Timo Heinonen: “Kokoomus keventäisi kaikkien suomalaisten verotusta merkittävästi”

Uutiset

Elämme poikkeuksellisen haastavia aikoja. Maailmanlaajuinen Covid19-pandemia on koetellut meitäkin niin terveydellisesti kuin taloudellisestikin. Kaikki eivät ole siitä selvinneet.

Mutta me kokoomuksessa olemme vakuuttuneita, että parhaiten selviämme tästä tilanteesta ja tulevasta yhdessä. Me haluamme olla vastuullinen toimija niin vallassa ollessamme, kuin oppositiossakin. Mutta se ei tarkoita sitä, etteikö meillä olisi ajatuksia, ideoita, ratkaisuja ja vaihtoehtoja.

Me olemme politiikassa nimenomaan, emme etsimässä ongelmia, vaan etsimässä ongelmiin ratkaisuja.

Olemme antaneet tuen keväällä presidentti Niinistön johdolla julistetuille poikkeusoloille ja valmiuslain käyttöönotolle. Olemme halunneet olla mieluummin veneen kölinä – vakauttajana – kuin veneen heiluttajina. Mutta olemme toki kertoneet mitä toimenpiteitä pitäisi tehdä, ja mitä me olisimme tehneet toisin. Kokoomus haluaa myös kiittää pääministeri Sanna Marinin hallitusta siitä, että olette näitä esityksiämme toteuttaneet – välillä vähän pidemmän tuumailun jälkeen ja joskus vasta pakon edessä. Mutta parempi niinkin kuin ei lainkaan.

Muistatte varmasti keväältä kokoomuksen ohjeen ja kannustuksen: Tehkää mieluummin enemmän ja heti, kuin vähemmän ja myöhässä.

Keväästä selvittiinkin varsin hyvin. Kiitos kaikille tähän työhön sitoutuneille. Ja erityinen kiitos vastuullisesti toimineelle Suomen kansalle.

Kokoomuksen suurin kritiikki on kohdistunut nimenomaan talouden hoitoon. Ja erityisesti siihen, että hallitus ei ole kyennyt juurikaan esittelemään työllisyyttä vahvistavia keinoja.

Arvoisa pääministeri Marin ja valtiovarainministeri Matti Vanhanen. Menot te olette osanneet huolestuttavankin hyvin päättää. Tulopuolelta ei voi teille hyväksyttävää arvosanaa antaa.

Vahva keskustavaikuttaja Seppo Kääriäinen twiittasi jo keväällä ohjeen hallitukselle: ”Puhukaa totta mutta rohkaiskaa.”

Se on hyvä ohje, myös vaikeina aikoina. Viime viikolla entisen presidentin J.K. Paasikiven syntymästä tuli kuluneeksi 150 vuotta. Paasikiven ohje suomalaisille oli samaa sukua: ”Tosiasioiden tunnustaminen on kaiken viisauden alku.”

Me kannustamme teitä arvoisa hallitus toimimaan avoimesti, määrätietoisesti, päättäväisesti ja yksiselitteisen selkeästi.

Älkää antako suomalaisille väärää kuvaa tai uskotelko puolitotuuksin.

Suomalaiset ansaitsevat parempaa. Nykyisen vasemmistohallituksen ongelmienratkaisun kaava on ollut aina se helpoin mahdollinen. Ratkaisu on ollut lisävelanotto, lisävelkarahan jako. Samaan aikaan vasemmistohallitus on lykännyt kaikki välttämättömät päätökset eteenpäin.

Presidentti Niinistön muistutus, ”Tekemättä ei voi jättää” on muotoutunut valtiovarainministeri Matti Vanhasen johdolla muotoon, että ”Tekemättä voi jättää niin kauan, kun velkarahaa saa”.

Arvoisa hallitus. Sitä ei loputtomiin saa ja joku joutuu tämänkin velkapesän hoitamaan.

Mutta hyvät suomalaiset,

nykyiselle velkarallille on olemassa myös vastuullinen vaihtoehto. Se on uskoa huomiseen vahvistava. Suomalaisiin luottava. Se on Toivon Polku.

Kokoomuslainen vaihtoehto on vastuullinen ja luottava. Sen peruskivi on suomalaisessa työssä ja yrittäjyydessä. Tukipilarina välittäminen.

Kokoomuksen vaihtoehtobudjetti toisi välittömästi noin 20 000 suomalaiselle työtä. Se näkyisi monen perheen arjessa. Se sisältää myös välttämättömät työllisyystoimet sen eteen, että jopa yli 120 000 suomalaisen lapsen vanhemmille saataisiin pian työtä ja pysyvä työpaikka.

