Petteri Orpo: Tarvitsemme jokaista ja jokaisen panosta

Uutiset

Haluatteko tietää, mitä minulla on tänään taskussani? Lähellä sydäntäni. (poimii esiin Nato-taskuliinan). Olen kantanut tätä mukanani vuosia. Tänään, tässä salissa on koolla iso joukko meitä, jotka olemme tehneet töitä ja uskoneet asiaamme silloinkin, kun se ei ole ollut suosittua. 

Olemme pitäneet kiinni kannastamme, vaikka meitä on moitittu Nato-kiihkoilijoiksi. Hyvät kokoomuslaiset, nyt voimme todeta olevamme siellä, minne olemme aina kuuluneet: Suomi liittyy Natoon, viimeinkin!

Suomi on hyvä maa, paras maa meille suomalaisille. Suomen tarina on sinnikkyyttä, periksiantamattomuutta ja rohkeutta uuden edessä. Suomen tarina on myös ollut määrätietoista etenemistä kohti länttä. Tämä tarina on toteutunut niin arvoissa, talousjärjestelmässä kuin kansainvälisissä pöydissä. 

Suomi on aina hyödyntänyt historian saumakohdat liikkuessaan kohti suurempaa vapautta. Itsenäistymisemme tapahtui ensimmäisen maailmansodan myllerryksessä. Puolustimme itsenäisyyttämme talvi- ja jatkosodassa. Kylmän sodan aikana liikuimme kohti länttä esimerkiksi EEC:n kautta, vaikka tasapainottelimme ulkopolitiikassa. Neuvostoliiton romahduksen jälkeen olimme vapaita tekemään omat ratkaisumme ja hakeuduimme EU:n jäseneksi heti, kun se oli mahdollista.  

Viimeisten vuosikymmenten askeleista länteen on mahdotonta puhua muistamatta kahta suurta valtiomiestämme: kunniapuheenjohtajaamme, ministeri Ilkka Suomista ja ministeri Ilkka Kanervaa.  Kiitos kaikesta, Illu ja Ike. Te olitte tärkeitä tälle maalle, tälle kansanliikkeelle – ja minulle henkilökohtaisesti. Me arvostimme teitä, Suomi arvosti.

Euroopan unionin jäsenyys oli suuri kokoomuslainen tavoite. Sitä on ollut myös Suomen jäsenyys puolustusliitto Natossa. Suomalainen demokratia ja parlamentarismi näyttivät tänä keväänä voimansa. Nato-hakemus on sinetti Suomen matkalle länteen.

Tämä tarina on myös kokoomuksen tarina. Me kokoomuslaiset olemme määrätietoisesti edistäneet Suomen länsiratkaisuja. Suomen jäsenyys EEC:ssä ja EU:ssa olivat meille keskeisiä valintoja, vaikka sen ajan yhteiskunnassa moni näitä vastusti. Kannatimme Nato-jäsenyyttä jo hyvän sään aikana. Veimme Suomea useissa hallituksissa lähemmäs Natoa. Siksi olemme tänään valmiita Naton jäseniksi. Olen varma, että jäsenyytemme toteutuu huolimatta käynnissä olevista neuvotteluista Turkin kanssa. Se on selvä.

Olen äärimmäisen iloinen, että saan johtaa kokoomusta aikana, jolloin pitkäaikainen tavoitteemme toteutuu. Olen ylpeä siitä, miten kokoomus toimi, kun sota alkoi ja Venäjän naamiot riisuttiin. Annoimme muille tilaa kääntyä Nato-ratkaisun taakse ja pystyimme näyttämään suuntaa yhteisessä prosessissa.  

Iloon sekoittuu silti myös surua. Ukrainan urhea kansa ja puolustajat ostavat Suomelle aikaa. Olemme Ukrainalle velkaa paljon. Emme saa unohtaa heidän taisteluaan, sillä he vuodattavat vertaan meidän arvojemme puolesta.

Siksi meidän on jatkettava kaiken avun, puolustuksellisen, humanitaarisen ja taloudellisen avun antamista Ukrainalle. Tämä on taistelu, joka sivistyneen maailman on pakko voittaa.

