Petteri Orpo: “Kaiken ytimessä on nyt rokotekattavuuden ripeä nostaminen”

Uutiset

Koronatilanne on edennyt nopeasti huolestuttavaan suuntaan ja hallitus kokoontuu tänään neuvotteluihin rajoitusten kiristämiseksi. Tilannekuvan päivittäminen suomalaisille on nyt keskeistä. Hallituksella on tilanteesta paras informaatio.

Rajoituksia tullaan tarvitsemaan. Joulun saapuminen tähän väliin on hyvä asia, sillä se auttaa pitämään kontaktit minimissä. Joulu on vietettävä perhepiirissä ja maskeja kannattaa käyttää matalalla kynnyksellä julkisilla paikoilla liikkuessa. Muistetaan myös kotitestit. Lääkkeet koronan leviämisen rajoittamiseksi ovat kaikille tuttuja. Nyt on keskityttävä kaikkein vaikuttavimpiin ja oikeasuhtaisiin keinoihin koronan leviämisen taltuttamiseksi.

Kaikkien toimien tavoitteena on oltava henkien turvaaminen, vakavien tautitapauksien ehkäisy ja yhteiskunnan vakaan toiminnan jatkuvuus. Sairaaloiden toimintakyky on turvattava, jotta hoitokapasiteetti riittää ja hoitohenkilökunnan jaksamisesta huolehditaan.

Rajoitustoimet tässä tilanteessa ovat järkeviä, mutta ne eivät yksistään riitä. Kaiken ytimessä tulisi olla rokotekattavuuden ripeä nostaminen. Lainsäädännöllisiä ongelmia ei saisi enää olla. Yksityinen sektori ja työterveyshuolto on saatava täydellä teholla välittömästi mukaan. Myös apteekeissa farmasian ammattilaisille tulisi antaa rokotusoikeus. Hallituksen tulee pikaisella aikataululla raivata esteet. Tällä olisi positiivinen vaikutus rokotteiden jakelussa, sillä pullonkaula piilee nyt nimenomaan henkilökunnan saatavuudessa.

Viikolla 50 Suomessa annettiin THL:n tietojen mukaan 263 520 rokoteannosta. Yksityinen sektori on jakanut influenssarokotteita n. 50 000 annosta viikossa, eli työterveyttä ja yksityistä hyödyntämällä jakelua voitaisiin vauhdittaa merkittävästi. Apteekkiala hyödyntämällä jakelua voitaisiin nostaa vielä tästäkin. Nyt on saatava kaikki yhteiskunnan voimat käyttöön ideologisiin katsantokantoihin katsomatta.

Koronapassi on tärkeä väline, jolla voidaan kannustaa ihmisiä ottamaan rokote. Siksi koronapassi on muutettava väliaikaisesti rokotepassiksi. Täyden hyllyttämisen sijaan passia tulisikin kehittää, sillä se on samalla keino pitää yhteiskuntaa edes jonkin verran auki. Koronapassin käyttö tulisi keskeyttää vain tiukalla harkinnalla.

Nyt tarvitsemme malttia, maalaisjärkeä ja puheet teoiksi. Toimitaan vastuullisesti ja tehdään tarvittavat toimenpiteet, jotta rajoitukset jäisivät mahdollisimman lyhytkestoisiksi. Hyvää ja turvallista joulun odotusta kaikille.

Petteri Orpo
Kokoomuksen puheenjohtaja