Petteri Orpo: “Suomalaiset haluavat muutoksen tapaan, jolla isänmaan asioita hoidetaan”

Uutiset

Hyvät kuulijat,

onpa mukava olla täällä tänään.

Vaalien jälkeinen sairastuminen pysäytti. Se sai miettimään elämän perusasioita. Katselemaan vähän kauempaa maailman tapahtumia. Antoi luvan hetken levätä.

Päällimmäisenä mielessäni on kiitollisuus suomalaista terveydenhuollon koko ketjua kohtaan. 

Pidin täyden tauon päivän politiikasta ja puolueen johtamisesta. Seurasin maailman menoa vain pääuutistasolla. Paussi päivän politiikasta tarjosi myös uutta perspektiiviä: Maailma näyttää kovin erilaiselta, kun sitä ei seuraa Twitterin negatiivisen luukun kautta. Asiat menevät mittasuhteisiin.

Hyvät kuulijat,

Mikä on ihmisille tärkeää? Mitä politiikalla pitäisi saada aikaan? Läheiset, terveys, toimeentulo ja tulevaisuudenusko ovat monelle meistä tärkeimpiä asioita elämässä. Näistä asioista haluan puhua tänään.

Terveys

Terveys on ollut viimeiset puolitoista vuotta päivittäin jokaisen suomalaisen mielessä.

Monen jaksamista on koeteltu ja koetellaan. Erityisen kovassa paikassa ovat olleet lapset, nuoret ja opiskelijat. Kun ikää on viisitoista, koronatilanne on ollut päällä kymmenesosan koko nuoren elämästä. Jotkut ovat käyneet koko tähänastisen polkunsa yläkoulussa, ammatillisessa tai yliopistossa kokonaan poikkeusoloissa. Osa on pärjännyt hyvin, mutta moni on pudonnut kärryiltä ja henkinen jaksaminen on lopussa. Odotukset vilkkaasta opiskelijaelämästä ovat vaihtuneet omien seinien tuijottamiseen. 

Meidän velvollisuutemme on huolehtia lapsista ja nuorista. Emme voi jäädä odottamaan koronan jälkeistä aikaa, vaan korjaavia toimenpiteitä on tehtävä jo nyt. Onneksi yli 12-vuotiaiden rokotukset on saatu käyntiin, ja monet kunnat ovat organisoineet rokotuspisteitä kouluihin, jotta rokotuksen saaminen on mahdollisimman helppoa. Niin lasten ja nuorten kuin kaikkien muidenkin näkökulmasta rokote on ainoa keino, jolla pääsemme takaisin kohti normaalia. 

Toivottavasti rokotekattavuuden nousemisen avulla pystymme pitämään koulut auki ja tartunnat kurissa. En pidä jälkiviisastelusta, mutta on kuitenkin pakko kysyä, miksi lasten ja nuorten rokottaminen saatiin käyntiin vasta kun koulut ovat alkaneet. Pienellä rokotejärjestyksen muutoksella lasten ja nuorten rokottaminen olisi voitu aloittaa kolme viikkoa ennen koulujen alkua, ja kaikki voisivat olla luottavaisemmin mielin kouluissa.

Toinen ryhmä, joka on kärsinyt koronapandemiasta jopa kohtuuttomasti, ovat palvelualan yrittäjät sekä taide- ja kulttuurialojen ammattilaiset. Kokoomus esitti viime maaliskuussa, että Suomessa otettaisiin käyttöön koronapassi, jolla mahdollistettaisiin rokotetuille palveluiden käyttäminen turvallisesti. 

Hallitus ja pääministeri tyrmäsivät silloin aloitteen ylimielisesti. Nyt puoli vuotta myöhemmin hallitus on onneksi kääntänyt takkinsa ja todennut, että koronapassista olisi sittenkin apua. Valitettavasti valmistelu on auttamattoman myöhäistä. Sen sijaan, että nyt tilanteen pahentuessa on jouduttu perumaan lukuisia tapahtumia, olisi ne voitu mahdollistaa koronapassilla edes osalle. 

