Petteri Orpo: Kokoomus on luotettavin kuski haastavalla tieosuudella

Uutiset

Vaaleihin on tänään aikaa 190 päivää. Siis 190 päivää siihen, kun me muutamme Suomen suunnan. Uskomme siihen, että suomalaiset äänestävät kumoon asioita huonosti hoitavan hallituksen. Suomalaiset ansaitsevat, ja Suomi tarvitsee muutoksen. Rinteen-Marinin hallituksen linjalla olemme vaarallisella tiellä. Ilma on sakeana huonoista uutisista.

Nyt on palautettava suomalaisten usko tulevaisuuteen. Siihen, että vaikeistakin ajoista selvitään, kunhan teemme oikeita asioita. Kokoomus on vaihtoehto vasemmistohallitukselle ja nykymenolle. Kokoomus on vastuullinen asioiden hoitaja, ratkaisuja etsivä ja niitä löytävä.

Uskon että viime kuukausina olemme kaikki saaneet herätyksen siihen, miksi länsimielistä, keskustaoikeistolaista ja rohkeaa kansanliikettä tarvitaan.  Viimeisin esimerkki tästä on Venäjän rajakysymys.

Hallitus ilmoitti myöhään perjantaina, että se aikoo viimein estää venäläisten turistien saapumisen maahan. Päätöksen perusteet ovat samoja, jotka hallitus on tähän saakka torjunut mahdottomina. Jos tahtoa olisi ollut, tie olisi löytynyt aiemmin. Oikeusvaltiosta tinkimättä.  

Meidän ei myöskään pidä ottaa Venäjältä mahdollisesti laajoin joukoin tulevia reserviläisiä vastaan turvapaikanhakijoita. Riski turvallisuusuhkista joukossa on ilmeinen. Meidän on asetettava kansallinen turvallisuus etusijalle. Emme saa olla liian sinisilmäisiä.

Kokoomus ja oppositio hoitivat kesällä rajalainsäädännön kuntoon. Meidän näkemyksemme tarvitaan tässäkin tilanteessa.

Hyvät kuulijat,

Se maailma, jota me yhdessä olemme olleet rakentamassa viimeiset vuosikymmenet, on nyt poikkeuksellisen muutoksen kourissa. Vaikka maailma ympärillämme on muuttunut peruuttamattomasti viime kuukausina, meidän vastauksemme eivät ole vanhentuneet. Voimme seistä selkä suorana. Tilannekuvamme on ollut muita puolueita parempi.

Kannatimme Suomen Nato-jäsenyyttä puolitoista vuosikymmentä ennen muita. Nyt kaikki ovat tulleet samalle linjalle.

Olemme kannattaneet johdonmukaisesti ydinvoimaa ja vahvaa energiaomavaraisuutta. Jos kokoomus olisi saanut yksin päättää, olisi Vanhasen hallituksessa annettu kolme ydinvoimalupaa kahden sijasta. Fortum olisi rakentanut yhden lisävoimalan Loviisaan – jolloin Saksan seikkailuihin ei ehkä olisi tuhlattu rahoja.

Viime vaalien alla olimme huolissamme vanhustenhoidon tilasta. Pelkät lakipykälät eivät yksin paranna tilannetta, jos hoitajia ei ole ja ala ei houkuttele. Huoli on vain kasvanut, kun hallitus ei ole saanut korjattua vanhuspalveluita, vaan niiden tila on pahentunut entisestään. Siksi jätimme välikysymyksen vanhuspalvelujen kriisistä.

Olemme puhuneet vuodesta ja vaalikaudesta toiseen velkaantumisen ja korkomenojen vaarasta, vaikka se on ollut epäsuosittua. Nyt olemme tilanteessa, jossa ensi vuonna valtion korkomenot tuplaantuvat lähes puoleentoista miljardiin euroon. Se on enemmän kuin poliisitoimen vuosittaiset toimintamenot tai valtion rahoitus ammattikorkeakouluille koko maassa.

Vasemmistohallitus ei ole edes yrittänyt kääntää suuntaa. Ensi vuonna Suomi ottaa 8,1 miljardia euroa uutta velkaa ilman suunnitelmaa siitä, miten velkaantuminen saataisiin kuriin. Hallitus puhuu kuin velalla ei olisi väliä. Tai väittää Suomen elävän sotataloudessa.