I believe that Ukraine will win, because in the end, freedom will always win. Ukraine, we stand with you. Slava Ukraini! 

Hyvät kokoomuslaiset, ystävät

Tiedätte sen tunteen, kun pitkäaikainen tavoite toteutuu. Kun urakan kovin puristus on ohi. Tuntuu hyvältä ja samalla vähän tyhjältä. Mieli alkaa kysyä, mitä seuraavaksi.

Kokoomuksen ei tarvitse kysyä itseltään, mitä seuraavaksi. Työ ei ole tehty.  Velkaantumisen tieltä on siirryttävä kestävän kasvun tielle. Markkinatalous on täysimääräisesti valjastettava ihmisten hyödyksi. Palkkatuloista on saatava jäämään enemmän euroja työt tehneen käteen. Ilmastonmuutoksen torjunta vaatii päästötöntä ydinvoimaa.

Viimeisten kuukausien aikana olemme palanneet ydinkysymysten äärelle. Politiikassa on ollut kyse ennen kaikkea turvallisuudesta ja vakaudesta, mutta myös läntisten demokraattisten arvojen puolustamisesta. Vapaus ja itsenäisyys eivät ole itsestäänselvyyksiä. Läheistemme, kotiemme, isänmaamme ja elämäntapamme turvaaminen vaativat jatkuvaa valppautta, työtä ja lujuutta.

Meistä kukaan ei tiedä varmuudella, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Tulevan vaalikauden tärkeimpiä tavoitteita on sen varmistaminen, että Suomi ja suomalaiset luottavat tulevaisuuteen myös sumuisina aikoina. Tämä luottamus syntyy turvallisuudesta, henkilökohtaisesta taloudesta ja yhteiskunnan kestävyydestä pitkällä aikavälillä. Vakaasta asioiden hoitamisesta. Tarvitsemme jokaista ja jokaisen panosta.

Kokoomus puolustaa liberaalia demokratiaa, ihmisoikeuksia, sananvapautta, tasa-arvoa ja yksilön vapautta. Näille arvoille on nyt suurempi kysyntä kuin pitkään aikaan. Teemme tätä työtä yhdessä läntisten kumppaniemme kanssa esimerkiksi Euroopan unionissa. EU ja sen jäsenmaat ovat tärkein arvoyhteisömme, liittolaisemme ja yhteinen kauppa-alueemme.

Nato-jäsenyyden myötä pohjoismaat tulevat olemaan Suomelle entistä tärkeämpiä kumppaneita ja Itämeren alueen maat hitsautuvat tiiviimmin yhteen. Nämä maat tulevat muodostamaan meille entistä tärkeämmän samanmielisten yhteisön.

Kära vänner, 

Det nordiska samarbetet är ett viktigt värde för Samlingspartiet. I och med Natomedlemskapet tror jag att Finland har ett allt närmare samarbete med våra nordiska vänner. Tillsammans är vi starkare!

Taloudesta huolehtiminen on turvallisuudesta huolehtimista. Seisomme omilla jaloillamme. Hyvät ystävät, kokoomus lupaa jatkossakin huolehtia suomalaisten turvallisuudesta. 

Hyvät kokoomuslaiset, hyvät kuulijat,

vasemmistohallitus ajoi junan väärälle raiteelle jo ennen koronaa ja Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainaan. Hallitus lisäsi pysyviä menoja vailla tietoa tuloista.  Tällä hallituskaudella on otettu tähtitieteellinen summa velkaa. Se on tulevien sukupolvien kurjistamista. Isot, Suomen tulevaisuuden kannalta keskeiset uudistukset hallitus jätti tekemättä.

Olemme reilun kymmenen vuoden aikana kokeneet finanssikriisin, eurokriisin, pakolaiskriisin, pandemian ja nyt vielä sodan Euroopassa. Kuka teistä uskoo, että suuria kriisejä ei lähivuosina enää tule? 

Kriiseihin olisi pitänyt ja pitää varautua. Viime kaudella taloutta kunnostettiin kovallakin hinnalla. Nyt taloutemme pohja on haurastunut.  Vasemmistohallitus on tehnyt ”sote-uudistuksen”, joka paisuttaa menoja eikä paranna palveluita. Hallitus on tehnyt lainsäädäntöä, josta lasku jää tulevina vuosina veronmaksajien maksettavaksi.

