Kokoomus, KD ja Liike Nyt jättävät välikysymyksen hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikasta – ”Suomalaiset ansaitsevat toimintakykyisen hallituksen”

Uutiset

Kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja liike nytin eduskuntaryhmät jättävät välikysymyksen hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikasta sekä hallituksen puoliväliriihen tekemättömistä päätöksistä. Ryhmien mukaan hallituksen kyvyttömyys tehdä päätöksiä julkisen talouden vakauttamiseksi ja työllisyysasteen nostamiseksi uhkaa hyvinvointiyhteiskunnan palveluiden rahoitusta.

”Hallituksen velkakokeilu ja tekemättömyys uhkaavat suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa. Ilman kestävää julkista taloutta meillä ei ole maailman parasta peruskoulua, toimivia terveyspalveluita, sujuvaa joukkoliikennettä ja muita yhteiskunnan palveluita. Suomen taloudenpitoon tarvitaan täysi suunnanmuutos, jonka tekemiseen tällä hallituksella ei ole halua tai kykyä. Esitämme hallitukselle epäluottamusta, koska suomalaiset ansaitsevat vastuullisempaa talouspolitiikkaa”, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo.

”Suomi ei voi jatkaa paisuvien lisämenojen, kasvavan velan ja kiristyvän verotuksen tiellä. Koronakriisistä ponnistava Suomi tarvitsee hallituksen, joka ymmärtää mistä hyvinvoinnin kasvu syntyy ja pitää huolta siitä, ettei hyvinvointipalveluiden rahoitus murene pysyvästi. Suomalaiset ansaitsevat toimintakykyisen hallituksen, joka kykenee uudistamaan Suomea kohti vahvemman julkisen talouden Pohjoismaita”, kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sanoo.

Oppositioryhmien mukaan hallitus petti lupauksensa sukupolvien välisestä oikeudenmukaisuudesta lykkäämällä vaikeita mutta välttämättömiä päätöksiä puoliväliriihessä. Ryhmät peräänkuuluttavat menokehyksiin palaamista sekä uudistuksia työllisyysasteen nostamiseksi ja velkaantumisen pysäyttämiseksi. Konkreettisiksi keinoiksi oppositio tarjoaa muun muassa ansiosidonnaisen porrastamista, työperäistä maahanmuuttoa sekä työmarkkinoiden joustavuuden lisäämistä mm. paikallista sopimista laajentamalla.

”Suomi tarvitsee kipeästi vaikuttavia työllisyyttä parantavia, kansalaisten ostovoimaa lisääviä ja julkista taloutta vahvistavia toimia. Pitkästä odotuksesta huolimatta hallitus ei ole kyennyt tekemään näitä välttämättömiä päätöksiä vaan tarjoaa ainoastaan rajun velkaantumisen kasvua, menojen lisäyksiä ja veronkiristyksiä. Hyvinvointiyhteiskunta ei kestä tällaista menoa, kansalaiset tarvitsevat ja ansaitsevat parempaa.  Vaikuttavia toimia tarvitaan välittömästi”, painottaa kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän 2.varapuheenjohtaja Sari Tanus.

“Valtiovarainministeriön ammattitaitoiset virkamiehet allekirjoittavat vain neljäsosan hallituksen työllisyysluvuista. Mitä tekee hallitus? Oikeustieteen ylioppilas, demarien varapuheenjohtaja Mäkynen tulee julkisuuteen, arvostelee ja opettaa professoreita sekä virkamiehiä  ja sanoo, että hallitus käyttää omia laskelmiaan. Konkurssi-Sanna on viemässä taloutemme velkakierteeseen, joka vie lopulta päin seinää”, liike nytin puheenjohtaja Hjallis Harkimo sanoo.