Minä olen eri mieltä.  Velalla totisesti on väliä. Ja sotataloudessa emme elä. Ukraina elää sotataloudessa.

Hyvät kuulijat,

Edessämme ovat epävarmat ja vaikeat ajat. Venäjän raaka sota Ukrainassa jatkuu. Seuraukset ovat kovia koko Euroopalle ja heijastuvat jokaiseen suomalaiseen kotiin asti.

Kokoomuksen lääkkeitä tarvitaan, kun ratkotaan päälle katuvia haasteita ja samalla rakennetaan tulevaisuutta – turvallisempaa, vauraampaa ja puhtaampaa Suomea. Vaikeassa tilanteessa tarvitaan johtajuutta ja kykyä tarttua pirullisiin kysymyksiin.

Olemme haastaneet ja tarjonneet hallitukselle vaihtoehtoja useista kysymyksistä: miksi viisumikieltoa venäläisille turisteille ei saada aikaan? Miksi kriisien varjolla on surutta lisätty muitakin menoja? Miksi työvoimapulaan ei ole etsitty ratkaisuja? Miksei velkaantumista edes yritetä taittaa, vaikka se uhkaa hyvinvointiamme? Miten talous saadaan kasvuun?

Vastaus kysymyksiin on ollut hyökkäys ja kokoomuksen syyttely: mutta kun kokoomus, mutta kun kokoomus.

Pääministeri Marin, vastuu vanhuspalveluiden kriisistä, kesän Uniper-neuvotteluista, velkaantumisesta ja venäläisturistien viisumisotkusta on ollut hallituksen.

Marin ja Saarikko ovat kertoneet kerta toisensa jälkeen, ettei heidän politiikalleen ole ollut vaihtoehtoja. Että muuta ei ole ollut tehtävissä.

Minä olen eri mieltä.

Kokoomus on vaalien turvallisin vaihtoehto. Olemme vastuullisin ja luotettavin kuski tulevaisuuden haastavalla tieosuudella. Olemme esitelleet oman vaihtoehtomme velkataloudelle. Meidän mallissamme tulevaisuutta rakennetaan talouden kestävälle kasvulle, osaamiselle, turvallisuudelle. Meidän vaihtoehdossamme hyvinvointi syntyy suomalaisten työstä ja yrittämisestä.

Pragmatismin, asioiden järkevän hoitamisen lisäksi on tietysti kyse myös arvoista – ja arvovalinnoista.

Kaikki perustuu osaamiseen ja sivistykseen. Arvoistamme tärkeimpiin. Tulevaisuus ja korkea hyvinvointi syntyy osaavien suomalaisten ja innovatiivisten yritysten varaan. Sitoudumme TKI-panostuksiin ja haluamme laittaa perusopetuksen kuntoon. Aloitetaan se kaksivuotisesta esiopetuksesta ja peruskoulun nostamisesta koulutuspolitiikan ytimeen.

Kannamme vastuuta kaikista suomalaisista ja joka puolella Suomea.

Kokoomuslaisessa ajattelussa hyvät tasa-arvoiset ja laadukkaat palvelut ovat hyvinvointiyhteiskunnan ja huolenpidon perusta. Hallituksen linja suosii tulonsiirtoja palveluiden kustannuksella.

Ihminen, yksilönä ja yhteisön jäsenenä, on kaiken keskellä. Hallituspuolueille julkinen sektori ja järjestelmä on tärkeämpi. Hallituksen sotemallissa palvelut jäivät korjaamatta, sen sijaan rakennettiin uusi uljas ja kallis hallinto.

Ikääntyvästä Suomesta on pidettävä huolta. Vanhuspalvelut ovat kriisissä. Me haluamme laittaa koko ketjun kuntoon: hoivakodit, kotihoito ja omaishoito. Jotta yhtälö toimii, tarvitsemme lisää hoitajia ja hoitajille paremmat työolot.

Haluamme, että ihmiset saavat päättää enemmän omista rahoistaan. Hallitus pitää ihmisten rahoja lähes ominaan, ja heille veronkorotus on poliittinen voitto.