Näin ei voi jatkua. Meidän on saatava Suomi oikealle raiteelle. Eiköhän siis lähdetä yhdessä rakentamaan valtiota, jossa ihmiset voivat hyvin. Hyvinvoivien ihmisten toimeliaisuudesta se yhteinen hyvä sitten seuraa.

Ryhdytään rakentamaan valoisaa tulevaisuutta, jossa katsotaan eteenpäin, ei haikailla menneisyyteen. Tulevaisuutta, jossa vastuun kantaminen ei tarkoita kivireen vetämistä, vaan voimaa ja kykyä viedä Suomea eteenpäin turvallisesti ja kestävästi tulevien sukupolvien oikeudet huomioon ottaen. Silloin olemme oikealla raiteella.

Tämä kevät on osoittanut, että pystymme tekemään yhdessä työtä Suomen parhaaksi yli hallitus-oppositio-rajojen suomalaisten ja Suomen kannalta tärkeissä kysymyksissä. Haluan johtaa Suomea tätä henkeä vaalien.

Hyvät kokoomuslaiset, 

suomalainen hyvinvointiyhteiskunta on perustunut sopimukseen siitä, että kun hoitaa rootelinsa, yrittää parhaansa ja maksaa veronsa, saa vastineeksi turvaa, toimeentulon, toimivat palvelut ja tulevaisuudenuskoa.  Tämä sopimus rakoilee nyt. Monet suomalaiset ovat huolissaan, jopa vihaisia. Jos tavallisen suomalaisen luottamus yhteiskuntaan rapautuu, olemme todella suurissa vaikeuksissa. 

Suomalainen tekee kyllä osansa ja maksaa veronsa, mutta saa vastineeksi yhä vähemmän. Kerran hankittu koulutus ei enää välttämättä takaa työuraa. Nuorten aikuisten on vaikea saavuttaa vanhempiensa elintasoa ja päästä kiinni vaurastumiseen. Moni on loukussa, jossa työn vastaanottaminen ei juuri lisää tuloja tai lisäponnisteluista ison siivun vie verottaja. Tärkeisiin palveluihin ei pääse silloin, kun niitä tarvitsee. 

Liian monelle ahdistuneelle ja elämästään otteen kadottaneelle nuorelle tarjotaan avun sijaan kuukausien jonotusta terapiaan. Nuoren ongelmat syvenevät, vanhempien hätä kasvaa. Samaan aikaan heikkokuntoisille vanhemmille ei löydy mistään hoivapaikkaa. Turvallisuuden tunne horjuu.

Ja nyt myös hintojen nousu uhkaa suomalaisten arkea. 

Hyvät ystävät,

Minulta on kysytty, ovatko seuraavat vaalit talousvaalit. Minä uskon, että ne ovat kotitalousvaalit.

Kun Toivakassa koti lämpenee sähköllä tai öljyllä ja työpaikka ja lasten harrastukset ovat autoilun päässä Jyväskylässä, se todella tekee loven lompakkoon. Talvikuukausina saunan lämmittämistä pitää harkita kahdesti.  Ruokakorin hintaan nyt hiipineet lisäeurot ovat vasta maistiaisia: syksyyn mennessä hintojen nousuvauhdin ennakoidaan vain kiihtyvän. Korkojen nousu osuu niin asuntovelallisiin kuin velkaiseen valtioon. 

Hyvä arki koostuu yksinkertaisista asioista. Siitä, että Suomessa on turvallista elää, on mahdollista käydä töissä ja rahat riittävät sähkölaskuun, ruokaan – ja haaveisiin. Pienempiin ja suurempiin. Siitä, että lapset saavat käydä hyvää koulua ja nuoret ja opiskelijat saavat pohjan hyvälle tulevaisuudelle.  Siitä, että seniorit ovat aktiivisia ja heidän panostaan arvostetaan. Siitä, että kaikenikäisten palvelut pelaavat ja että vanhuksille taataan arvokas vanhuus ja hyvä hoiva.  