Seuraava asia, jota ehdotamme hallitukselle, on apteekkien valjastaminen koronatestaukseen. Saisimme testauspaikkoja lisää sekä korkeat testaushinnat laskemaan tarjonnan kasvamisen myötä. Muualla Euroopassa koronaa estetään tehokkaasti laajalla testaamiselle, ja tuore testitulos olisi osa toimivaa koronapassia. 

Hallitukselta olisi viisautta katsoa testaustoiminta osaksi apteekin normaalia palvelutoimintaa. Näin apteekeilta ei vaadittaisi erillistä osakeyhtiötä ja yksityisen terveydenhuollon lupaa. Apteekit ovat tähän valmiita ja farmaseutit päteviä testien tekemiseen.

Hallituksen koronatoimia vaivaa reaktiivisuus ja yleisen ilmapiirin haistelu. Tätä maata ei johdeta ennakoiden ja erilaisia vaihtoehtoja selvittäen. Tämän hallituksen ongelma on, että se tarttuu ongelmiin vasta, kun maito on jo puoliksi maassa. Suomi ansaitsee parempaa. Tarvitsemme muutoksen. Tarvitsemme hallituksen, jolla kykyä ja rohkeutta johtaa tätä maata edestä ja ennakoiden.

Hyvät kuulijat,

hallitus on oman sote-ratkaisunsa tehnyt ja elämme nyt sen kanssa. Uudistuksen toimeenpano on alkanut ja alkaa täysillä viimeistään aluevaalien myötä. Nyt kaikki huomio on keskitettävä siihen, että ei rikota sitä, mikä toimii, vaan korjataan sitä, mikä on rikki.

Suomessa saa maailman parasta erikoissairaanhoitoa. Yleisestikin suomalaiset sosiaali- ja terveyspalvelut ovat kohtuullisen kustannustehokkaasti järjestetty. Suomessa on hyvät ja osaavat ammattilaiset ja palvelut toimivat monilta osin hyvin. Ongelmiakin on. Lääkäriin on vaikea päästä, henkilöstöstä on pulaa ympäri maan ja rahat eivät tahdo riittää ikääntyvän maan kasvavaan palvelutarpeeseen. 

Kokoomus ottaa tulevat aluevaalit vakavasti. Vaikka tulevassa sote-mallissa keskusohjaus on vahvaa, alueilla tehdään tärkeitä päätöksiä. Suomessa sote-palveluihin käytetään lähes 20 miljardia veronmaksajien rahoja. Sillä on väliä, miten rahoja käytetään. Siksi tarvitaan hyviä kokoomuslaisia päättäjiä, jotka varmistavat, että rahat käytetään mahdollisimman tehokkaasti, että palvelut pelaavat ja että hoitoon pääsee silloin, kun apua tarvitsee.

Me kokoomuksessa uskomme, että paras lopputulos syntyy, kun sosiaali- ja terveyspalveluita tehdään julkisen, kolmannen ja yksityisen sektorin yhteistyössä. Ei potilaalle ole väliä, kuka palvelun tuottaa, vaan se, että palvelua saa ja, että se on laadukasta. Hallituksen sote-mallissa ei ole yhtään asiaa, joka parantaisi ihmisten palveluita. Se on hallintohimmeli. Me taas uskomme valinnanvapauteen ja siihen, että potilaan pitää olla järjestelmän sydän, ei rakenteiden.

Toimeentulo

Hyvät kuulijat, 

“Suomen velkaantuminen on yksinkertaisesti mahdottomalla uralla”, sanoo valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Sami Ylä-Outinen.  

“Taloudessa on poutasää”, kuvaili taas valtionvarainministeri Annika Saarikko. 

