Vantaa-Kerava: Ihmisten nopea hoitoonpääsy turvattava

Aluevaltuutettujen kirjoitukset Uutiset Vantaa-Keravan hyvinvointialue

Kautta vuosien kuntien riesaksi on muodostunut pitkät hoitojonot. Hoitoon pääsy ei ole ollut itsestäänselvyys. Tämä on korostunut varsinkin suunterveydenhuollon puolella, mutta myös terveyskeskusjonottelu on ollut arkipäivää.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS:in johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoi MTV Uutisille 16.8.2022: ”Tilanne on historiallisen huono. Meillä on tänä päivänä valitettavasti yli 7 000 potilasta hoitotakuun ylittäneessä jonossa ja hoidontarpeen arvioinnissakin on tuhansia, Mäkijärvi toteaa.

”Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindéniä (sd.) on asiassa myös haastettu useampaan kertaan, mutta ratkaisuja ei tunnu löytyvät demarileiristä. Syy on ideologinen. Voi sanoa perustellusti, että SDP:lle ideologia ajaa ihmisten hyvinvoinnin edelle tässä tilanteessa. Nyt pitäisi vahvemmin tukeutua kumppanuuksiin, saadaksemme hoitojonot purettua.

Ratkaisuja hoitojonojen purkuun on olemassa. Hyvinvointialueiden aloittaessa palveluiden järjestämisen, tulisi keskeisimmäksi tavoitteeksi asettaa ihmisten hoitoon pääsy. Hyvinvointialueiden tulee pyrkiä kaikin keinoin päästä hoitotakuun asettamiin tavoiteaikoihin. Oman tuotannon lisäksi pitää ottaa vahvemmin käyttöön palvelusetelit sekä tehostaa ostopalveluiden käyttöä. Toisin sanoen, hoitojonoja puretaan tehokkaimmin julkisen ja yksityisen terveydenhuollon yhteistyöllä.

Ensisijaista on hoitojonojen leikkaaminen. Toissijaista on sen sijaan, mikä taho palvelut tuottaa. Kun hankinta hoidetaan laadukkaasti, saamme myös laadukasta palvelua kumppaneiltamme hoidettavien potilaidemme parhaaksi.

Anssi Aura
Aluevaltuutettu
Vantaa-Keravan hyvinvointialue