Kokoomus julkaisi vaihtoehtobudjetin: ”Vaihtoehto vasemmistohallituksen vastuuttomalle velkapolitiikalle”

Uutiset

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on julkaissut vaihtoehtobudjettinsa, joka kantaa nimeä Kestävän tulevaisuuden vaihtoehto. Eduskuntaryhmän mukaan vaihtoehtobudjetti keventäisi palkka- ja eläketulojen verotusta 800 miljoonalla eurolla. Samalla vaihtoehtobudjetti vahvistaisi julkista taloutta jopa 2,5 miljardilla eurolla ja nostaisi työllisten määrää yli 100 000 työllisellä.

”Kokoomuksen talouspolitiikka perustuu työhön, yrittämiseen ja vastuulliseen taloudenpitoon. Meidän vaihtoehtobudjettimme tarkoittaa vahvempaa työllisyyttä ja ihmisille enemmän käteen tehdystä työstä. Ottaisimme velkaa merkittävästi vähemmän kuin hallitus, vaikka keventäisimme reippaasti työn verotusta, parantaisimme kotitalousvähennystä ja panostaisimme 200 miljoonaa TKI-toimintaan”, Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sanoo.

”Kokoomuksen vaihtoehdossa on vahva panostus osaamiseen ja tutkimukseen. Muuttaisimme Marinin hallituksen määräaikaisia panostuksia varhaiskasvatukseen (80 milj.), perusopetukseen (60 milj.) ja ammatilliseen koulutukseen (70 milj.) pysyviksi. Lisäksi korjaisimme lukiokoulutuksen rahoitusvajetta 50 miljoonalla eurolla. Korkeakoulujen pääomittamiseen esitämme miljardia euroa”, vaihtoehtobudjettityöryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Timo Heinonen avaa.

”Suomi on tienhaarassa. Valitsemmeko jatkuvan velkaantumisen, paisuvan julkisen ja hitaan näivettymisen tien vai pohjoismaisen työllisyysasteen, vahvan julkisen talouden ja vastuullisen markkinatalouden tien? Meille vastaus on selvä: valitsemme valtiokeskeisen sijaan ihmiskeskeisen Suomen, jossa työnteko ja yrittäminen kannattaa”, Mykkänen sanoo.

Kokoomuksen vaihtoehtobudjetissa menoja vähennetään 2,6 miljardilla eurolla. Lisäpanostuksia mm. osaamiseen, hyvinvointiin ja turvallisuuteen vaihtoehto sisältää 550 miljoonan euron edestä. Menotaso laskisi yhteensä reilulla kahdella miljardilla. Vaihtoehtobudjetti sisältää verojen ja maksujen kevennyksiä yhteensä 1,4 miljardin euron edestä, mutta osan kokoomus rahoittaisi mm. haittaveroja nostamalla. Verotus kevenisi kokonaisuudessaan 530 miljoonalla eurolla.

Kokoomuksen vaihtoehtobudjetin myötä julkinen talous vahvistuisi suoraan noin 1,5 miljardilla eurolla. Laskemalla mukaan työllisyystoimien vaikutuksen, talous vahvistuisi jopa 2,5 miljardilla eurolla.

Kokoomuksen vaihtoehtobudjetti on luettavissa täällä.