Kokoomuksen Orpo ja Mykkänen: Vastuu EU:n elpymisvälineen hyväksymisestä on hallituksella

Uutiset

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on tehnyt ryhmäpäätöksen tyhjän äänestämisestä, kun eduskunta äänestää Suomen osallistumisesta EU:n elpymisvälineeseen. Ryhmä teki päätöksen ylimääräisessä ryhmäkokouksessa tänään.

”Kokoomuksen eduskuntaryhmä ei hyväksy hallituksen neuvottelutulosta elpymispaketista. Hallitus on neuvotellut huonon ratkaisun. Hallitus on sivuuttanut kokoomuksen esitykset ennen neuvottelutuloksen hyväksymistä EU:ssa ja kantaa vastuun tuloksen käsittelystä eduskunnassa”, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi.

”Hallitus on ajanut Suomen tilanteeseen, jossa on vain huonoja vaihtoehtoja. Hallitus on neuvotellut paketin eduskuntaenemmistönsä turvin sivuuttaen kokoomuksen vaatimukset ja nyt jälkikäteen paketti vaatii 2/3 enemmistön. Hallitus on ajanut eduskunnan tilanteeseen, jossa tuloksen kaataminen jälkikäteen tarkoittaisi kohtalokasta riskiä EU:n ajautumisesta kaaokseen”, kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sanoi. 

”Kokoomus ei tue elvytyspaketin sisältöä. Kokoomus ei halua ajaa EU:ta kaaokseen. Toimintakykyinen EU ja vakaa Eurooppa ovat suomalaisille myös turvallisuuskysymys. Vastuu elvytyspaketista on nykyisessä tilanteessa hallituksella, ja siksi kokoomus äänestää tyhjää. Kokoomus edellyttää, että eduskunta paaluttaa valtiovarainvaliokunnan mietinnöllä Suomen talousvastuun ja perussopimusten noudattamisen linjalle. Perussopimusta venyttämällä sovitun elpymisvälineen on jäätävä ainutkertaiseksi”, Orpo sanoi.

”Suomen on edistettävä velkavastuun palauttamista EU:ssa, vaadittava rakenteellisten uudistusten toteuttamista euroalueen jäseniltä, pysyttävä epäsymmetrisen tulonsiirtounionin ulkopuolella ja estettävä päätökset sellaisista EU-veroista, jotka ovat Suomelle haitallisia. EU-budjetin maksatuksissa on edellytettävä oikeusvaltioperiaatteen ja rahojen käyttöä koskevien ehtojen toteutumista. Kokoomus on esittänyt näitä kirjauksia hyväksyttäväksi eduskunnassa”, Mykkänen sanoi.