Antti Häkkänen: “Yrittäjien elämäntyö on turvattava myös korona-aikana”

Uutiset

Elinkeinovapaus on koko hyvinvointiyhteiskunnan moottori. Yrittäjyys luo työtä, uusia palveluja, tuotteita, alueiden elinvoimaa ja hyvinvointia. Pitäisi myös muistaa, että jokaisen yrityksen takana on ihminen. Yritykset juridisina yksiköinä eivät itsestään tee mitään. Aina tekijänä, riskinottajana, ideoijana ja vastuunkantajana ovat yksittäiset ihmiset – yrittäjät.

Tämä tulisi muistaa nyt koronakriisissä. Kyseessä on yrittäjien elämäntyö. Elinkeinovapauden perustuslaillinen suoja ei ole turhaan asetettu. Sillä suojataan talousjärjestelmämme perustana toimivaa elinkeinovapautta, mutta samalla myös annetaan suojaa yrittäjälle.

Elinkeinovapauden perustuslaillisen suojan taso myös viime kädessä antaa viestin tuleville yrittäjille. Jos otan riskiä ja ahkeroin, miten minun käy tiukassa paikassa? Nyt on tiukka paikka.

Korona-aika on kurittanut maamme elinkeinovapautta ja siten yrityksiämme tietyillä toimialoilla rajusti, ja osin epäoikeudenmukaisesti. Tästä on perusteltua olla huolissaan.

Kriisissä joudutaan aina toimimaan nopeasti, eivätkä kaikki toimenpiteet eivät osu lankulle. Mutta kyllä Marinin vasemmistohallituksella on ollut koko ajan sokea piste: elinkeinovapaus.

Yrittäjyys jää mopin osalle. Elinkeinovapauden merkitystä koko kansan hyvinvoinnille ei ymmärretä hallituspuolueiden piirissä. Perustuslakivaliokunta on lukuisia kertoja huomauttanut Marinin hallitukselle, että elinkeinovapauden näkökulma on taas kerran laiminlyöty. Päätöksissä myöhästytään ja parhaita keinoja ei oteta ajoissa käyttöön. Maksajana on lopulta yrittäjä ja työntekijä.

Esimerkiksi kulttuuri- ja tapahtuma-ala ovat olleet historiallisessa ahdingossa pian kahden vuoden ajan. Ravintola-ala kärsii jatkuvista ja poukkoilevistakin suluista, matkailun haasteista puhumattakaan. Viimeisimpänä lukuisat kuntosali- ja liikuntayrittäjät ovat kohdanneet hallinnon määräämien rajoitusten epätasaisuuden.

Elinkeinovapauden rajoitusten korvauksiin ryhdyttiin vasta kun perustuslakivaliokunta käski. Samoin alueelliset ja ravintolakohtaiset joustot otettiin käyttöön vasta perustuslakivaliokunnan ukaasien jälkeen, ei hallituspuolueiden omasta toimesta. Yrittäjämyönteisyys loisti poissaolollaan. Elinkeinotoimintaa helpottavat koronapassit, maskipakot ynnä muut selkeät helpotukset jäivät junnaamaan. Tappioita syntyi ja lasku kasvoi.

Yritystoimintaan vaikuttavien rajoitusten on oltava mahdollisimman tarkkarajaisia, ja niiden tarve on pystyttävä perustelemaan selkeästi ja aukottomasti. Kaikki helpottavat keinot on käytettävä. Rajoitettuja elinkeinoja on myös tuettava, kuten oikeustajuun kuuluu. Nyt tukimekanismit ontuvat. Yrityksissä on kyse yksittäisten ihmisten koko elämäntyöstä ja monien ihmisten toimeentulosta. Heidän varassaan Suomii elää. Siksi meidän pitää huolehtia siitä, että yrittäjät eivät menetä koko elämäntyötään.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen kirjoittaa yritysten ahdingosta.