Tästä tulee mieleen valtiomies Winston Churchillin sanat. Hän totesi aikoinaan, että ajatus kansakunnan vaurastumisesta veroja korottamalla on sama kuin seisoisi ämpärissä ja yrittäisi nostaa itseään ämpärin reunoista.

Me sen sijaan uskomme työn linjaan. Työnteko ja alempi työn verotus kannustaa tekemään enemmän.

Tulevana talvena monella on tiukkaa. Ruoan hinta nousee, sähkön hinta nousee, vastikkeet nousevat, asuntolainojen korot nousevat. Paras tapa lievittää taloudellista ahdinkoa on varmistaa, että suomalaisilla jää palkasta ja eläkkeestä enemmän rahaa käteen. Kannustaa tekemään työtä. Korkeat marginaaliverot on saatava alemmas.

Opiskelijoiden tilannetta voidaan saman tien helpottaa nostamalla yhä opintotuen tulorajoja. Ja eläkeläisten työntekoa voidaan tukea eläketulovähennystä korottamalla. 

Uudistetaan sosiaaliturvaa niin, että työn tekeminen on aina kannattavaa. Ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastaminen olisi merkittävä askel tähän suuntaan, mutta ensi kaudella on tehtävä myös suurempi sosiaaliturvan remontti. Työtä on nyt tarjolla. On tarjottava ihmisille kannusteet tehdä.

Turvallisuus on noussut arvoon arvaamattomaan. Venäjän uhka, sota, rikollisuus, jengiytyminen. Kokoomus lupaa huolehtia suomalaisten turvallisuudesta.

Turvallisuutta on myös kestävyydestä huolehtiminen. Kestävän kehityksen periaatteet on rakennettu sisälle politiikkamme suuntaan. Edesmennyttä Erkki ”Susi” Pulliaista lainaten, meidän on huolehdittava luonnon kantokyvystä ja ihmisten sietokyvystä.

Pitkän aikavälin ilmastotavoitteita emme tingi. Samoin meidän on huolehdittava siitä, että ensi talvena kodeissa on lämpöä ja sähköä, ja että yrityksillä on tarvitsemaansa energiaa. Siihen tarvitsemme kaiken saatavilla olevan energiareservin, myös turpeen ja kivihiilen.

Irtaantumalla venäläisestä fossiilienergiasta me saavutamme ilmastotavoitteet. Samalla rakennamme Suomesta puhtaan energian suurvallan. Meillä on siihen erinomaiset edellytykset. Panostamme ydinvoimaan ja puhtaisiin energialähteisiin, tuuli- ja aurinkovoimaan, vetytalouteen.

Olen keskustellut viime aikoina paljon suomalaisten yrittäjien ja elinkeinoelämän kanssa. Viesti on yhtenäinen: Puhdas energia on meille tulevaisuuden kilpailuvaltti.

Hyvät kuulijat,

Näin vaihtoehtomme rakentuu. Meillä on tahto, meillä on ratkaisut. Talouspolitiikassa tarvitsemme kahta asiaa. Talouden kasvua ja menojen sopeuttamista, säästämistä.

Kokoomus on antanut näyttönsä, että kykenemme säästöihin silloin, kun se on välttämätöntä. Iiro Viinanen ja Sauli Niinistö laittoivat itsensä likoon vahtivuoroillaan, Sipilän hallituksessa tasapainotimme taloutta neljän miljardin kovalla säästökuurilla.

On hupaisaa, että hallituksessa istuvat tuhlaajapuolueet ovat huolissaan kokoomuksen kyvystä sopeuttaa. Heidän kannattaisi kysyä itseltään, miten valtion menojen ja tulojen pysyvä epäsuhta ratkaistaan. Vai aikovatko he vain seurata katseella, kun hyvinvointimme murenee.

Säästöjä tarvitaan, se on selvä. Alijäämä on niin syvä, että tarvitsemme kaksi vaalikautta julkisen talouden tasapainottamiseen.  Hyvän raamin työlle antaa talouspolitiikan arviointineuvoston suositus. Kahden vaalikauden ajan sopeutetaan 0,2-0,4 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Tämä tarkoittaa noin miljardin euron vuotuista sopeutusta.

Mistä sitten säästetään?

