Urheilun on tehtävä enemmän
Urheilu koskettaa, innostaa ja liikuttaa lähes kaikkia suomalaisia. Kaupallinen sektori liikuttaa miljoonaa ihmistä viikossa ja urheiluseurat yli miljoonaa.
Kesän aikana ja erityisesti viime viikkoina ovat eri lajien urheilijat ja toimijat lähestyneet monesta suunnasta ja innostaneet minua tähän ilmoitukseen. Olen nöyrän kiitollinen ja otettu siitä, että toimintani urheilun parissa on koettu niin että siitä on ollut hyötyä ja apua.
Omalla urallani kilpailin 13 arvokisamitalia Suomelle. Urheilin olympialaisissa Sydneyssä, Ateenassa ja Lontoossa. En olisi pystynyt urheilemaan ammattimaisesti ilman lajiliiton ja Olympiakomitean tukea. Urheilijan vuosibudjeteissa heidän roolinsa olivat 50%, usein ylikin.
Urheilu-uran aikana opiskelin kauppatieteitä (KTM) ja olin uran jälkeen päävalmentajana purjehdusliitossa. Viime vuosina olen ollut mukana seuratoiminnassa omien lasteni harrastamisen kautta. Koen että on korvaamattoman tärkeää kokea urheilu joka kulmasta: lasten liikunnasta ammattiurheiluun. Unohtamatta kaikkien sukupolvien liikuttamista.
Vuodesta 2013 asti on ollut etuoikeutettua saada olla ihmisten asialla ja heidän valitsemanaan eri rooleissa, muun muassa kansanedustajana ja kotikaupunkini Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtajana. Olen tehnyt kaikkeni, että näissäkin rooleissa onnistuisin ihmisten sujuvan arjen ja tietenkin liikunnan ja urheilun puolustajana. Tämä vuosi on nostanut vaikeuskertoimen aivan uudelle tasolle. Välillä koen riittämättömyyttä vaikeiden asioiden edessä. Mutta periksi antaminen ei ole ollut koskaan vaihtoehto. Tämä vuosi on ollut meille kaikille haasteellinen, mutta me selviämme tästäkin – yhdessä.
Olenko urheilun käytettävissä Olympiakomitean puheenjohtajana? Ehdottomasti olen. Olen ollut aina käytettävissä urheilun ja liikunnan luottamustehtäviin hoitamaan yhteisiä asioita. Monen mielestä nyt on korkea aika sille, että naisehdokas olisi varteenotettava vaihtoehto. Kun voitin ensimmäisen maailmanmestaruuden, ihmeteltiin miten nainen purjehtii. Toisen mitalin jälkeen enää kukaan ei ihmetellyt ja uran lopussa lähes kaikki mitalistimme olivat naisia. Miksi urheilujohtaja ei voisi olla nainen? Tietysti voi, jos on riittävän osaava eli paras tehtävään. Sukupuoli ei ole peruste valinnalle, muttei valitsematta jättämisellekään. Teen parhaani ja kaikkeni joka tehtävässä, johon minut valitaan.
Puheenjohtajat ovat olleet 2000-luvun yritysmaailman terävimmältä huipulta. Talermo, Nieminen ja Ritakallio ovat maan osaavinta yritysjohtoa. Ei ole merkitsevää onko puheenjohtajisto urheilusta, politiikasta vai yrityselämästä. Tärkeintä mielestäni on sisäinen palo asioiden rohkeaan ja vastoinkäymisiä pelkäämättömään kehitystyöhön. Yhteistyötä ei voi liikaa korostaa, mutta johtajuuttakin tarvitaan.
Tämä ei ole ohjelmajulistus, mutta haluan avoimesti kertoa mitä ajattelen. Asiat eivät ole tärkeysjärjestyksessä.
1 Olympiakomitea (OK) on ollut 2010-luvulla oikealla muutoksen tiellä. Tämä työ on vasta alussa. Palaaminen vanhaan, eri siiloihin ei ole vaihtoehto.
2 Liittojen työtä on tuettava kaikin keinoin. OK on palvelukoneisto. Oma oikeutus olemassaoloon tulee lunastaa joka päivä ja jokaisessa tehtävässä. Urheilun ja liikunnan yhteistyön rakentajana OK:n rooli on oltava nykyistä suurempi. OK:n on jatkuvasti kehitettävä myös oman henkilöstön osaamista. Osaaminen ja kehitys on jokaisen yhteisön menestyksen salaisuus.
3 Urheiluseurojen merkitys on sisäistettävä paremmin modernissa ajassa. Yhdessä akatemioiden, liittojen ja kaupallisten liikuttajien kanssa on rakennettava yhä parempi Suomen malli urheilusta ja liikunnasta.
4 OK ssa on töissä varsin pieni henkilöstö. Osa heistä on seurapalveluissa ja osa huippu-urheiluyksikössä. Huippu-urheiluyksikön työtä ovat muun muassa kisajoukkueiden järjestelyt kymmenien eri lajien kanssa ja urheilun tukien jakaminen läpinäkyvästi ministeriötäkin avustaen, lajien ja urheilijoiden parhaaksi. Keskustelu OK:n merkityksestä ja työntekijämääristä on pääosin täysin tarpeetonta ja asiatonta.
5 Urheilun ja liikunnan rahoitus valtion budjetissa on järjestettävä, kaikissa olosuhteissa. Tavoite tulee olla sen tuplaaminen. Kansanterveysmerkitys on täysin kiistaton. Urheilun on toimittava yhtenä rintamana ja tehokkaammin.
6 OK:n huippu-urheiluyksikkö (HUY) tukee seuroja, liittoja ja yksilöitä terävimmällä huipulla. Suomen tulee menestyä useammassa lajissa. Urheilumenestys on innostaja kaikille. Urheilumenestys on halpa vientituote Suomelle. Meidän tulee olla uskottava menestyjämaa talvi- ja kesäurheilussa.
7 Urheiluakatemiat ja -opistot ovat tärkeitä tukijoita urheilijoiden matkalla huipulle ja toisen asteen ja opiskelunkin aikana valmennuksen ja olosuhteiden tarjoajana. Seurojen, liittojen ja akatemioiden on tuettava urheilijaa samaan suuntaan – tarvitaan erilaisia malleja ympäri Suomen. Urheilijalla on oltava mahdollisuus maaseudulla urheiluun ja opiskeluun uran jälkeenkin. Keskittäminen on kokoisellemme maalle pakollinen tulevaisuuden suunta.
8 OK:n omaa varainhankintaa ja kaupallisuuden rakenteita on kehitettävä. Olympiarahasto on tästä hyvä esimerkki. Suomen Olympiakomitean on onnistuttava kaupallisessa kehityksessä paremmin, onhan kyseessä yksi maailman tunnetuimpia ja arvostetuimpia liikemerkkejä.
9 Urheilun pitää olla kaikille mahdollista, turvallista, moniarvoista ja suvaitsevaa. Suek:in työtä on tuettava kaikilla sektoreilla. Urheilijan pitää voida ilmoittaa nimettömänä väärinkäytöksistä ja hyvää valmennusilmapiiriä on jatkuvasti arjessa vaalittava.
10 OK:n ja urheilun yhteiskunta-asema on palautettava rohkeasti ja aktiivisesti sille kuuluvalle tasolle. Viestintä on ymmärrettävä täysin uudella tavalla. Tulevaisuudessa ei saa olla enää koskaan kunnallisvaaleja ja eduskuntavaaleja ilman syvällistä liikuntapoliittista keskustelua.
Olen käytettävissänne