Petteri Orpo: Nyt on aika tehdä muutos

Uutiset

Me teimme sen! Me voitimme historian ensimmäiset aluevaalit selvällä erolla kilpailijoihin. Olen ylpeä joukkueestamme. Kiitän jokaista ehdokasta, työntekijää, järjestöaktiivia, tukijaa. Vaalivoitto tehtiin yhdessä! 

Hallituksen sotehimmeli ei ollut meistä paras tai toimivin vaihtoehto, mutta me aiomme tehdä siitä mahdollisimman hyvän.  Emme tyydy kiireettömän hoidon hitauteen, vaan haluamme purkaa jonot. Emme tahdo pöhöttää järjestelmää, vaan tarjota ratkaisuja, joilla jokainen saa tarvitsemansa palvelut. Emme tahdo käyttää niukkoja euroja hallintoon, haluamme käyttää ne ihmisiin.  

Säilytetään toimivat rakenteet ja lähdetään korjaamaan niitä asioita, jotka eivät toimi. Suurin asia, mikä meidän on laitettava kuntoon, on vanhustenpalvelut. Toinen on perusterveydenhuolto. 

Rätingit hallituksen papereissa eivät ole ongelmia ratkaisseet. Mutta voimme laittaa nämä asiat kuntoon alueilla. Kokoomus ottaa haasteen vastaan.  

Kokoomus sai vaaleissa äänestäjiltä vahvimman valtakirjan. Aiomme edistää alueilla niitä asioita, joista vaaleissa puhuimme.  Käytetään sitä kuuluisaa maalaisjärkeä ja otetaan palveluita tuottamaan kaikki toimijat, yrittäjät ja järjestöt.

Kokoomus ottaa sydämen asiakseen terveyden edistämisen ja ihmisten hyvinvoinnin. Näin olympialaisten käynnistyessä muistutan, että niin liikunnasta kuin urheilusta ja kulttuurista on huolehdittava.

Koska hallitus ei ole edistänyt terapiatakuuta eduskunnassa, etsitään keinot toteuttaa se alueilla. Ei unohdeta erikoissairaanhoitoa. Yliopistollisten keskussairaaloiden edellytykset tehdä opetusta, tutkimusta ja hoitotyötä on turvattava. 

Toistan jälleen, että kokoomus vastustaa hallituksen kaavailuja leikata Kela-korvausta. Sitä pitäisi pikemminkin nostaa hoitojonojen purkamiseksi.

Tätä työtä on tehtävä niin kunnissa kuin hyvinvointialueillakin. Uskalletaan tehdä myös vaikeita ratkaisuja. Kirstun pohja tulee vastaan jokaiselle, joka ei pysty vastuulliseen päätöksentekoon.  

Hyvinvointialueiden toiminnan käynnistäminen on valtava haaste. Hallitus on virittänyt aikataulun liian kireäksi. Jo nyt kuulemme alueilta viestejä, etteivät jäljellä oleva yksitoista kuukautta tule riittämään.

On selvää, että isoon uudistukseen jää valuvikoja ja lainsäädäntöä pitää tulevan eduskunnan korjata. Tämän myöntävät hallituspuolueetkin.  Uusia lahoja kohtia varmasti paljastuu, kun alueiden toiminta käynnistyy. Me kokoomuksessa tiedämme, että työn edetessä löydetään uusia keinoja hoitaa asiat fiksummin. Kokoomus lupaa esittää omat ratkaisunsa, jolla teemme sotemallista nykyistä paremman. 

Samaan aikaan hyvinvointialueiden työ on jo alkanut. Paikkaneuvottelut käyvät kuumina, valtuustot käynnistävät toimintansa. Kokoomus vaalivoittajana kantaa alueilla vastuunsa.  Pidän välttämättömänä, että yhteistyö ryhmien välillä saadaan toimivaksi ensi metreiltä. Me kaikki tiedämme, että kunnissa parhaiten asioita on saatu aikaan, kun ryhmät tekevät yhdessä töitä kuntalaisten parhaaksi.

Vain päiviä vaalien jälkeen olemme kuulleet asiantuntijoilta jo uusia laskelmia sote-uudistuksen kustannuksista, jotka paisuvat kuin pullataikina. Ne ovat jopa kolminkertaistuneet hallituksen vielä ennen vaaleja antamista arvioista. Sote-uudistuksen piti maksaa itsensä takaisin vuoteen 2036 mennessä, mutta näin ei ole käymässä. Tappiota tulisi jopa viisi miljardia euroa. Kansanrintaman hallintounelma uhkaa käydä veronmaksajille mittaamattoman kalliiksi.

Kansa äänesti kokoomuksen selvään voittoon aluevaaleissa siksi, että hankalissa paikoissa kokoomuksen osaamiseen luotetaan.  

Vasemmistohallitukselle verorahat ovat valtion rahoja. Kokoomukselle verorahat ovat ihmisten rahoja. Siksi on pidettävä huolta, ettei niitä törsätä. Velkaralli ei voi jatkua.

Tähän on saatava muutos. 

Ensi vuoden eduskuntavaaleissa haluan viedä kokoomuksen vaalivoittoon ja suurimmaksi puolueeksi, jotta voimme toteuttaa tavoittelemamme muutoksen.  

