Orpo ja Kristersson: Suomen ja Ruotsin haettava Natoon tänä keväänä

Uutiset

Ulf Kristersson ja Petteri Orpo. Kuvaaja: Josefine Anjou

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo esittää Suomen Nato-jäsenhakemuksen jättämistä mahdollisimman pian, jo tämän kevään aikana. Näin Suomi olisi Naton virallinen hakijamaa Madridin 29.-30.6. järjestettävään Nato-huippukokoukseen mennessä. Orpo esittää asiaa yhdessä Ruotsin maltillisen kokoomuksen (Moderaterna) puheenjohtajan Ulf Kristerssonin kanssa kokoomuksen pohjoismaisten sisarpuolueiden puheenjohtajakokouksessa Tukholmassa.

”Suomen ja Ruotsin on haettava Naton jäseneksi mahdollisimman ripeästi, jo tänä keväänä, jotta saamme virallisen hakijamaan statuksen Naton huippukokoukseen mennessä. Virallisen hakijamaan status on turvallisuutta vahvistava signaali jo itsessään. Tästä seuraava vaihe on Naton jäsenmaiden parlamenttien ratifiointi, jota pohjustamme diplomaattisella ja poliittisella tasolla”, Orpo sanoo.

Kokoomus ja Moderaterna perustivat kokouksessaan myös yhteisen Nato-työryhmän. Työryhmän tehtävänä on edistää maiden Nato-jäsenhakemuksia, vaihtaa tietoja parlamenttien välillä sekä edistää Nato-jäsenyyttä myös Suomen ja Ruotsin ulkopuolella.

”Tukholmassa olemme puhuneet voimakkaasti Suomen ja Ruotsin yhtäaikaisen jäsenhakemuksen puolesta. Tämä vahvistaisi jo entuudestaan maittemme välistä läheistä suhdetta. Isompi positiivinen vaikutus olisi kuitenkin pohjoismaiseen yhteistyöhön, sillä tällöin kaikki olisimme Nato-maita. Alueidemme turvallisuus parantuisi merkittävästi, kun voisimme toteuttaa historiallisen läheistä yhteistä puolustuspolitiikka”, Orpo sanoo.

”Yhdistämme voimamme Nato-jäsenyyden edistämiseksi maissamme. Kokoomus ja moderaatit ovat merkittävimmät oppositiopuolueet, ja haluamme edesauttaa ja vauhdittaa työllämme molempien maiden Nato-prosesseja. On etumme mukaista, että haemme jäsenyyttä yhdessä Ruotsin kanssa. Viime kädessä Suomen pitää kuitenkin tehdä oma ratkaisunsa, ja hakea jäsenyyttä omista lähtökohdistaan”, Orpo sanoo.