Ainon ja Leon perheissä ensi vuosi olisi näin paljon parempi. Vanhemmilla olisi mieluummin työtä, kuin vain tukia. Niitäkin toki tarvitaan, kun pahin hetki koittaa. Mutta työtä, arvoisa työministeri Haatainen, työtä suomalaiset haluavat. Varmaa toimeentuloa, ja oikeutta tehdä.

Kokoomus keventäisi kaikkien suomalaisten, eläkeläisten ja työtätekevien, verotusta merkittävästi. Ihan jokaiselle jäisi käteen enemmän rahaa.

Ja myös uusia työpaikkoja syntyisi, kun yrittäjät ja työntekijät voisivat yhdessä näistä ratkaisuista paikallisesti sopia.

Virtasen perheessä, Phuengin perheessä ja eläkeläispariskunnan Arjan ja Jaakon kodissa käyttöön jäisi hieman enemmän rahaa.

Me peruisimme keskustan ja vasemmistohallituksen tekemän kotitalousvähennyksen leikkauksen. Itseasiassa korottaisimme kotitalousvähennystä. Tekisimme yli 75-vuotiaille oman 75+ -superkotitalousvähennyksen. Laajentaisimme kotitalousvähennyksen käyttöalaa jne.

Myös perheiden lapset ja nuoret voisivat luottavaisemmalla mielellä lähteä kouluun ja myös jatko-opintoihin. Me emme nimittäin palkkaisi opetusministeri Li Anderssonin mallilla lisäopettajia vain omaksi ministerikaudeksi, vaan me palkkaisimme opettajat ammattikouluun pysyviin virkoihin. Näin tekisimme myös peruskoulussa ja varhaiskasvatuksessa.

Me alentaisimme varhaiskasvatusmaksuja niin, että jokaiselle lapsella olisi aina mahdollisuus hyvää suomalaiseen varhaiskasvatukseen. Se on parasta ennaltaehkäisevää työtä, mitä voimme antaa.

Me uskomme, että kannettu nuori ei koulussa pysy. Emme siis kannata opiskelupakkoa eli oppivelvollisuuden pidentämistä. Me käyttäisimme nämä varat siihen, että nuoret pärjäisivät paremmin jo peruskoulussa ja sitten toisella asteella. Lisää opettajia, pienemmät ryhmäkoot, lisää opinto-ohjausta, lisää erityisopetusta, lisää koulukuraattoreita. Lisää henkilökohtaista välittämistä. Sitä nuoremme tarvitsevat ja kaipaavat.

Sosiaali- ja terveydenhoidon ongelmat eivät myöskään ratkea uutta hallintoa luomalla. Ei ne ratkea myöskään uusia maakuntaveroja rakennellen.

Kokoomus haluaa lisää hoitajia pelkkien puheiden sijaan ikäihmisten avuksi. Meille se tarkoittaa lisää hoitajia ympärivuorokautiseen hoitoon. Meille se tarkoittaa lisää hoitajia kotihoitoon ja kotipalveluihin.

Arja ei enää pärjää kotona yksin. Ei hänen paikkansa ole vielä hoivakodissakaan. Arjalle paras paikka on oma koti ja me haluamme, että Arja myös siellä voi autettuna ja tuettuna asua. Eikö se ole inhimillistä ja etkö sinäkin toivo sellaista omalle kohdallesi? Minä toivon, jos iäkkääksi saan elää.

Vastuu näkyy niin taloudenpidossa kuin huolehtimisessa läheisistämme ja kanssaihmisistämme. Välittäminen näkyy myös siinä, että pidämme huolta luonnosta ja ympäristöstä – ilmastostakin.

Suomalaisilla on oikeus vaatia päättäjiltään enemmän ja parempaa. Se on Toivon polku. Se on polku, jota konttaa Kaarlo, jota kävelee Thao ja Vihtori, jota töihinsä kiiruhtaa Piritta ja Marjo, ja jota rollaattoriinsa tai hoitajaansa tukien astelee Hannu.

Ihmiset saavat vaatia parempaa. Tässä se on kirjaksi nidottuna. Toivon Polku.

Tutustu vaihtoehtobudjettiimme täällä.

Kokoomuksen ryhmäpuheenvuoro eduskunnassa 2.12.2020, puhujana kansanedustaja Timo Heinonen