Kokoomuksen Mykkänen on tyytyväinen historialliseen TKI-sopuun: “Tarvitsemme rohkeita priorisointeja tutkimukseen ja innovaatioihin”

Uutiset

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja parlamentaarisen TKI-työryhmän jäsen Kai Mykkänen on tyytyväinen, että on löydetty parlamentaarinen yhteisymmärrys siitä, miten Suomi etenee kohti TKI-rahoitustason nostamista 4 prosenttiin bruttokansantuotteesta.

”Erityisen historiallista on sopu TKI-rahoituslaista, jolla varmistetaan, että tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan rahoitus lähtee tulevina vuosina rajuun kasvuun. Tämä luo ennakoitavuutta ja pitkäjänteisyyttä, jota tässä tilanteessa erityisesti tarvitaan”, Mykkänen aloittaa.

Mykkänen muistuttaa, että Kokoomuksen vaihtoehtobudjetti on osoitus siitä, että tekemällä rohkeita valintoja on mahdollista panostaa merkittävästi tutkimukseen ja innovaatioihin menokehyksiä rikkomatta. Mykkänen harmittelee, että hallituksen kuluvana vuonna tekemien ratkaisujen myötä tieteen ja tuotekehityksen rahoitus olisi päinvastoin kääntymässä historiallisen rajuun laskuun vuonna 2023. 

”Olen tyytyväinen, että julkisia TKI-panostuksia nostetaan parlamentaarisesti ilman kikkailua menokehysten kanssa. Me Kokoomuksessa olemme jo tarjonneet vaihtoehdon, miten rahoitusta voidaan nostaa pysyvästi 200 miljoonalla eurolla samalla talouden kestävyydestä huolta pitäen. Sanna Marin ja Annika Saarikko, uskokaa parlamentaarista työryhmää ja tehkää tarvittavat valinnat jo vuotta 2023 koskien”, Mykkänen sanoo.

Mykkäsen mukaan pelkästään julkisten TKI-menojen lisääminen ei riitä. Mykkänen painottaa, että 4 prosentin kunnianhimoinen tavoite edellyttää sitä, että Suomi kykenee kasvattamaan merkittävästi yksityisten TKI-investointien määrää. Keskeistä on Mykkäsen mukaan kannustava investointiympäristö.

“Olen tyytyväinen, että saimme sovittua suorien julkisten TKI-panostusten lisäksi TKI-verokannustimen merkittävästä laajentamisesta. Kokoomukselle on ollut alusta asti tärkeää, että Suomessa otetaan käyttöön pysyvä ja laaja verokannustin, joka kannustaa pitkäjänteisiin TKI-investointeihin ja joka huomioi myös alkuvaiheen yritykset”, Mykkänen päättää. 

Kokoomuksen vaihtoehtobudjetti löytyy täältä (TKI-rahoituksen nostamista käsittelee luku 3.1).