Velkaa otetaan 6,7 miljardia, vaikka talous kasvaa koronan jälkeisessä ajassa. Elämme todeksi vasemmistolaista utopiaa.

Emme saa sokaistua hetkellisesti kasvavasta taloudesta. Suomen talouden kasvuvauhti on Euroopan hitaimpien joukossa ja arvioiden mukaan talouden kasvu tyssää jo lähivuosina, ellei uudistuksia tehdä. Valtiovarainministeriö kutsuu tiedotteessaan nousua kasvupyrähdykseksi.

Budjettiriihessä hallituksella on viimeinen todellinen mahdollisuus tehdä, edes jotakin. Jos nyt ei tule päätöksiä, eivät vaikuttavat toimet enää ehdi voimaan loppuhallituskauden aikana. Näpertelyksi menee.

Valtiovarainministeri Saarikko on kertonut, että budjettiriihessä etsitään 110 miljoonalla julkista taloutta vahvistavia työllisyystoimia. Tässä on pakko olla mittakaavavirhe. Luvusta on ilmeisesti jäänyt nolla pois? Yksi prosenttiyksikkö työllisyysasteessa vahvistaa lähes miljardilla julkista taloutta, eikä tällaiseen näpertelyyn voi tyytyä. 

Hallitus on lisännyt menoja miljardeilla ja korottanut veroja. 

Silti tieteestä aiotaan leikata kymmeniä miljoonia, eikä miljardeista ole riittänyt rahaa pitämään poliisien määrää edes ennallaan. Lisäksi riihestä on luvassa 150 miljoonan euron veronkiristykset vanhojen veronkiristysten päälle. 

Tämä on täysin epäjohdonmukaista ja osoittaa, minkälaista sillisalaattia on vasemmistohallituksen talouspolitiikka. 

Menot pitää laittaa tärkeysjärjestykseen ja myös leikata vähemmän tärkeitä menoja. Veroja ei voi enää kiristää, vaan päinvastoin tarvitsemme kevyempää verotusta, jotta tässä maassa kannattaa tehdä työtä ja yrittää. 

Ymmärrän budjettipäällikön suuren huolen. Olemme kestämättömällä tiellä. 

Hyvät kuulijat,

Kokoomuksen katse on vahvasti tulevassa vaalikaudessa. On selvää, ettei vasemmistohallituksen kurssi muutu, ja korjaaminen jää seuraaville hallituksille.

Työllisyys, työllisyys, työllisyys. Se, että yhä suurempi osa työikäisistä ihmisistä on töissä, on ainoa keino, jolla voimme kestävästi turvata hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuuden.  

Talouden kasvaessa merkittäväksi ongelmaksi on nousemassa pula osaavasta työvoimasta. Suomessa oli työ- ja elinkeinoministeriön työllisyyskatsauksen mukaan kesäkuussa 145 tuhatta avointa työpaikkaa ja 316 tuhatta työtöntä työnhakijaa. Joku on perustavanlaatuisesti pielessä, kun työ ei löydä tekijäänsä, eikä tekijä työtä. 

Me tarvitsemme merkittäviä muutoksia sosiaaliturvaan, jotta työn tekeminen on kaikissa tilanteissa kannattavampaa kuin joutenolo. Tarvitsemme panostuksia koulutukseen, jotta osaaminen vastaa työpaikkojen tarpeita. Meidän pitää purkaa esteitä liikkuvuudelta, jotta työn perässä kannattaa muuttaa tai liikkua pidemmältäkin matkalta.  

Esittelemme huomenna tarkemmin keinojamme työvoiman saatavuuden ja kohtaanto-ongelman ratkaisemiseksi.

Tulevaisuudenusko

Hyvät kuulijat,

Usko tulevaisuuteen on olennainen osa hyvän elämän perustaa. Isot, maailmanlaajuiset uhat ja kriisit koettelevat sitä. Koronapandemia, ilmastonmuutos ja Afganistanin romahtaminen huolettavat. 