Me pystymme palauttamaan suomalaisten luottamuksen. Muutos parempaan on tehtävissä.  

Hyvät ystävät, 

Kokoomus haluaa tehdä suomalaisten kanssa uuden sopimuksen, uuden hyvinvointisopimuksen.  Tahdomme lyödä kättä päälle, että kun suomalainen hoitaa osuutensa, hän myös saa yhteiskunnalta reilulta ja oikeudenmukaiselta tuntuvan vastineen.  Sillä sitähän sopiminen on, vastavuoroista. 

Yksilön osuus sopimuksesta on, että jokainen osallistuu mahdollisuuksien mukaan yhteiskuntaan. Jokaisen panos on tärkeä, eikä jokaisen tarvitse olla huippusuorittaja. Jokainen työikäinen ja -kykyinen käy töissä. Verotuloja tarvitaan, jotta voimme luoda yhteistä hyvää. Työ ei kuitenkaan ole ainoa keino olla mukana: osallistuminen lähimmäisenä, harrastustoiminnassa, yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä on arvokasta.  Näin rakennetaan yhteistä ja jokaiselle hyvää Suomea. 

Yhteiskunnan osuus sopimuksesta on, että se tarjoaa yksilölle turvaa, työtä ja toimeentuloa sekä toimivat palvelut ja tulevaisuudenuskoa. Hyvä yhteiskunta tarjoaa ihmisille kunnioitusta, ei tee heistä hallintoalamaisia. Hyvässä yhteiskunnassa vallitsee mahdollisuuksien tasa-arvo.

Kokoomus tahtoo tehdä työn vastaanottamista ihmiselle aina kannattavampaa kuin tekemättä jättämisestä. Työ ei ole vain elannon hankkimista. Se on osallisuutta, se on itsenäisyyttä. Tahdomme nostaa työllisyyden pohjoismaiselle tasolle. Mitä useampi on töissä sitä paremmin yhteiskunta pystyy turvaamaan laadukkaan koulutuksen ja palvelut – ja pitämään huolta heistä, jotka apua tarvitsevat. Pienituloisille, pienellä eläkkeellä sinnitteleville ja omista tarpeistaan tinkiville yksinhuoltajille on tarjottava tukea ja turvaa.  

On oikeudenmukaista, että se joka rahat tienaa, saa niistä enemmän kuin verottaja. Siksi kokoomus lupaa keventää työn ja eläkkeiden verotusta, lupaamme työmiljardin.  Miksi suomalaisen palkansaajan pitäisi tyytyä siihen, että hän saa vuosittain 2500 euroa vähemmän tililleen kuin ruotsalainen? Ei pidä tyytyä. Meistä jokaisella on oikeus omasta työstä ansaittuihin euroihin. 

Keventämällä työn verotusta pehmennämme myös nousseiden hintojen puraisua.   Tahdomme nostaa ja laajentaa kotitalousvähennystä. Se on mainio tapa tukea suomalaista työtä ja keventää kotien arkea. Tämän sopimuksen me pidämme.

Hyvät ja saavutettavat palvelut kaikille lisäävät arjen turvallisuutta. Ne lisäävät uskoa tulevaisuuteen, apua saa ja asiat järjestyvät. Tahdomme lisätä ihmisten oikeutta valita palveluja – tämä oikeus ei saa olla lompakon paksuudesta kiinni. 

Me parannamme perheiden, lasten ja nuorten tukea. Me korjaamme hallituksen sote-himmelin niin, että lääkäriin pääsee. Me laitamme vanhuspalvelut kuntoon kokonaisuutena: reumaa sairastava Liisa saa kotiin palvelut, jotka juuri hän tarvitsee. Alzheimeria sairastava Reino saa ympärivuorokautista hoivaa.  Tämän sopimuksen me pidämme.

Me emme tyydy siihen, että kerran maailman paras peruskoulu heikkenee, vaan me palautamme sen maailman parhaaksi. Jokaiselle lapselle on taattava mahdollisuus löytää omat vahvuutensa ja oppimisen ilo.  Tämän sopimuksen me pidämme. 

