Tehdään Suomen jokaisesta kunnasta yrittäjämyönteinen kunta!
Me kokoomuksessa emme kysy, miten asioita voi estää, vaan miten ne voi mahdollistaa. Kunnan elinvoima ei synny keskushallinnossa, vaan se lähtee paikallisista yrityksistä ja yhdistyksistä – ihmisten omasta tekemisestä.
Kokoomus pitää huolen siitä, että kunta ei ajaudu näivettymisen polulle. Teemme hartiavoimin töitä, että kunnassa kannattaa tehdä töitä, yrittää ja investoida tulevaisuuteen. Me olemme kumppani ja takuuporukka sille, että kunnalla on tulevaisuutta.
Yritykset synnyttävät työtä ja hyvinvointia. Kokoomus on Suomen yrittäjämyönteisin puolue. Tahdommekin tehdä kaikista kunnista yrittäjämyönteisiä. Kuntien keskeinen tehtävä on tarjota hyvät edellytykset yrittämiselle.
Lopulta kyse on aina siitä, että hyvinvointi pitää ensin rakentaa, jotta sitä voi jakaa. Juuri siksi sydän on oikealla.
10 teesiä yrittäjämyönteisten kuntien rakentamiseksi:
1) Toteutetaan hankinnat fiksusti ja kestävästi
Yrittäjämyönteisessä kunnassa myös pienillä ja keskisuurilla yrityksillä on mahdollisuus osallistua kilpailutuksiin siinä missä suurillakin. Vain näin voidaan turvata aidosti toimivien ja kilpailtujen markkinoiden syntymisen.
Kuntien on jatkuvasti kehitettävä hankintaosaamistaan fiksujen kilpailutusten toteuttamiseksi. Kuten muussakin toiminnassa, näkyy hankinnoissa vastuu ympäristöstä ja kestävästä kehityksestä.
2) Arvioidaan päätösten vaikutukset yrityksiin tiiviissä vuorovaikutuksessa
Yrittäjämyönteinen kunta kuuntelee yrittäjiään. Kuntien elinvoima ja hyvinvointi syntyvät nimittäin pitkälti yrityksissä tehdystä työstä. Siksi Kokoomus haluaa, että kuntien päätöksenteossa huomioidaan aina päätösten vaikutukset yrityksiin ja yrittäjiin. Kuntien on oltava tiiviissä vuorovaikutuksessa paikallisten yritysten kanssa, jotta tarpeet ja toiveet kehityksestä voidaan tunnistaa.
3) Edistetään toimivien markkinoiden ja reilun kilpailun syntymistä
Yrittäjämyönteinen kunta antaa tilaa ihmisille yrittää ja onnistua. Kunnan tehtävä on edistää reiluilla pelisäännöillä toimivien markkinoiden syntymistä. Toimivat markkinat varmistavat kestävän kehityksen.
Kunnan ei pidä häiritä yritysten toimintaa kilpailemalla julkisesti rahoitetulla liiketoiminnalla muuten toimivilla markkinoilla. Liikelaitosten ja kuntayhtiöiden toiminta pitää rajata strategisia toimintoja lukuun ottamatta alueille, joilla ei ole toimivia markkinoita.
Yrittäjämyönteinen kunta ei tuota kaikkea itse, vaan se hyödyntää palveluissa yritysten osaamista. Esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluita, varhaiskasvatusta sekä infran suunnittelua, rakentamista ja kunnossapitoa voidaan hyvin ostaa kuntakonsernin ulkopuolelta.
4) Vahvistetaan kuntataloutta
Yrittäjämyönteinen kunta hoitaa talouttaan vastuullisesti. Velkaantuminen ei saa karata käsistä, eivätkä verot voi jatkuvasti nousta. Kunnan on jatkuvasti kehitettävä toimintaansa tuottavuuden ja tehokkuuden parantamiseksi. Hyvin hoidettu talous on kunnalle vetovoimatekijä. Kokoomuksen tavoitteena on, ettei kunnallisvero ja muut elämisen kustannukset eivät kasva seuraavan valtuustokauden aikana.
