Maakuntahallinto huonontaa senioreiden palveluja

Uutiset

Me ikäihmiset haluamme elää mahdollisimman terveinä ja toimintakykyisinä. Haluamme ympärillemme hyviä, rakastavia ihmisiä, mutta haluamme myös päättää asioistamme itse. Taloudellinen riippumattomuus on meille tärkeä, joten kokoomus haluaa, että eläkkeiden ostovoima säilytetään. 

Seniorit tarvitsevat hyviä terveys- ja sosiaalipalveluja. Terveyskeskus pitää olla lähellä ja siellä tuttu lääkäri ja hoitaja. He tietävät, mitä seniori sairastaa, eikä vastaanottoaikaa mene tietokoneen näpräämiseen. Seniori tarvitsee myös sosiaalipalveluja, kuten neuvoja toimeentulossa, asumisessa, raha-asioissa. Ympäristön tulee olla tuttu ja turvallinen.  Nämä ovat niitä lähipalveluja.

Maan hallitus suunnittelee kuitenkin lähipalveluien siirtämistä pois omasta kaupungista maakuntaan, johon tulee uusi kolmas julkinen hallintoporras, maakuntahallinto. Siellä hallitsevat uusilla vaaleilla valitut poliittiset päättäjät, jotka tulevat maakunnan monista eri kunnista ja kaupungeista. He eivät tunne ikäihmisen oman kaupungin rakennetta tai päättäjiä. Maakuntahallinto koskee vain sosiaali- ja terveyspalveluja, joten kadut, puistot, kulttuuri. liikuntatilat ovat sen päätäntävallan ulkopuolella. Hallituksen maakuntamallista puuttuu täysin integraatio kunnan muihin palveluihin. Tällaista sote-mallia ei ole missään muussa maassa. Ruotsissakin terveydenhoito on maakunnassa, mutta vanhusten hoito kunnan tehtävä.

Suomessa on erittäin korkealaatuinen terveydenhoito, mikä on todettu kansainvälisissä vertailuissa, mutta me käytämme liian vähän rahaa soten peruspalveluihin eli terveyskeskuksiin. Meidän on saatava lisää lääkäreitä ja hoitajia ja muita ammattilaisia perustasolle. Lisäksi on resursoitava vanhusten hoiva niin, että on oikea hoitajamitoitus hoivakodeissa ja kotihoidossa.

Maakuntamalli eli hyvinvointialueet on turha uudistus Suomen sosiaali- ja terveydenhoidossa. Meidän tulee parantaa perusterveydenhoitoa, koulutusta ja tutkimusta. Se tarvitsee vähän lisää rahaa, mutta ei mitään massiivista järjestelmämuutosta. joka maksaa miljardin tai enemmän eikä tule valmiiksi tällä vuosikymmenellä.

Sirpa Asko-Seljavaara

Helsingin kaupunginvaltuutettu (kok)