Mitä Suomi voi oppia USA:lta? – ”Hyvä tästä tulee”
"It's gonna be fine", kansankielisesti vaikkapa "Hyvä tästä tulee", on lause, jolta kukaan USA:ssa asunut ei ole voinut välttyä. Oikein lausuttuna noihin muutamaan sanaan typistyy kaikki toivo, positiivisuus ja omanarvontunto, joista meillä suomalaisilla on mielestäni paljon opittavaa Amerikan serkuiltamme.
Hesari teki kyselyn ja hyvän artikkelin, jossa valotettiin syitä maailman onnellisimmassa maassa asuvien köyhien epätoivolle. Työttömyyttä, köyhyyttä, sairauksia, ennalta näkemättömiä vaikeuksia, tarpeettomuuden tunnetta, toivottomuutta. Kaikki ne ovat ihmisen omanarvontuntoa kammottavalla tavalla nakertavia asioita, jotka pahimmillaan johtavat elämän päättymiseen oman käden kautta.
Suomalaisessa poliittisessa keskustelussa sosiaalitukien kasvattaminen katsotaan monesti ainoaksi lääkkeeksi köyhyyteen, mutta monelle todellinen ongelma ei ole taloudellinen niukkuus vaan se, ettei syystä tai toisesta pääse osallistumaan Suomen ja suomalaisten muodostaman yhteisön rakentamiseen. Ihmisen kaltainen laumaeläin ei voi henkisesti hyvin, jos joutuu katsomaan toimettomana vierestä muiden tekemistä. Siksi meille on äärimmäisen tärkeää kokea olevamme hyödyllinen osa yhteisöä, eikä sitä tunnetta voi synnyttää tulonsiirroilla. Ainoa ratkaisu edellä mainittuihin ongelmiin on työ ja sen mukanaan tuomat sosiaaliset suhteet sekä oman elintason parantuminen.
Älkää ymmärtäkö väärin, en vastusta perusturvaa, jonka varassa voi elää pienen hetken sitä elämää, johon harva meistä haluaa juuttua. Mutta kasvavat tulonsiirrot eivät poista köyhyyden juurisyytä, vaan hoitavat vain oireita. Parasta köyhyyden hoitoa olisi antaa ihmisille mahdollisuus osallistua yhteiskuntamme rakentamiseen omalla työllään, kukin omien kykyjensä mukaan. Tilanteen paraneminen vaatisi ainakin seuraavia muutoksia lainsäädäntöön:
1. Työmarkkinasääntelyn keventäminen. Kireä työmarkkinalaki suojelee meitä työssäkäyviä ja sulkee työttömäksi jääneet armotta vaikeasti rikottavissa olevan lasikaton alle.
2. Työhön kohdistuvan verotuksen madaltamista. Kenenkään ei tulisi joutua maksamaan työllään tuottamasta lisäarvosta yli kolmannesta veroja, mukaanlukien työnantajamaksut, vaan työnteon pitäisi aina olla taloudellisesti mahdollisimman palkitsevaa.
Yksi iso muutos täytyy tapahtua myös kulttuurissamme. Meidän täytyy lakata pohtimasta, miten saisimme jotakuta menestyvää verotettua vähän köyhemmäksi ja siirtyä pohtimaan, miten muidenkin tieltä saataisiin raivattua menestymisen esteet pois. Meidän on opeteltava olemaan onnellisia toisten menestyksestä ja kannustettava toisiamme.
Kanssaihmisen tuki nimittäin antaa sellaista uskoa omaan tekemiseen, jota ei saa virastojen tiskeiltä, puolueohjelmista tai poliitikkojen korulauseista. Niinpä silloin, kun kanssaihmiseltä meinaa loppua usko omaan tekemiseen, meidän pitää pystyä laittamaan käsi hänen olalleen, hymyillä ja sanoa, "Älä huoli, hyvä tästä tulee". #terestroika