tärkeimmät päätökset työryhmille, jotka eivät ole tähänkään saakka kyenneet esityksiä tekemään”, Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen sanoo.

”Koronatilanteen takia velkaantuminen on tiettyyn rajaan asti ymmärrettävää, mutta sen vastapainoksi hallituksen olisi pitänyt saada aikaan uskottavia työllisyystoimia sekä rakenteellisia uudistuksia”, Räsänen lisää.

”Hallituksen työllisyystoimien ainoa varma asia on julkisen talouden lisäkulut. Yritykset pitää saada kasvuun ja työnteko kannattavaksi. Suomeen syntyy oikeita työpaikkoja vain niin, että pienet ja keskisuuret yritykset kasvavat, investoivat ja palkkaavat lisää väkeä. Yritysten verotus uusiksi, paikallinen sopiminen kuntoon ja kotitalousvähennykseen panostusta”, Liike Nyt -eduskuntaryhmän puheenjohtaja Hjallis Harkimo sanoo.

Kokoomus ilmoitti syyskuun alussa jättävänsä välikysymyksen, mikäli hallitus ei pysty budjettiriihessä tekemään päätöksiä velkakierteen pysäyttämiseksi, uudesta työllisyystavoitteesta ja ratkaisuista kilpailukyvyn parantamiseksi. Muut oppositioryhmät päättivät yhtyä välikysymykseen hallituksen budjettiriihen jälkeen.