Kokoomuksen Mykkänen kesäkokouspuheessaan: Tiedeleikkaukset on peruttava

Uutiset

Tiedote 24.8.2021
Julkaisuvapaa heti

Kokoomuksen Mykkänen kesäkokouspuheessaan: Tiedeleikkaukset on peruttava

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen avasi eduskuntaryhmän kesäkokouksen puheella, jossa hän muun muassa vaati hallituksen budjettiriihestä panostuksia osaamiseen ja innovaatioihin. Mykkäsen mukaan Suomen menestyksen pääpilareita ovat maailman paras osaaminen ja markkinaehtoinen kilpailu. Eduskuntaryhmä pitää kesäkokoustaan Tampereella ja Lahdessa 24.-25.8.2021.

”Vastuullinen taloudenpito ei poissulje panostamista suomalaisten osaamiseen ja suomalaisiin innovaatioihin. Päinvastoin. Vastuullinen taloudenpito pitää huolen siitä, että kaikista tärkeimpiin menokohteisiin löytyy rahaa myös vaikeina aikoina”, Mykkänen sanoi puheessaan.

”Korkea osaaminen sekä tutkimuksen ja tuotekehityksen tulokset ovat olleet ja ovat jatkossakin Suomen menestyksen tärkein lähde – eivät fyysiset koneet tai investointikyvyn lisääntyminen, kuten helposti ajattelisi”, Mykkänen jatkoi.

Mykkänen pitää hämmästyttävänä, että hallitus on lisännyt vuosittaisia menoja 1,4 miljardin euron edestä, mutta tutkimukselle ja korkeakouluille tästä riitti vain murusia. Mykkäsen mukaan hallituksen puoliväliriihen päätösten ja valtiovarainministeri Annika Saarikon budjettiesityksen myötä tutkimuksen ja tieteen rahoitus laskee enemmän kuin hallitus on sitä nostanut.

”Ovatko Sanna Marin, Maria Ohisalo ja Li Andersson, valmiita siihen, että syyskuun budjettiriihessä tutkimuksen leikkaukset korvataan sellaisilla säästöillä, joita Kokoomus on esittänyt esimerkiksi vaihtoehtobudjeteissaan? Oletteko valmiita siihen, että seuraavien eduskuntavaalien jälkeen tutkimuksen ja tuotekehityksen hyväksi tehdään oikeasti vaikeita valintoja?” Mykkänen kysyi.

Mykkänen haluaa nykyistä vahvemman Euroopan unionin

Mykkänen nosti puheessaan esiin myös Euroopan unionin kehittämisen, Eurooppaan suuntautuvat muuttoliikkeet sekä ilmastonmuutoksen hillitsemisen. Mykkäsen mukaan Suomi, Eurooppa ja koko maailma tarvitsevat nykyistä vahvemman ja yhtenäisemmän Euroopan unionin ratkaisemaan sukupolvemme suurimpia haasteita.

”Päästöoikeuden hinnan kymmenkertaistuminen on ollut politiikan suurin ilmastoteko Euroopassa. Se ohjaa energiantuotannon ja teollisuuden irtautumista fossiileista paljon rajummin kuin muutokset kansallisissa veroissamme. Autoilun puhdistuminen ja siirtyminen sähköön olisi edelleen lähtötelineissä ilman EU:ssa sovittuja, asteittain kiristyviä uusien autojen keskipäästövaatimuksia”, Mykkänen sanoo.

”Eurooppalaisten standardien ja hiilen hinnoittelun avulla päästöt vähenevät myös edullisemmin ja reilummin kuin jokaisen maan omalla tekemisellä”, Mykkänen jatkoi.

Mykkäsen puhe on luettavissa täällä.