Afganistan romahti viikoissa, pääkaupunki Kabul päivässä. Se, että tätä ei osattu ennakoida, on valtava epäonnistuminen Yhdysvalloilta ja muilta länsimailta. Meidän on tarkkaan arvioitava, miksi vetäytyminen Afganistanista meni pieleen näin pahasti. 

Afganistanissa olevat suomalaiset ja heitä auttaneet afgaanit on saatava turvaan pian. He ovat suuressa vaarassa vallan vaihtuessa. Tässä kaikki tuki tasavallan presidentille, hallitukselle sekä ulkoministeriölle.

Taleban tulee viemään ihmisoikeudet puolelta kansasta. Erityisesti naisten ja lasten asema Talebanin hallitsemassa maassa on järkyttävä. 

YK:n on tehtävä kaikkensa humanitäärisen kriisin lievittämiseksi. Euroopan unionin on toimittava. 

Ihmiset tulevat pakenemaan henkensä edestä. 

EU:n pitää olla tähän valmis. Pelkään ettei ole. Yhteistä turvapaikkapolitiikkaa ei ole pystytty uudistamaan kunnolla 2015 maahanmuuttokriisin jälkeen, jolloin nykyinen järjestelmä osoitti toimimattomuutensa. EU tarvitsee yhteisen turvapaikkamenettelyn ja pitävät ulkorajat. Meidän on minimoitava turvapaikanhaku rajoilla ja siirryttävä kaikkein hädänalaisimpien auttamiseen mahdollisimman läheltä lähtömaita. Tämä tarkoittaa kiintiöpakolaisjärjestelmän vahvistamista. Auttaa pitää, mutta tilanne on samalla pystyttävä pitämään hallinnassa.

Euroopan täytyy ottaa enemmän vastuuta omasta turvallisuudestaan ja puolustuksestaan. Ilman Yhdysvaltoja suurimmatkaan eurooppalaiset Nato-maat eivät olleet halukkaita jatkamaan Afganistanin operaatiota. EU ei taaskaan ole ollut toimija Afganistanin kriisissä, vaan Yhdysvallat ja yksittäiset EU-jäsenmaat. 

Euroopan maiden pitäisi kantaa suurempaa vastuuta lähialueistaan ja tehtävä päätökset operaatioihin osallistumisesta omista lähtökohdistaan ilman painetta siitä, onko Yhdysvallat mukana vai ei. Muissakin EU-maissa ensi askel on, että ne alkavat kasvattaa puolustusmenojen osuutta 2 prosenttiin. Kehitysyhteistyövaroja on nostettava kohti 0,7 prosenttia bruttokansantuotteesta. 

EU:n on tehtävä tiivistä yhteistyötä turvallisuus- ja puolustusasioissa Britannian kanssa. Se on yhteinen etumme. EU:n ja Naton yhteistyötä tulisi entisestään syventää. Pidemmällä aikavälillä meidän tulee olla valmiita tarkastelemaan EU:n ja Naton tehtävien yhdistämistä puolustusasioissa.

Hyvät kuulijat

Kansainvälisen ilmastopaneeli IPCC:n uusin raportti ilmastonmuutoksesta oli jälleen pysäyttävää luettavaa. 

Maapallon keskilämpötila on noussut noin 1,1 astetta esiteolliseen aikaan verrattuna. Tämä lämpeneminen on ihmisten toiminnan seurausta. Merenpinta nousee, jäät sulavat ja kasvihuonepäästöjen määrä ilmassa kasvaa. Kaikkien raportin skenaarioiden mukaan maapallon kriittinen 1,5 asteen lämpeneminen ylitetään todennäköisesti 2030-luvun alkupuolella. 