5) Päivitetään infrastruktuuri 2020-luvulle
Yrittäjämyönteisessä kunnassa data liikkuu ja liikenne toimii kaikilla kulkumuodoilla. Hyvät liikenneyhteydet ovat sujuvan arjen ja kannattavan yritystoiminnan edellytys.
Kunnissa on pidettävä huolta muun muassa keskustojen ja keskeisten työpaikka-alueiden saavutettavuudesta niin joukkoliikenteellä, autolla, pyörällä kuin kävellenkin. Kaavoituksessa on huomioitava tietoliikenneverkkojen kehittämistarpeet. Toimivat digitaaliset palvelut ja tietoliikenneyhteydet ovat tulevaisuuden talouskasvun perusta.
6) Turvataan yritystonttien riittävyys
Yrittäjämyönteisessä kunnassa on riittävästi tarjontaa yritystonteista ja toimitiloista. Kokoomus uskoo kaavoituksessa monipuolisuuteen ja toimitilojen rakentamisessa markkinaehtoisuuteen. Luotamme siihen, että ihmiset toimivat pääosin järkevästi ilman tiukkaa ja yksityiskohtaista normitusta.
7) Sujuvoitetaan kaavoitus- ja lupaprosesseja
Yrittäjämyönteisessä kunnassa kaupunkisuunnittelu ei jumiudu byrokratiaan. Yrityksellä on oltava suora kontakti kuntaan yhden luukun periaatteella. Viranomaisten lupaprosesseihin on säädettävä käsittelyaikatakuu. Jos kuntalaisen tai yrityksen hakemaa lupaa ei käsitellä määräajassa eikä luvan myöntämiselle ole selkeää laillista estettä, se on myönnettävä automaattisesti.
8) Panostetaan koulutukseen ja osaavan työvoiman saatavuuteen
Yrittäjämyönteisessä kunnassa panostetaan koulutukseen – aina varhaiskasvatuksesta peruskouluihin ja toiselta asteelta korkeakouluihin. Kokoomuksen mielestä on tärkeää, että kouluissa on riittävästi yrittäjyyskasvatusta ja työelämälähtöisyyttä. Koulupolut suunnitellaan paikallisten osaamistarpeiden mukaan yhdessä yritysten kanssa. Yrittäjämyönteinen kunta huomioi yrittäjyyskasvatuksen opetuksen sisällössä.
9) Rakennetaan kuntiin toimivat elinkeino- ja työllisyyspalvelut
Yrittäjämyönteisessä kunnassa yrittäjällä on yksi puhelinnumero, josta saa aina avun ongelmiin. Kuntiin tarvitaan toimivat elinkeino- ja työllisyyspalvelut, jotta työ kohtaa tekijänsä. Osaava työvoima on yrityksille elinehto.
Työllisyyttä ja työelämävalmiuksia tarjoavat palvelut toimivat saumattomasti yhteistyössä ja seuraa paikallisen työvoiman tarpeen kehitystä. Työllisyyden edistämisen hallinnollinen taakka yrityksille ja palveluiden parissa oleville ihmisille tulee laskea minimiin. Kunta tukee osaavan työvoiman houkuttelussa niin kotimaasta kuin ulkomailta.
10) Hyödynnetään sote-palveluissa yritysten osaamista
Kokoomus toteuttaisi sote-uudistuksen tavalla, joka parantaisi palveluita ja nopeuttaisi hoitoon pääsyä. Siksi ihmisten valinnanvapautta on lisättävä ja kehitettävä palveluiden monituottajuutta. Ottaisimme käyttöön nykyistä laajemman palvelusetelijärjestelmän, jonka avulla potilas saisi itse päättää, hakeeko palvelut yksityiseltä, julkiselta vai kolmannen sektorin tuottajalta.
Hallituksen maakuntauudistus on rajaamassa tarpeettomasti yritykset pois sote-palvelujen tuottamisesta, vaikka korkein laatu ja parhaat innovaatiot syntyvät yleensä yrityksissä. Ilman uusia innovaatioita palveluiden laatua ja tuottavuutta on vaikea parantaa.