Mietteitä Brysselin ytimestä: Brysselin tuulissa

Uutiset

eurooppaverkoston kansikuva

Euroopan unioni on kulkenut viime aikoina kriisistä kriisiin. Koronapandemiaa seurannut sota Euroopassa muistutti meitä kaikkia perusarvoistamme ja periaatteistamme, joihin läntinen vapaa maailma perustuu. Oikeusvaltio, demokratia, ihmisoikeudet ja vapaus eivät ole itsestäänselvyyksiä Euroopassakaan. Meitä jokaista tarvitaan edistämään hyvää ja parempaa huomista.

Kevääni on kulunut harjoittelijana Euroopan parlamentissa EPP-ryhmän lehdistöosastolla. Olen iloinen saadessani kirjoittaa keväästäni teille. Harjoitteluni alkoi 24. helmikuuta eli samana aamuna, kun Venäjä aloitti brutaalin ja laittoman hyökkäyksensä Ukrainaan. Tämä pysäytti ja otti sydämen alta, mutta muistutti alusta alkaen siitä, että saan tämän kevään olla osana suurta arvoyhteisöä. Työskentely Euroopan parlamentissa on tarjonnut näköalapaikan Euroopan politiikkaan. Kliseinen lause, mutta näin se on mennyt.

Työnkuvaani on kuulunut kansallisen tason uutisten raportointia sekä eri maiden uutisten seurantaa. Suomen Nato-uutisointi on noussut työssäni ehkä suurimmaksi aiheeksi, josta saan lukea ja raportoida lähes päivittäin. Myös eri valiokuntien ja täysistuntomuistioiden kirjoittaminen sekä kääntäminen on ollut osa työnkuvaani pitkin kevättä. Euroopan tason kysymyksissä ruokaturva ja turvallisuustilanne yleisesti on myös ollut työpöydälläni paljon. Venäjän ja Ukrainan tuonnin pysähdyttyä ruokaturva herättää huolta Euroopassa ja sillä on myös globaaleja vaikutuksia.

Suomi kiinnostaa myös eri maiden harjoittelijakollegoiden keskuudessa täällä Brysselissä. Lukuisat keskustelut turvallisuustilanteestamme Venäjän rajanaapurina on ollut osa päivittäisiä keskusteluja työyhteisössämme ja moni seuraakin Suomen Nato-keskustelua. Tämä on lämmittänyt mieltä ja myötätuntoa on tullut turvallisuustilanteemme johdosta.

Työympäristönä Euroopan parlamentti on inspiroiva ja yhteisöllinen. Yhteisöllisyyden merkitys on ollut suurta tänä keväänä, kun päivittäin saamme lukea surullisia uutisia Ukrainan sodasta. Huoli on yhteinen ja sen jaamme yli puoluerajojen myös Euroopan parlamentissa. Tällaisena aikana työ on tuntunut merkitykselliseltä ja yhteisössä on suuri voima näinä aikoina. Vertaistukea saa myös aina, kun sitä tarvitsee ja talo on täynnä avuliaita ihmisiä. Päivät ovat ajoittain kiireisiä, mutta työ on hyvin palkitsevaa. Pureutuminen politiikan eri osa-alueisiin on laajentanut tietämystäni ajankohtaisista Eurooppa-aiheista. Euroopan parlamentissa on valtava määrä eri politiikan osa-alueiden raudanlujia ammattilaisia. Tätä työtä on ollut ilo seurata.

Tätä työkokemusta suosittelen jokaiselle, jolla on vähänkään kiinnostusta Eurooppa-politiikkaan. Euroopan tason kokemus ei mene koskaan hukkaan. Hakumme onkin auki vielä muutaman päivän. Lisätietoja löydät EPP-ryhmän verkkosivuilta.  

Riku Hirsimäki

Kirjoittaja toimii harjoittelijana EPP-ryhmässä

Tämä on osa Kokoomuksen Eurooppa-verkoston kehittämää Mietteitä Brysselin ytimestä -blogisarjaa. Se on säännöllisesti jäsenkirjeessä sekä Kokoomuksen sivuilla ilmestyvä blogi, jossa meidän Brysselin väkemme miettii Brysselin sekä laajemmin EU:n menoa. Blogisarjassa kirjoittaja vaihtuu joka kerta.