Budjetin loppusumma on ennätykselliset 80 miljardia. Entisenä valtionvarainministerinä tiedän, että tuosta kokonaisuudesta löytyy säästettävää. Valtion budjettikirja on käytävä momentti momentilta läpi. Aina voi jotakin jättää tekemättä tai tehdä tehokkaammin.

Erityisesti ympäristölle haitalliset yritystuet on syytä kammata läpi tarkasti. Suurista menokohteista nostan esille asumistuen, joka on noussut lyhyessä ajassa 1,5 miljardiin ja kasvaa yhä.  Asumistuen uudistaminen on välttämätöntä. Uskallan väittää, että paisuneista asumistukimenoista eivät ole hyötyneet pienituloiset, vaan kiinteistöjen omistajat ja kojamot.

Sote-uudistuksessa hassataan satoja miljoonia uuden hallinnon rakentamiseen. Tuottavuutta parantamalla ja tehostamalla pystymme saamaan säästöjä kajoamatta itse palveluihin.

Julkisia hankintoja tehdään vuodessa 50 miljardilla eurolla. Säästöpotentiaali valtava, jos kilpailutuksiin saadaan lisää tarjouksia sisään.

Valmistelemme parhaillaan vaihtoehtoamme hallituksen budjetille. Siinä esittelemme tarkemmin suunnitelmamme.

Suomen käännös oikeaan suuntaan ei kuitenkaan tapahdu vain menoja leikkaamalla. Se tapahtuu tuloja lisäämällä. Veroastetta emme voi korottaa, joten jäljelle jää vahvuutemme, kasvun rakentaminen.

Kokoomuksella on hallussaan kasvun kaava, hallituksella pelkästään ylikulutuksen kaava.

Seuraavan hallituksen on korjattava kasvun elementit yksi kerrallaan. Työvoiman saanti, yrittämiseen ja työntekoon kannustava verotus ja sosiaaliturva, toimivat ja joustavat työmarkkinat, energian saatavuus, osaaminen, tutkimus ja innovaatiot.

Viime kaudella kokoomus toimi valtiovarainministeripuolueena. Lopputuloksena velkaantuminen painettiin lähes nollaan ja julkinen talous saatiin lähes tasapainoon. Samaan aikaan maahan syntyi 140 000 uutta työpaikkaa määrätietoisten uudistusten myötä. Yhdistelmä piti sisällään kasvutoimia ja säästöjä.

Kuulisin mielelläni Sanna Marinilta Sdp:n keinot talouskasvun aikaansaamiseksi, menojen suitsimiseksi ja talouden tasapainottamiseksi. Onko niitä? Vai onko Sdp:n ajatus paikata puuttuvat tulot veronkorotuksilla – hamuamalla inflaation keventämistä lompakoista viimeisetkin eurot?

Hyvät ystävät,

Me tahdomme voittaa suomalaisten luottamuksen ja kääntää Suomen suunnan.

Siksi tarvitsemme vaalivoiton, joka antaa meille mandaatin rakentaa vastuullinen ja tulevaisuuteen katsova hallitusohjelma. Meidän on tehtävä kovasti työtä, että saamme Suomen nykyistä parempaan kuntoon. Ja kun ponnistuslankku on korjattu, me suomalaiset pystymme leiskauttamaan pitkälle.

Epävarmuuden ja huonojen uutisten keskelläkin olen luottavainen. Kun uskallamme tehdä oikeita ratkaisuja, asiat järjestyvät. Itsestään tai parasta toivomalla ne eivät oikene.

Meidän syymme ryhtyä muutokseen tänään on parempi huominen.  Kun tapaan yrittäjiä, tutkijoita ja opiskelijoita, innostun. Maailma on mahdollisuuksia täynnä.  Kotona minulla on kaksi upeaa nuorta. Tahdon, että heillä ja heidän ystävillään on vapaus tehdä valintoja ja löytää oma tapansa elää hyvää elämää. Tiedän, te tahdotte läheisillenne samaa.

Kun katson teitä hyvä kokoomuksen kenttäväki, luottavaisuus vain vahvistuu. Te olette vahva, näkemyksellinen joukkue. Olette näyttäneet, miten kunta- ja aluevaalit voitettiin, osaatte vaalityön.

Yksin tätä työtä ei kukaan tee, eikä jaksa.  Ensi keväänä, yhdessä, me käännämme Suomen suunnan.