Nykyhallitus on päästänyt ruorin pyörimään, ja Suomen talous on ajautunut väärään suuntaan. Laiskan menokurin ja velkarahalla mässäilyn maksavat suomalaiset, heidän lapsensa ja lapsenlapsensa. Hyvinvointiyhteiskuntaa ei pidetä yllä katteettomilla lupauksilla, vaan suomalaisten palkansaajien ja yrittäjien työllä. Hallituksen tehtävä on luoda puitteet yrittäjälle yrittää ja palkansaajalle päästä töihin. 

Ihmiset eivät ole koneiston osasia tai hallintoalamaisia, vaan arvokkaita yksilöinä. Hallitukselta tuppaa unohtumaan, kuinka paljon suomalaiset tekevät jo nyt yhteisen hyvän eteen, käyvät töissä, pyörittävät yrityksiä, maksavat veronsa.  

Nostan esimerkiksi koronatilanteen. Olen saanut läjäpäin viestejä yrittäjiltä, jotka kertovat ahdingostaan. Eivät he siitä puhu, että korona vie heiltä elinkeinon, vaan siitä, miten hallitus sen vie. Yrittäjät ovat halunneet tehdä osansa pandemian taltuttamisessa, mutta hallitus ei ole heihin luottanut. Yrittäjän on ollut mahdoton ennakoida toimintaansa, kun rajoitukset ovat muuttuneet jatkuvasti tai ne eivät ole käyneet järkeen.  

Moni yrittäjä tuntee jääneensä ihan yksin. Vaikka pandemia jo hellittäisi, moni yrittäjä ei hetkessä tästä kahden vuoden puristuksesta toivu.  

Olen rauhallinen ja maltillinen varsinaissuomalainen porvari. Uskon politiikassa yhteistyöhön, mutta nyt olen todella vihainen. Vasemmistohallitus on Suomen yrittäjävihamielisen hallitus vuosikymmeniin. Muiden muassa ravintoloiden ja kuntosalien ovet laitettiin säppiin täysin mielivaltaisesti. Kulttuuri- ja tapahtuma-ala on historiallisessa ahdingossa. Kukaan hallituksesta ei ole uskaltautunut kertomaan, miksi yrittäjiä poljetaan.  

Tämän on nyt loputtava. On saatava muutos.  

Kukaan ei tiedä, mitä huominen tuo tullessaan, maailma on yllätyksiä täynnä. Emme saa ajaa yrittäjiä enää toistamiseen samaan tilaan, mihin pandemia ja hallituksen huono johtaminen ovat heidät vieneet.  

Moni tarjoaa yrittäjille kädenlämpöistä puhetta yrittäjien arvostuksesta tai suklaata. Me emme. Me tahdomme mustaa valkoiselle, että yrittäjän elinkeino turvataan vastaavan kriisin iskiessä.  

Jos hallitus tiedottaa vielä jatkossa rajoituksista, on sen samalla kerrottava, millaista tukea yrittäjä saa. Esitän, että eduskunnan talousvaliokunta perkaa läpi, miten eri yritysmuotoja on kohdeltu pandemian aikana. Tarvitsemme toimia, joilla turvataan yritysten tasavertainen kohtelu ja lisätään ennakoitavuutta. 

Meillä pitää olla selkeät ja tiukat linjat, millä perusteilla elinkeinovapautta saa rajoittaa. Sanon vielä selkeästi: jos valtio estää yrittämisen, yrittäjän pitää saada siitä aina korvaus. Valtion kassan on se kestettävä, sillä kaatuneita yrityksiä ja konkurssiaaltoa se ei kestä.  

Työ ja yrittäjyys ovat hyvinvointimme perusta, tänään ja huomenna.

Työllisyys, talous ja ilmasto odottavat ratkaisuja tänä keväänä, mutta hallitus tuhertelee detaljien parissa. Tästä kaudesta uhkaa tulla tätä vauhtia hukattu hallituskausi – Suomelle elintärkeitä uudistuksia ei saatu eteenpäin. 

Kokoomus on vaihtoehto vasemmistohallituksen politiikalle. Olemme tällä vaalikaudella jo esittäneet useita ratkaisuja työllisyyden, talouden ja hyvinvoinnin parantamiseksi. Tästä eduskuntavaaleihin esitämme niitä lisää. Puoluekokoukseen Kalajoelle valmistelemme Muutos 2023 -ohjelman, joka luotsaa Suomen tulevaisuuteen.  

On tehtävä muutos. 

Ruorista on tartuttava kiinni, jotta talous saadaan ohjattua kestävään suuntaan.  Muuttuvassa maailmassa meidän on oltava ketteriä, emme saa kangistua vanhentuneisiin rakenteisiin. Meidän on kannustettava yrittäjyyteen ja toimeliaisuuteen, emme voi vain jatkuvasti hamuta lisää ihmisten kukkaroista.

Meidän on palautettava usko siihen, että hyvinvointi syntyy ihmisten tekemisestä, osallisuudesta ja mahdollisuudesta toteuttaa unelmiaan, ei valtion toimesta.

Työ tämän muutoksen tekemiseksi on jo aloitettu.  

Puheenjohtaja Petteri Orpon puhe kokoomuksen puoluevaltuustolle. Muutokset puhuttaessa mahdollisia.