Petteri Orpo: “Suomi tarvitsee lisää ydinvoimaa”

Uutiset

Sähkön hinnan nousu näkyy monen suomalaisen arjessa. Vaikka sähkön hinta määrittyy markkinoilla, voimme myös politiikalla vaikuttaa siihen, miten sähkö tuotetaan ja kuinka riippuvaisia olemme esimerkiksi tuontisähköstä.

Ydinvoima on puhdasta energiantuotantoa, eikä ilmastonmuutosta voida ratkaista ilman ydinvoimaa. Samalla ydinvoiman avulla voimme vähentää tuontisähkön osuutta sähkönkulutuksestamme. Tuomme nykyisin noin neljänneksen tarvitsemastamme sähköstä eli yli 20 terawattituntia vuodessa. Olkiluoto 3 ja Hanhikivi tuottaisivat ydinsähköä yhteensä suurin piirtein nykyisen tuontitarpeemme verran, eli ne parantavat myös huoltovarmuuttamme. Kun nykyiset hankkeet on viety maaliin, voidaan vuonna 2030 ydinvoimalla tuottaa jo 40-45% koko Suomen sähköntuotannosta.

Sähkön tarpeen kasvaessa tulevaisuudessa tarvitsemme yhä lisää puhtaan sähkön ratkaisuja. Ydinvoimalla on tässä merkittävä rooli. Myös EU:n tulee hyväksyä ydinvoima puhtaaksi energiamuodoksi ja samalla luoda kasvuedellytyksiä uusille tulevaisuuden ratkaisuille esimerkiksi pienydinenergian tuotannon käynnistämisessä. Pienydinvoimalat voivat tarjota ratkaisuja kaupunkien sähkötarpeisiin, ja siksi niiden sääntelyä on helpotettava ja tutkimusta vauhditettava. Kokonaan uusi, iso ydinvoimalaitos ei myöskään voi olla poissuljettu vaihtoehto.

Ydinvoima on useilla mittareilla järkevää, ja sen vastustus pohjautuu pitkälti ideologiseen yksisilmäisyyteen. Esimerkiksi YK:n alainen Euroopan talouskomissio tutki, millä tuotantomuodolla saadaan kilowattitunti sähköä vähimmin vahingoin. Tuloksena ydinvoima on elinkaarensa aikana vähiten hiilidioksidipäästöjä synnyttävä sähköntuotantomuoto. Samalla sillä on elinkaarensa aikana alhaisin maankäyttötarve sekä pienimmät mineraali- ja metallivaatimukset. Ydinvoima on monessa mittauksessa parempi vaihtoehto, kuin tuuli- ja aurinkoenergia. Olemme Suomessa onnistuneet ratkomaan ydinvoiman käyttöön kuuluvaa perusongelmaa ydinjätteen loppusijoittamisesta, mistä Posivan Onkalo on oivallinen esimerkki. Ydinvoima on kestävä energiaratkaisu Suomelle, Euroopalle ja maailmalle.

Petteri Orpo
Kokoomuksen puheenjohtaja