Kokoomuksen Orpo: Maakuntauudistus on kuolinisku kunnille

Uutiset

Kansanedustaja Petteri Orpo

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo arvostelee hallituksen kaavailemaa keskusjohtoista maakuntamallia kuoliniskuksi Suomen kunnille. Orpo puhui kokoomuksen puheenjohtajapäivillä.

Orpon mukaan kevään kuntavaaleissa ei ole kyse vain seuraavasta valtuustokaudesta, vaan koko kuntapohjaisen järjestelmän, kuntien ja kaupunkien tulevaisuudesta.

”Maan hallitus on runnonut eteenpäin sosiaali- ja terveyspalveluiden keskusjohtoista maakuntamallia, jossa keskusta saa maakuntahallinnon ja vasemmisto työntää yksityisen sektorin sivuun. Hallituksen kaavailema maakuntamalli rakentaa uuden alueellisen tulonsiirtoautomaatin, kiristää verotusta ja vie palvelut kauemmas ihmisestä”, Orpo sanoi.

Orpon mukaan hallituksen suunnittelemassa mallissa kunnille ei jää tosiasiallista mahdollisuutta investoida tulevaisuuteen.

”Maakuntamalli lisää byrokratiaa sekä vie päätösvallan kuntien ja kaupunkien valtuustoista sosiaali- ja terveysministeriöön. Se romuttaa kaupunkien kyvyn investoida tulevaisuuteen, kuten kouluihin, infrastruktuuriin tai vapaa-ajan palveluihin. Maakuntauudistuksen torjuminen on suomalaisten kuntien elinehto. Jos uudistus etenee, kuntien rahat viedään, mutta velat jäävät”, Orpo sanoi. 

Koronaepidemian vuoksi kokoomuksen puheenjohtajapäivät järjestettiin verkkolähetyksenä. Kokoomuksen paikallisyhdistysten johtohenkilöille tarkoitettua tapahtumaa oli ilmoittautunut seuraamaan yli 500 kokoomuslaista ympäri Suomen.