Elina Valtonen: Nyt on aika ryhtyä rakentamaan polkua kohti Nato-jäsenyyttä

Uutiset

Arvoisa puhemies,

Venäjän päätös tunnustaa Ukrainan separatistialueiden itsenäisyys ja lähettää sinne joukkoja rikkoo räikeästi kansainvälistä oikeutta vastaan. Toimillaan Venäjä on hylännyt vuoropuhelun tien. 

Laiton maahantunkeutuminen ja Ukrainan itsemääräämisoikeuden rajoittaminen ovat sotatoimia, joihin lännen on vastattava päättäväisesti. On aika laittaa kova kovaa vastaan.

Ukrainalle kuuluu täysi tukemme. Taloudellisen ja poliittisen avun lisäksi hallituksen on selvitettävä mahdollisuuksia puolustusmateriaalin nykyistä laajemmasta toimittamisesta Ukrainalle. Euroopan unionin on reagoitava viipymättä kattavalla pakoteohjelmalla. Nord Stream 2 -kaasuputken keskeyttäminen on välttämätön toimi.

Riittävillä vastatoimilla estämme, että tilanteesta muodostuisi ennakkotapaus siitä, kuinka aseiden tukemana voi sanella Euroopan turvallisuusjärjestyksen ja rajoittaa valtioiden itsemääräämisoikeutta. 

Arvoisa puhemies,

Suomeen ei kohdistu sotilaallista uhkaa ja turvallisuutemme on vakaalla pohjalla. Silti jännitteet heijastuvat myös meihin. 

Vuoden 1939 loppukesällä Väinö Tanner kirjoitti Paasikivelle sodan tuskin syttyvän, sillä ”niin järjettömäksi maailma ei voi tulla”. Nytkään emme halua niin uskoa, mutta varautuminen myös ikäviin vaihtoehtoihin on aina jälkiviisautta edullisempaa.

Kokoomus on jo pitkään kannattanut Suomen jäsenyyttä puolustusliitto Natossa. Se vahvistaisi Suomen puolustusta, voimistaisi Euroopan yhteistä turvallisuutta ja toisi ennakoitavuutta lähialueillemme. 

Arvoisa puhemies,

Nyt on aika ryhtyä rakentamaan polkua kohti Suomen Nato-jäsenyyttä.

Kokoomuksen ryhmäpuheenvuoro ulko- ja turvallisuuspolitiikasta