Hyvät ystävät, hyvät kuulijat,

uusi sopimus hyvinvoinnista ei ole utopiaa. Se on täysin tehtävissä. Kestävä tulevaisuus voi rakentua vain tälle sopimukselle. Velkarahalla se ei kuitenkaan synny. Valoisan tulevaisuuden takaamiseksi meidän on otettava käyttöön kasvun kaava.

Nykyinen hallitus on elänyt reilusti yli varojensa. Velkaantuminen on pysäytettävä. Holtiton velkaantuminen on uhka kasvulle, sillä se luo epäluottamusta Suomen talouden tulevaisuuteen.

Emme voi tuudittautua matalien korkojen aikaan – se ei ole ikuista. Prosenttiyksikön nousu valtionlainojen korkoihin tarkoittaa 1,5 miljardia euroa lisää valtion korkomenoihin. Se on enemmän kuin poliisin vuosibudjetti. Haluammeko todella rakentaa tulevaisuuden velkarahalle, vai kasvulle?

Ja hyvät ystävät,

meille kokoomuslaisille vastaus on aina ollut selvä: Me haluamme luoda talouden kasvua. Kestävä talouskasvu on ainoa tapa pitää yllä Suomen hienoa hyvinvointiyhteiskuntaa myös tulevaisuudessa. 

Kasvun kaava on lopulta yksinkertainen: Suomessa syntyy ja Suomeen tulee investointeja, kun meillä on innovaatioita ja kasvuun nälkäisiä yrityksiä.  Innovaatioita syntyy, kun panostamme merkittävästi tutkimukseen ja kehitykseen.  Yritykset taas haluavat kasvaa, kun huolehdimme, että Suomi on yrittäjäystävällinen: verotus on oikeudenmukaista ja kannustavaa, avoimiin työpaikkoihin löytyy osaavaa työvoimaa, infra on kunnossa ja digitalisaation mahdollisuudet on hyödynnetty. 

Vain yrittämisellä Suomi nousee. Kokoomuksen tavoitteena on 10 000 uutta työllistävää yritystä vuoteen 2030 mennessä. Meillä on tässä maassa auki 240 000 työpaikkaa. Työttömiä työnhakijoita on vähemmän. Työ ja työikäiset ja -kykyiset on saatava kohtaamaan toisensa! Se vaatii uudistuksia työmarkkinoille, sosiaaliturvaan, asumiseen ja liikenteeseen. Tarvitsemme merkittävästi lisää myös kansainvälistä rekrytointia. Se paikkaa tilannetta siellä, missä muilla keinoin ei onnistuta. 

Meidän tavoitteemme on vahvistaa osaamista. Maailman suuret ja pienet ongelmat ratkeavat tutkimuksen, tieteen ja innovaatioiden avulla. Ja meidän suomalaisten paikka on ratkaisijoiden kärkijoukossa. Kokoomus haluaa nostaa Suomen korkeakoulut ja suomalaisen tutkimuksen maailman kärkeen. Suomen pitää olla myös maa, joka vetää osaajia puoleensa. 

Meidän tavoitteemme on oikeudenmukainen verotus. Suomen kokonaisveroasteen on laskettava. Se tukee Suomen nousua takaisin kasvun, kilpailukyvyn ja investointien tielle. Kun kasvun kaava toimii, me turvaamme taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävän Suomen. Kun kasvun kaava toimii, me lopetamme velaksi elämisen.

Hyvät kokoomuslaiset, 

Samalla kun saamme talouden kasvuun, me saamme päästöt laskuun. On selvää, että kasvun on rakennuttava ympäristön kannalta kestäville ratkaisuille. Puhdas ja monimuotoinen luonto ovat hyvinvointimme ydintä.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on osoittanut tarpeen irtautua fossiilisista polttoaineista ripeästi ja sanoa hyvästit diktaattorien kiristykselle. Kokoomus haluaa lisätä kotimaisen puhtaan energian tuotantoa. Oikeilla ratkaisuilla Suomesta voi tulla puhtaan energian suurvalta.

