Orpo: Tavoitteena jättää Naton jäsenhakemus kesäkuussa 

Uutiset

Kokoomus on perustanut Ruotsin sisarpuolueensa Moderaattien kanssa yhteisen turvallisuuspoliittisen työryhmän, joka käsittelee Nato-jäsenyyteen liittyviä kysymyksiä.

Puolueiden tavoitteena on, että maat jättävät jäsenhakemukset Naton Madridin kesäkuun huippukokoukseen mennessä. 

”Halusimme perustaa yhteisen työryhmän edistämään eduskunnan ja Ruotsin parlamentin Nato-prosesseja, jotta Suomi ja Ruotsi etenisivät yhtä matkaa puolustusliiton jäseniksi. Tämä olisi molempien maiden etu. Ylläpidämme jo nyt tiivistä vuoropuhelua ja jaamme tietoa keskeisistä tapahtumista Moderaattien puheenjohtajan Ulf Kristerssonin kanssa”, sanoo kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo. 

Työryhmä tapaa ensimmäisen kerran Tukholmassa 6.4. kokoomuksen pohjoismaisten sisarpuolueiden puheenjohtajakokouksen yhteydessä. Kokoukseen osallistuvat myös Norjan Høyren puheenjohtaja Erna Solberg ja Tanskan konservatiivisen kansanpuolueen johtaja Søren Pape Poulsen. 

”Tavoitteemme on, että Suomi ja Ruotsi hakevat Naton jäsenyyttä mahdollisimman pian – jo Madridin huippukokouksen yhteydessä kesäkuun lopussa. Suomessa yhä useammat toivovat ripeää ja määrätietoista Nato-prosessia, ja me voimme omalta osaltamme osoittaa tietä myös Ruotsille,” Orpo sanoo. 

Orpo muistuttaa, että Suomi tekee turvallisuusratkaisunsa omista lähtökohdistaan. Yhteistyöstä Ruotsin kanssa olisi kuitenkin merkittävää hyötyä. 

”On maidemme etu kulkea tässä kysymyksessä yhtä matkaa, ja siksi molempien parlamenttien Nato-myönteisimpien puolueiden tiivis yhteistyö on ensiarvoisen tärkeää. Painotan sitä, että Suomen on tehtävä ratkaisunsa omaa turvallisuuttaan painottaen emmekä voi sitoa ratkaisuamme muihin. On toki selvää, että yhdessä Ruotsin kanssa olemme kiinnostava kumppani Naton silmissä ja tällöin yhteistä säveltä kannattaa hakea”, Orpo sanoo. 

Lisätietoja:

Puoluejohdon erityisavustaja Tuomas Tikkanen
040 523 5768
tuomas.tikkanen@kokoomus.fi