Vantaa-Kerava: Emme tarvitsee enää lisää kriisejä
Viime vuosina olemme eläneet kriisistä toiseen. On ollut rankka, koko yhteiskuntaa koskettava korona-aika, sen jälkeen Ukrainan sota ja nyt elämme sähkömarkkinoiden myllerryksen aikoja. Kyseessä ovat koko Eurooppaa tai maailmaa koskettavat kriisitilanteet.
Meillä on nyt ovella ihan oma, Suomea koskettava vakava kriisi terveydenhuollossa. Hoitojonot julkisen terveydenhuollon puolella ovat venyneet kestämättömän pitkiksi monella erikoisalalla, ihmiset valittavat, että eivät pääsee terveyskeskukseen lääkärin vastaanotolle, hoitohenkilökunta on ylikuormittunut ja hoitohenkilökunnan lakkotoimenpiteitä on viritetty.
Ongelmia siis riittää. Meidän pitäisi reagoida tähän terveydenhuollon tilanteeseen ripeästi, ettei tilanne muutu kaoottiseksi.
Ensi vuonna aloittavilla hyvinvointialueilla on tärkeä tehtävä perusterveydenhuollon ja pelastuspalveluiden toimivuuden turvaamiseksi. Riittääkö tähän rahkeet ja saadaanko asiat järjestettyä paremmin? Odotukset ovat suuret, mutta asioiden toteuttamiseen tarvitaan myös valtiovallan ja työmarkkinoiden tukea.
Tällä hetkellä kaikkein suurin ongelma on hoitohenkilökunnan riittävyys ja työn arvostus. Tämä on näkynyt erityisesti hoitohenkilökunnan palkkauksessa. Hyvinvointialue voi itse jakaa resursseja eri tavalla ja maksaa esimerkiksi oman alueen hoitajille hieman parempaa palkkaa, mikäli näin päätetään. Tietenkin rahalliset resurssit pitää etsiä jostakin muualta leikkaamalla.
Koko maan tilannetta arvioiden ei voi olla niin, että vain yksi hyvinvointialue rupeaa maksamaan parempaa palkkaa omaan alueen hoitajille. Voi käydä loppujen lopuksi niin, että naapurialuekin rupea nostamaan palkkoja ja maksaa sen jälkeen omalle henkilökunnalle jollakin tavalla parempaa korvausta. Näin syntyy hankala kilpailutilanne ja loppujen lopuksi häviäjäksi jää alue, missä ei ole mahdollista maksaa bonuspalkkioita ja kaikki sen alueen asiakkaat kärsivät.
Palkkaongelman ratkaisun pitäisi olla valtakunnallinen. Asia, jolla hyvinvointialueet voivat kilpailla henkilökunnasta, on hyvien työolosuhteiden luominen. Tämä onkin haastava tehtävä.
Pitäisi etsiä ja kouluttaa hyvä lähiesimiehiä, luoda kannustava ja läpinäkyvä palkitsemisjärjestelmä ym. Samalla pitäisi jokaisella työntekijällä olla mahdollisuus tehdä omaa työtä niin, että hän saa nykyistä enemmän itse määritellä sen, miten työtehtäviä hoidetaan, kunhan päästään tavoitteeseen. Vain näin voimme varmistaa, että meidän terveydenhuolto toimii hyvin myös tulevaisuudessa.
Jüri Linros
Vantaa-Keravan aluevaltuutettu