Olemme vuosia muistuttaneet ydinvoiman merkityksestä ilmastonmuutoksen torjunnassa ja puhtaan energian edistämisessä. Tänä päivänä näyttää yhä enemmän siltä, että ydinvoimalla on erittäin merkittävä rooli vihreässä siirtymässä.

Hyvät kokoomuslaiset, rakkaat ystävät, 

Nato-prosessi osoitti jotain erityistä Suomesta ja meistä suomalaisista. Pystymme poikkeukselliseen yksituumaisuuteen, kun maan etu sitä vaatii. Olen kuvaillut edellä kokoomuksen tavoitteita Suomen kehittämiseksi seuraavalle vuosikymmenelle. Edessä on suuria haasteita ja paljon työtä – varmasti myös vaikeita päätöksiä. Siksi meidän on toimittava yhdessä, ei jakaen. Vastuullisesti ja välittäen, ihmiset aidosti kohdaten. Demokratiamme arvoja kunnioittaen.

Kokoomuksella on visio Suomesta 2030-luvulle. Missiomme on tämän kansakunnan menestyminen myös tulevaisuudessa. Politiikan tehtävänä on luoda tulevaisuuden uskoa. Uskoa siihen, että vaikeatkin asiat ja ihmisten arjessaan kohtaamat haasteet ovat ratkaistavissa. Myös Suomen haasteet ovat ratkaistavissa. Kun teemme uuden hyvinvointisopimuksen, pystymme takaamaan hyvän arjen, turvaa ja palvelut jokaiselle.

Haluan, että kokoomus näyttää suuntaa sumuisten aikojen keskellä ja uudistaa Suomea vastuullisesti – pää kylmänä, sydän lämpimänä ja katse tiukasti tulevaisuudessa. Meidän on jatkossakin oltava yhteiskuntaa oikealle raiteelle vievä voima. Politiikan ja puolueiden arvo ei ole identiteettipoliittisessa sapelinkalistelussa, vaan ratkaisujen tarjoamisessa. Tätä roolia ja tehtävää meidän pitää kokoomuksena vahvistaa.

Hyvät kokoomuslaiset,

Tärkein tavoitteemme ensi vuonna on eduskuntavaalien voittaminen. Me lunastimme suomalaisten luottamuksen kuntavaaleissa ja historian ensimmäisissä aluevaaleissa. Kiitos siitä kuuluu teille kaikille.  Meillä on mahdollisuus lunastaa suomalaisten luottamus myös eduskuntavaaleissa. Lähden määrätietoisesti, innostuneena ja motivoituneena johtamaan vaalityötämme. Mutta yksin kukaan ei onnistu. Tarvitsen teistä jokaisen mukaan. Yhtenäisenä joukkona me saavutamme suuria asioita.

Ystävät,

kun lähdemme kotiin täältä Kalajoelta, meillä on yhteinen missio: Suomen ja suomalaisten menestyminen myös tulevaisuudessa. Me haluamme viedä Suomen oikealle raiteelle.  Me luotamme kasvuun, emme velkaan. Suomi ja suomalaiset ansaitsevat tulevaisuuden, joka tuo turvaa ja johon voi luottaa. Me tiedämme kaavan, jolla kasvua luodaan ja turva taataan. Me pystymme lisäämään toivoa myös sumuisina aikoina. 

Toivo ei mene koskaan muodista. Toivo on enemmän kuin syy olla politiikassa, se on syy herätä uuteen päivään. Paitsi puhetta, toivo rakastaa tekoja. Sillä ilman niitä ei mikään muutu. 

Siksi tästä päivästä eteenpäin meistä jokainen tekee töitä sen eteen, että tämä viesti kuuluu ympäri Suomen. Me lähdemme rakentamaan vaalivoittoa, jotta voimme taata ihmisille kestävän huomisen.  Meille kokoomuslaisille vastuun kantaminen ei tarkoita kivireen vetämistä: se tarkoittaa voimaa ja kykyä viedä Suomea eteenpäin turvallisesti ja kestävästi kohti valoisaa huomista. Vain vaalivoittajana voimme viedä Suomen oikealle raiteelle. Ja me lunastamme suomalaisten luottamuksen: kovalla työllä, yhdessä!