Orpo: Euroopasta vahvaa tukea Suomen Nato-jäsenyydelle

Uutiset

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo osallistuu Pariisissa kokoomuksen eurooppalaisen kattopuolueen EPP:n huippukokoukseen. Tätä ennen Orpo vieraili Strasbourgissa Euroopan parlamentissa. Orpo tapasi vierailuillaan muun muassa komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin, parlamentin puhemiehen Roberta Metsolan, Viron pääministerin Kaja Kallaksen, Saksan CDU:n puheenjohtajan Friedrich Merzin, Moderaattien puheenjohtajan Ulf Kristerssonin sekä Latvian pääministerin Krisjanis Karinsin. Lisäksi Orpo tapasi sisarpuolueiden meppidelegaatioiden puheenjohtajia lukuisista EU-maista, kuten Saksasta, Ranskasta, Italiasta, Espanjasta, ja Ruotsista. Orpo piti myös puheen parlamentin suurimmalle EPP-ryhmälle.

”Näinä aikoina suhteiden vahvistaminen läntisten liittolaistemme kanssa on Suomelle äärimmäisen arvokasta. Tapaamisissani ilmeni vahvaa tukea Suomen Nato-jäsenyydelle. Ovet ovat nyt meille auki. Euroopan turvallisuustilanne on pysyvästi muuttunut, ja tämä tunnustetaan laajalti. Siksi tarvitsemme ripeästi uusia rakenteellisia ratkaisuja Euroopan vakauttamiseksi. Suomen ja Ruotsin jäsenyys puolustusliitto Natossa vahvistaisi koko Euroopan turvallisuutta, ja on siksi tärkeä kysymys myös rajojemme ulkopuolella”, Orpo sanoo.

Suomen turvallisuusratkaisut herättivät laajaa kiinnostusta tapaamisissa. Euroopassa vallitsee yhteinen ymmärrys lännen toimille Venäjän hyökkäystä vastaan.

”Koville sanktioille ja Euroopan puolustusyhteistyön vahvistamiselle on nyt tilausta. Eurooppa aikoo myös vähentää riippuvuuttaan venäläisestä fossiilienergiasta nopeasti. Irrottautuminen edellyttää koordinointia, nopeaa energiatehokkuuden parantamista ja vaihtoehtoisten energialähteiden osuuden kasvattamista. Tämä on tärkeä askel Putinin hallinnon heikentämiseksi”, Orpo sanoo.

Puheissaan EPP-ryhmälle Strasbourgissa ja EPP:n puoluejohtajille Pariisissa Orpo sanoi, että paluuta normaaliin Vladimir Putinin kanssa ei enää ole.

”Venäjä tekee Ukrainassa sotarikoksia. Aikaisempiin yhteistyömuotoihin ei ole enää paluuta. Siksi Venäjälle on asetettava taloudelliset ja sotilaalliset rajat. Pakotteista ei voida lipsua, ja niitä täytyy voimistaa. Niiden täytyy olla myös voimassa pitkään. Venäläisestä energiasta on irrottauduttava mahdollisimman pian. Samalla Euroopan on tiivistettävä puolustusyhteistyötään ja Pohjolan liityttävä Natoon”, Orpo sanoo.