Elina Lepomäki: Yhdenvertainen ansiosidonnainen kaikille!

Uutiset

Kansanedustaja Elina Lepomäki vaatii ansiosidonnaisen työttömyysturvan ulottamista kaikille työssäkäyville nykyisen työttömyyskassakytkyn sijaan. Tällä hetkellä ansiosidonnainen työttömyysturva rahoitetaan 95 prosenttisesti veroista ja kaikilta palkansaajilta perityillä maksuilla. Kokoomuksen vaihtoehtobudjetissa esittelemä malli nostaisi tuon osuuden 100 prosenttiin ja ulottaisi etuuden kaikille suomalaisille.

“Koronakriisi on merkinnyt monille työssäkäyville lomautuksia ja irtisanomisia. Tilanteen myötä erityisesti moni nuori ja pienituloinen ihminen on pudonnut Kelan peruspäivärahan piiriin eikä ole näin päässyt ansiosidonnaiseen turvaverkkoon. On nurinkurista, että vaikka ihminen on osallistunut mahdollisesti jo vuosien ajan ansiosidonnaisen rahoittamiseen omasta palkastaan, saa hän nolla prosenttia takaisin työttömyyden iskiessä”, kummeksuu Lepomäki.

Lepomäen mielestä työttömyysturvan vakuutusluonne sotii hyvinvointivaltiomme perusajatusta vastaan, jonka yksi piirteistä on universaali sosiaaliturva jokaiselle asemasta riippumatta.

“Ansioturva tulee uudistaa kauttaaltaan ja siirtää Kelan hallinnoimaksi etuudeksi. Yhdenvertaisuus on tärkeä sosiaaliturvamme lähtökohta. Kokoomuksen ansiosidonnaisen uudistus poistaisi työmarkkinoilta eriarvoisuutta”, perustelee Lepomäki.

Kokoomuksen ajama ansiosidonnaisen työttömyysturvan uudistus sisältyy puolueen joulukuussa julkistamaan “Toivon polku” -vaihtoehtobudjettiin.