Jos teemme oikeita toimenpiteitä, keskilämpötilan nousu voi palautua 1,5 asteeseen tämän vuosisadan lopulla. Seuraavien vuosien aikana meidän opittava elämään niin, että hiilidioksidipäästöt nielujen jälkeen ovat nolla tai pienempiä. Tämä on valtava muutos nykyiseen elämäntapaamme, mutta sen ei pidä, eikä tarvitse olla sitä kurjistava.

Ilmastonmuutoksen torjumisessa kyse on keinoista. On vasemmistolaista ilmastopolitiikkaa, on oikeistolaista ilmastopolitiikkaa. Vasemmistolaisessa ilmastonmuutoksen torjunnassa tärkeimmät keinot ovat kiellot, rajoitukset, veronkorotukset ja se, että valtio ja virkamiehet ratkovat ilmasto-ongelmat. Me oikeistolaisesti ajattelevat taas lähdemme siitä, että avainasemassa on päästöjen hinnoittelu, markkinamekanismi sekä ihmisten ja yritysten keksinnöt. 

Teollisuus ja yritykset elävät jo ilmastonmuutoksen torjunnan arkea täysillä. Ei ole sellaista suurta yritystä, joka ei olisi ottanut toiminnassaan huomioon ilmastonmuutosta yhtenä merkittävänä tulevaisuustekijänä. Suomalaiset yritykset, kuten Wärtsilä, joka on mullistamassa puhdasta merenkulkua tai Neste, joka on valtava toimija biopolttoaineissa, kulkevat muutoksen eturintamassa. Se tarkoittaa suomalaisille töitä ja hyvinvointia, ei pahoinvointia.

Jotta Suomella olisi suuri kädenjälki ilmastonmuutoksen torjumisessa, meidän on saatava yritykset investoimaan. Tarvitsemme investointeihin kannustavaa verotusta. Meidän edelläkävijäyrityksemme teollisuudessa ja PK-sektorilla tarvitsevat vakaan ja ennustettavan toimintaympäristön.

Suomi tarvitsee rohkeita panostuksia tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Sen sijaan, että hallitus paiskii miljardeja sinne tänne, mutta leikkaa tieteeltä, sen pitää toteuttaa ohjelma, jolla julkinen sektori yhdessä yritysten kanssa nostaa TKI-panostukset neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Me kokoomuksessa uskomme, että huomenna asiat ovat paremmin, jos vain teemme järkeviä asioita. Ihmiset ja yksilöt ovat fiksuja. Kun jokainen saa kasvaa täyteen potentiaaliinsa, lopputulokset ovat häikäiseviä. Näin on varmasti myös jatkossa.

Hyvät kuulijat,

Sydän on oikealla. Kuntavaaleissa nähtiin, että suomalaiset haluavat muutoksen politiikkaan ja siihen tapaan, jolla isänmaan asioita hoidetaan.

Me kokoomuksessa ajattelemme, että rahat pitää ensin ansaita ennen kuin niitä voi käyttää. Velkaa ei voi loputtomasti ottaa. Tulevaisuutta pitää ennakoida, jottei jatkuvasti löydä itseään kiipelistä. Tätä maata pitää johtaa strategisesti, niin, että tämä on hyvä maa myös tuleville sukupolville. Tätä maata pitää johtaa hyvin joka päivä, sillä nopeasti muuttuva maailma edellyttää hyvää operatiivista toimintakykyä. 

Nykyinen hallitus ei kykene kumpaankaan. Tarvitaan muutos.

Kokoomus on hyvässä kunnossa. Keskustelua kansanliikkeen sisällä käydään ja niin pitääkin käydä. Vaalit voitti maltillisen oikeistopuolue kokoomuksen linja. Vaalit kävi yhtenäinen Kokoomus. 

Suomalaisten luottamuksen kasvu meihin näkyy myös eduskuntavaalien kannatusmittauksissa. Suomi ja suomalaiset ansaitsevat muutoksen parempaan. Kokoomus on valmis töihin suomalaisten parhaaksi.

Kiitos!