Historiallisen vaalimenestyksen seurauksena kokoomus nousee Folktingetin toiseksi suurimmaksi puolueeksi

Uutiset

Historiallisen vaalimenestyksen seurauksena kokoomus nousee Folktingetin toiseksi suurimmaksi puolueeksi

Kunnallisvaalien yhteydessä käytiin myös Folktingetin (suomenruotsalaisten kansankäräjien) vaalit. Kokoomus sai ensimmäistä kertaa Folktingetin historiassa toisiksi suurimman puolueen aseman, joka on aiemmin kuulunut sosialidemokraateille. RKP on aina ollut Folktingetin suurin puolue. Folktinget on puolueiden välinen yhteistyöelin, joka edistää ruotsinkielisen väestön oikeuksia Suomessa.

  • Olen erittäin ylpeä vaalituloksesta, joka osoittaa, että kokoomus aidosti arvostaa Suomen kaksikielisyyttä ja on valmis tekemään työtä sen eteen, kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko toteaa.

Folktingetin 75 edustajaa valitaan kunnallisvaalien yhteydessä siten, että edustajanpaikkojen jakautuminen määräytyy ruotsinkielisten ja kaksikielisten ehdokkaiden kunnallisvaaleissa saamien äänien perusteella. Kokoomus sai 24,9 % äänistä ja 15 paikkaa. Tulos on merkittävä. Viime Folktingetin vaaleissa kokoomus sai 6,29 % eli neljä paikkaa.

Kokoomus menestyi erityisesti Helsingissä, jossa se nousi neljänneltä sijalta suurimmaksi puolueeksi SDP:n tilalle. Kokoomus kasvatti kokonaisäänimääräänsä merkittävästi myös Uudellamaalla.

  • Olemme puoluetoimistolla panostaneet uudella tavalla kaksikielisten ehdokkaiden huomioimiseen näissä vaaleissa. Moni ehdokas on myös tehnyt kampanjaa molemmilla kotimaisilla. Voin tyytyväisenä todeta, että kaksikielisistä ja ruotsinkielisistä ehdokkaista ei ollut puutetta ja kyseiset ehdokkaat pärjäsivät myös hienosti, Kokko iloitsee. 

Folktinget antaa säännöllisesti lausuntoja kielellisiä oikeuksia koskevista asioista sekä on kuultavana eduskunnan valiokunnissa. Kokoomus haluaa erityisesti painottaa huoltansa hallituksen sosiaali- ja terveysuudistuksesta.

  • Olemme kokoomuksessa hyvin huolissamme hallituksen sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksesta. Uudistuksen rahoitusmalli ei ole kestävällä pohjalla ja on vakavasti keskeneräinen. Uuden massiivisen hallintotason rakentaminen ei edistä uudistukselle asetettuja tavoitteita. Myöskään varmuutta uudistuksen vaikutuksista oikeuteen saada palvelua omalla äidinkielellään ei ole, alleviivaa Kokko.

Folktingetin puheenjohtajisto ja hallitus valitaan Folktingetin ylimääräisessä kokouksessa elokuussa 2021.

Folktingetin vaalitulos löytyy sähköpostin liitteenä. Lisää tietoa Folktingetista löytyy tästä: https://folktinget.fi/fi/alku/

Lisätiedot:

Matilda af Hällström, poliittinen asiantuntija, 0400363132