Kokoomus on mukana opposition yhteisessä välikysymyksessä saadakseen hallituksen toteuttamaan muutokset valmiuslainsäädäntöön

Uutiset

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on mukana opposition yhteisessä välikysymyksessä Suomen varautumisesta siirtolaisvirtojen ohjaamiseen perustuvaan hybridivaikuttamiseen. Kokoomus haluaa varmistaa, että hallitus valmistelee lainsäädännön sen varalle, että Suomi joutuu kohtaamaan samanlaista hybridivaikuttamista kuin Puola, Latvia ja Liettua ovat viime aikoina kokeneet Valko-Venäjän vastaisilla rajoillaan.

”Välikysymys on meille väline varmistaa, että hallitus toteuttaa viime viikolla lupailemansa valmiuslainsäädännön tarkistamisen. Vaadimme, että hallitus toteuttaa sen tavalla, joka mahdollistaa turvapaikanhaun keskeyttämisen määräajaksi tilanteessa, jossa turvapaikanhaku on muuttunut turvan hakemisesta ulkovallan painostusvälineeksi Suomea vastaan”, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sanoo.

”Kannamme huolta siitä, että hallitus unohtaa lupaamansa muutokset, kun akuutti tilanne laantuu. Tulevaan on valmistauduttava hyvän sään aikana. Puolitoista vuotta sitten pääministeri Marin lupasi, että valmiuslakien tarkastamista käsitellään yhdessä, kun tarve tuli esiin Turkin ohjattua siirtolaisia Kreikan rajan yli. Mitään ei kuitenkaan sen jälkeen ole tapahtunut”, Mykkänen lisää.

Välikysymyksellä kokoomus toivoo saavansa kirjalliset vastaukset täsmällisiin kysymyksiin, jotka välikysymyksessä esitetään.

”Pyrimme siihen, että tuloksena on uhkaa ennaltaehkäisevä lainsäädännön muutos tämän vaalikauden kuluessa. Suomen on poistettava ennalta ulkovaltojen syyt kokeilla hybridivaikuttamista turvapaikanhakijoita hyväksikäyttämällä. Se on ainoa tapa estää tilanne, joka on inhimillinen katastrofi kymmenille tuhansille mukaan tempaistuille ihmisille sekä uhka kohdemaan kansalliselle turvallisuudelle ja riippumattomuudelle. Tällaisesta on tuore esimerkki Valko-Venäjän ja sen EU-naapureiden rajoilta”, Mykkänen sanoo.

Mykkänen pitää Valko-Venäjän synnyttämää tilannetta vakavana ihmisoikeusrikoksena. Kokoomus painottaa, että EU-maiden on yhdessä luotava vahva paine siihen, että Valko-Venäjä sallii humanitaarisen avun rajavyöhykkeelle työntämilleen ihmisille. Puolueen mielestä EU:n ja Puolan yhteistyön osana Puolan on sallittava kansainvälisten tarkkailijoiden ja median toiminta Puolan puolella rajaa.